Tov junadi

a jeli ti jednostavnije natoviti ih do 180kg i u klaonicu s njima ili nekome na daljni tov manje hrane muke a i zarada je solidna

Ljudi,ja jesam ovde jos uvek novi na forumu i na ovom forumu sam se uclanio radi druzenja kao i razmene iskustva,saveta,pracenja cena...a ne da se sa nikim raspravljam ili NEDAJ BOZE VREDJAM :nono: ,i nisam ovde upao kao neki laik koji nikad nije video kravu,tele,june,bika...NEGO SAM ODRASTAO SA NJIMA(samo naglasavam).Ja APELUJEM:nemojte molim vas da ovde izlazite sa nekim decijim pricama ako ste iole ozbiljni ljudi,naime ja mogu da precutim sto se mene tice jer ja za sebe znam istinu koliko treba za bika vremena i koliko hrane kao i sto sam koliko-toliko svestan za sve te x nepoznate koje mogu da se dese u toku tova... ,ali onaj ko nikada nije bio u ovoj bransi i ako stane da cita sta ste pisali pre samo 2-3-4 dana a sta ljuce pa on ce da kaze:eek:vi bre se ovde igraju kao deca u pesku ili zajebavaju moj racionalni um!!!Pa pre 2-3 dana se NEISPLATI kada vam plate 7000 i daju 6-7 kg koncetrata za kg prirasta kada treba da ih cuvate usluzno,a kada ih cuvate vi kao VASE e onda vam jedu kilo-dva koncetrata dnevno,a imate prirast 1,3 ili 1,5 kg na dan,ili recimo ona odvala '2,5kg prirast dnevno' a stizu od marta do septembra(iste godine) do 650kg ?? Ja nikoga ovde necu da imenujem pojedinacno,niti zelim da se natezem oko svega ovoga(vec sam rekao-ako mozete tovite ih samo na vazduh i vodu) ali samo zelim da postavim ovo pitanje:JESTE LI VI SVESNI STA PISETE??,i pre svega u kakvi ZABLUDU I PROPAST navodite sve one koji citaju ovu temu a zele da krenu u tov junadi a nikada se pre nisu ovim vidom proizvodnje bavili??

Prvo je pitanje na koji se kocentrat misli,da li neko smatra jarmu za kocentrat ili misli na kupovni kocentrt.....
druga strvar svi ovi sto dobijaju po 7kg kocentrata za slobodan tov,govore o tome da tim istim kocentratom tove i svoje bikove,a trece u silazi takodje ima dosta zrna kukuruza i nije isto hraniti bikove samo senom i kocentratom i hraniti ih silazom,senom i kocentratom....
Ja kocentrat pravim,napisao sam na nekoj od predhodnih stranica i kako...
Ali sam isto tako spomenuo da moji bikovi jedu dosta silaze, i da sam zbog toga smanjio kolicinu kocentrata na 2-3kg dnevno...

pa tu si upravu Mustang malo se samara sa ciframa .
Ja sam od retkih koji je prvi put sam bez iskustva krenu sa tovom junadi prosle godine .I resio sam da na prvoj turi od sest teladi ne stedi .Meni se tov bazira na koncentratu i detelini i te price koliko koji pojede cu znati ka prodam prve bikove .Za sad moji naj veci bicici ne mogu da pojedu vise od pola povece bale deteline i 6 kg koncentrata dnevno zasad su izmedju 400 i 450 kg neznam tacno i imaju 11 meseci od teljenje a uzeo sam sisancad pa na cuclu sam ih urastio ,pa sad .
Na ovoj prvoj turi sam resio da ne stedim makar isao i u gubitak ali posto imam svoju hranu nekako kompenzujem a moj rad kao rad i ne racunam sta bi drugo sad zimi radio dodje mi kao razonoda a i volim sa zivotinjama .E hteo sam da kazem da cu od njih kupiti sledecu turu i uloziti jos novca u stalski prostor a svaki pocetak je tezak .
Pa cu videti sta ce vreme da donese i kako cu proci.

Samo napred,ja te podrzavam isidore...
o toj ishrani sam ja govorio gore,nije isti kad bik jede 10 kg silaze i 5kg kocentrata + seno,dajem primer
i kad jede samo 5kg kocentrata + seno....
Razlika u tovu kada se koristi silaza i kada se ne koristi je ogromna :ppozdrav:

E a sada silaza kao silaza je ok ali u cemu je razlika osim u jeftiniji proizvodnji .Kad brze napreduju brze napreduju .
Posto primecujem da ko god koristi silazu smanjuje koncentrat a ubacuje i seno .
Ili samo koncentat idetelina .Kada se poistize bolji prirast

u kukuruznoj silazi imas zrna kukuruza,zato neki smanjuju kocentrat...
hteo sam reci moji bikovi dobijaju 2-3kg kocentrata,ali zato dobijaju i 10 kg silaze ,kao i seno,malo vise od pola bale ,oko 0,6 :ppozdrav:

Ljudi ja svoje podatke uopste necu da iznosim,znaci ja ovde operisem samo sa vasim podacima odnosno sa onim sto ste vi rekli-napisali!!! i stajem u zastutu onih koji 1 put ovo citaju i zele da se upuste u ovu proizvodnju!,pa pitam i moracu da imenujem jer ili sam ja lud pa ne znam da citam ili se u medjuvremenu promenilo nase pismo a ja osto neobavesten,znaci PITAM:kako je moguce posto su i tebi Isidore i tebi Petre i tebi cukaneca i da vise ne imenujem bikovi u skoro istom uzrastu-negde oko ili blizu 500kg(vratite se unazad pa procitajte sta ste pisali da ne citiram),znaci kako je moguce da cukaneci jedu dnevno 10 do 12 kg koncetrata a i on daje i silazu,a Petru 2 do 3 kg i on daje i silazu i stizu vam za skoro isti broj meseci??,a Mehanizatora necu ni da spominjem-tu sam bez komentara!Ovo je znaci pitanje zdravog razuma,pa se vi neljutite na mene i meni nemojte nista da objasnjavate- nego objasnite ovim ostalim forumasima kako je to moguce?? i Isidore,molim te iznesi nam ovde podatak da vidimo koliko su ti do tih 400-450 kg (11 meseci)pojeli koncetrata i bala deteline po grlu posto sam razumeo da vodis evidenciju, i napisi koliko ja teska bala-TO JE VRLO BITNO jer ja sam pre neki dan kupio malo bala pa sam od pojedinca do pojedinca nalazio da su kod prvog bale u proseku 7-8kg a kod drugog 12-13 kg a kod treceg 15-16 kg a svi traze po 1 e po bali!,tako samu rec 'bala' neprihvatam!,samo tezinu prihvatam!!!

Ovu kofu ne baš punu dajem ujutro, onda dobiju pola bale sena lucerke, oko 3 ili 4h popodne dobiju ovu bataru/korpu/ punu silaže i uveče opet onu kofu od jutros. Ponekad dobiju u podne malo kukuruzovine, čisto da pročačkaju zube. Ovo su količine po komadu u tzv finiširanju od otprilike 450-500kg pa do kraja tova. Slikano malopre mobilnim t. al se valjda vidi poenta.

...To sasvim logicno izgleda. Ali da samo 750 kg koncentrata pojedu za otprilike 450 kg prirasta to mi ne ide u glavu, pa i da su same aminokiseline u pitanju.
Sa vise kabaste hrane i broj hranidbenih dana mora da bude veci jer je prirast manji, sto opet trazi vise koncentrata.

Pa bala nije bala nije ista bala 8 kg i od 20 kg
Ja jesenas zadnje sto sam done cetvrti otkos bale idu i preko 2o kg tezine jos nije ni suva sasvim

Mustang je napisao(la):
Ljudi ja svoje podatke uopste necu da iznosim,znaci ja ovde operisem samo sa vasim podacima odnosno sa onim sto ste vi rekli-napisali!!! i stajem u zastutu onih koji 1 put ovo citaju i zele da se upuste u ovu proizvodnju!,pa pitam i moracu da imenujem jer ili sam ja lud pa ne znam da citam ili se u medjuvremenu promenilo nase pismo a ja osto neobavesten,znaci PITAM:kako je moguce posto su i tebi Isidore i tebi Petre i tebi cukaneca i da vise ne imenujem bikovi u skoro istom uzrastu-negde oko ili blizu 500kg(vratite se unazad pa procitajte sta ste pisali da ne citiram),znaci kako je moguce da cukaneci jedu dnevno 10 do 12 kg koncetrata a i on daje i silazu,a Petru 2 do 3 kg i on daje i silazu i stizu vam za skoro isti broj meseci??,a Mehanizatora necu ni da spominjem-tu sam bez komentara!Ovo je znaci pitanje zdravog razuma,pa se vi neljutite na mene i meni nemojte nista da objasnjavate- nego objasnite ovim ostalim forumasima kako je to moguce?? i Isidore,molim te iznesi nam ovde podatak da vidimo koliko su ti do tih 400-450 kg (11 meseci)pojeli koncetrata i bala deteline po grlu posto sam razumeo da vodis evidenciju, i napisi koliko ja teska bala-TO JE VRLO BITNO jer ja sam pre neki dan kupio malo bala pa sam od pojedinca do pojedinca nalazio da su kod prvog bale u proseku 7-8kg a kod drugog 12-13 kg a kod treceg 15-16 kg a svi traze po 1 e po bali!,tako samu rec 'bala' neprihvatam!,samo tezinu prihvatam!!!
Poceo si da ih prozivas :nono: ima razlike u genetici ( kod svinja je to mnogo vazna stavka) ima razlike u objektima (protok vazduha , temperatura , vlaga , komfor , mikroklima , higena itd) ima razlike u koncentratu ( proteini , vitamini , aminokiseline , mesanje , kvalitet komponenti- i na tarabi pise ....) ima razlike u silazi (moze biti od uljanih hibrida , od obicnih i moze se stvarati i razlika od podneblja, klime , vreme siliranja , inokulanata itd) isto i za detelinu .
Moze da se desi da svi budu iskreni i da budu u pravu , zato u ovakvim slucajevima izbegni prozivanje .
Zaboravih neke zivotinje traze i gazdinu paznju , druzenje da bi smanjilo konverziju hrane , a i kvalitet vode i brzina protoka vode u poilicama moze se odraziti na konverziju .
Post je spojen: [time]1298499447[/time]

Rale 83,kao prvo ja sam vec rekao da nemam nameru da se sa nikim natezem,JER JA ZA SEBE ZNAM(samo naglasavam) koliko mi jede bik od telete 120 kg do odraslog bika od 600kg i koliko mu treba za to vremena,kao i to sta su ljudi-doktori i profesori-priznati strucnjaci iz ove oblasti pisali u svojim knjigama...,nisam imao nameru nikoga ovde da vredjam,ja vas sve postujem i cenim,civilizovana sam osoba i pazio sam da svaku rec odmerim!!Ali ljudi,mi moramo da odvojimo posao od osecanja,ja sam samo zamolio da ovde pazite sta pisete jer ipak je ovo javna diskusija i ponavljam: mozete neke ljude koji prvi put citaju o ovoj oblasti da dovedete u veliku zabludu!Kao drugo,ja sada postavljam pitanje,zar ovde nase druzenje i diskusije treba da se baziraju na nekim informacijama koje nemaju veze sa zdravim razumom i da mi nesmemo jedan drugoga NI DA PITAMO kako je to moguce?,zar se ti slazes sa time da ti ja sada npr. kazem da su 2+2=5 ,ili voda tece uzvodno,ili da je vazduh tezi od olova,ili da ono sto je crno od sada belo samo zato sto ja to kazem,a ako mi kazes -ej Mustang objasni mi kako je to moguce to moj racionalni um ne moze da shvati?-je l' to onda znaci da me odmah prozivas?.Ja kolega Rale imam 30 godina,odavno sam znaci prestao da se igram u pesku, i ja i onom ko me rodio kada nije upravu kazem da nije upravu!-tako sam odgajan i naucen da nikome ne dozvoljavam da me pravi ludim,a ti ako to dozvoljavas ja nemam nista protiv-samo napred!
Negde sam medju mudrim izrekama procitao:'Ne raspravjaj se sa ljudima,nego se jednostavno slozite da se ne slazete!'.Ja se samo znaci NE SLAZEM sa nekim iznetim podacima ovde (ovim moja diskusija na ovu temu prestaje!),a ako na to nemam demokracko pravo kao clan ljudske zajednice i ako to nesmem javno da kazem kao slobodan covek,i ako to znaci da time odmah nekoga prozivam...e to je vec druga stvar i druga tema!.Veliki pozdrav za sve koji me razumeju :ppozdrav:

1. ja sam napisao oko 750kg,neka bude da onaj balon sto im dajem iz njega ima 1,5kg,a racunao sam ga na 1kg,moja greska....
to je dakle 3kg dnevno,puta 365 dana 1100kg....vise od toga ne dajem sigurno.....
2. Mozda cukaneca melje celi klip,tj i zrno i sisarku(talusku) ili kako je vec zovu kod njega u kraju,normalno da tad ide dosta vise kocentrata jer se kolicina proteina smanjuje....
moj kocentrat ima kukuruz+zito+jecam+premiks
3.racunamo kilazu od 500do 600kg,bik posle 600kg mnogo slabije napreduje,,,
4. ovde kod mene ima ljubi koji cuvaju bikove i po dve godine pa oni budu oko 900kg,sto znaci da od 130kg tele,mnogo brze napreduje do 550-600kg,nego sto bik kasnije napreduje od 600 do 900kg...
Post je spojen: [time]1298540408[/time]

@mustang nemoj da mislis da ti neko zamera,slobodno reci svoje misljenje,svakog vredi saslusati :ppozdrav:

Nazad
Vrh