Tov junadi

drasko je napisao(la):
petre izvini dali si ti to dobro proracunao ako ti pojedui 150 bala to je 15.000 dinara i 1300kg to ti je 35,000 dinara i platis tele 400 eura i silaza pa sta ce ti ostati kad prodas bika od 600kg po ovoj ceni od 1,9 nesto ce ti ostati a nedaj boze da cena padne ti si na 0
Tacne koolicine su 122bale,oko 750kg kocentrata,ja se stvarno izvonjavam,doslo je do zabune u racunici,racunao sam dva puta duplo,moja greska,+ silaza......
Hranu da prodam nemam kome,a ne dokupljujm nista,tako da je sve moje....
obrni okrenio zadovoljan sam proizvodnjom :ppozdrav:

dobices ovih dana i one slike koje si mi trazio,nisam jos slikao :ppozdrav:

Moja greska,,,racunao sam prvo dnevnu dozu kocentrata,pa se zaracunam,pa onda to pomnozim sa dva obroka i zato je ispalo maltene duplo...izvinjavam se jos jednom...

da je sreca da pijem,nego batalio sam davno....
Ma radio sam jos nesto kuci pa mi odlutale misli i eto blama, :haha: :haha: :haha:
Ali u svakom slucaju drzacu se tvog saveta :ppozdrav: :cao:

Desi se pa pogresi covek,mozda sam i ja nekad zzzzzzzbzbzbzbzbzbzzzzzzz,al ima sigurno :haha: :haha: :haha:
Ima druze svega po malo,od ovog jeb...g snega po do ljubavi :cao:

da vratim temu na mestu u tov junadi. ja sam naveo podatak bez silaze. ako hranim sa silazom onda ne potrosim ni 50bala po grlu,jer hranim senom do oko 5meseci pa kad prelazim na silazu,dobiju malo detelinu cisto zbog prezivanja,a koncentrat nista ne smanjim . kako sio ti petre naveo mislim da je 750kg koncentrata je malo. ispravi me ako gresim. :ppozdrav:

Pa jedu mi po 2kg dnevno,seno im ne smanjujem jedu uvek isto i sa i bez silaze,plus silaza,
za 12-13 meseci bik od 570 do 600 min,uvek budu preko 600 :ppozdrav:

Potrošnja konc. po kilogramu težine kod tovne junadi do 450kg. iznosi oko 7,2kg.
Preko 450kg tel mase količina se povećava na 7,5kg u zavisnosti od kvaliteta junadi i hrane kao i mnogo čega još.

Moji jedu kantu od balon ujutru i balon uvece,on hvata od prilike mozda malo vise od 1kg....
ili ti na 10bika,ide jedna kanta od polikolora,
tako hranim vec godinama,ko ne veruje za prirast neka svrati na rakicu i meze,ako se zadrzi bice i rucak,pa ce se veriti sam...
Dobijaju pola kofe silaze,preko toga kocentrat,kad olizu jasle ide seno,,koje imaju preko celog dana,uvece isto....
Preko dana se ne cuju... :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1298385999[/time]

najbolje je na gomilu prodati sve od jednom ali ako se bavis samo tovom onda je bolje da oni stizu kontinuirano tako da cesce dolazis do para, sto se tice olovke ako je u ovoj drzavi uzmes u ruke u vezi stocarstva onda ti je pri ruci i stranka,ali normalno mi se svi nadamo bice bolje .

Ako mogu da se ukljucim u diskusiju,ja se u potpunosti slazem sa Zoranom Kosticem!.Cekajte bre ljudi,uredno citam sve sto ste pisali svakodnevno,i na prethodnoj stranici je bila diskusija oko usluznog tova,i ispade da se NEISPLATI,a ti za koje trebate da tovite usluzno vam daju,po recima ostalih clanova od 6 do 9 kg koncetrata po kg prirasta!.Pa ljudi,ja vas molim da prvo dobro razmislite pa da napisete!,ispada da su ovi ludi sto vam daju od 6 do 9 kg koncetrata za kg prirasta i uz to jos vam i plate po svakom grlu sto im ih cuvate :haha: :haha: Elem neka jedu u proseku i 5 kg koncetrata dnevno ili eto 5 kg za kg prirasta uz naravno kabastu hranu pride,to znaci da od 120 kg do 600-620 kg imamo 500 kg prirasta,500 pomnozite sa 5 to je 2500 kg koncetrata!!! i uz to moraju da pojedu u proseku sigurno 150 bala deteline po grlu!!!!Ja nikada nisam hranio sa silazom,ali eto odbijte 1000 kg koncetrata na silazu,znaci bez 1500 kg koncetrata NE MOZE.Ja vam tvrdim da i na ovoj ceni kada na sve ovo dodate cenu teleta da smo na nekoj 0,jedino ko ima svoju hranu i jos bolje uz to i svoju telad,on tu ratarsku kulturu kroz to tele pretvori u meso bika i tako i to proda! I ZA SVE DOBIJE PARE NA KUP-to je cela moja racunica!,i dodao bi da ovim nisam hteo nikoga da uvredim-samo sam izneo svoje razmisljanje i predocio vam sta ste pisali pre 2-3 dana a sta sad... Pozdrav svima i :ppozdrav:

Mustang- :D
Jeftina hrana je ono što je najbitnije u tovu bikova. U ovu raspravu i natezanja oko količine hrane i koncentrata potrebne za tov jednog bika uopšte ne želim da udjem. Vrlo prosto - ako nemate velike količine sena, lucerke, kabaste hrane i kukuruza, ječma, tritikala.. nemojte se upuštati u tov bikova. Dužina tova i velikih broj nepoznatih /x/ koji mogu za kratko vreme da promene kalkulaciju i svaku matematiku. Kogod hoće da se bavi ovim biznisom u svakom slučaju nikako sve u jednu turu ili dve, već podeliti bar na 3-4 ture koje će periodično stizati. Nekada je bilo pravilo da bikovi imaju dobru cenu u avgustu i decembru. Ova cena u februaru govori o ogromnom padu u stočnom fondu.
Sad vidim da nisam naveo silažu gore- najprijateljskiji savet - ko nema silažu bolje da ne kupuje telad. :ppozdrav:

Zoran Kostović je napisao(la):
Potrošnja konc. po kilogramu težine kod tovne junadi do 450kg. iznosi oko 7,2kg.
Preko 450kg tel mase količina se povećava na 7,5kg u zavisnosti od kvaliteta junadi i hrane kao i mnogo čega još.

Ovo je tabela koja se priznaje u uslužnom a za sve ostalo potpisujem post kolege cukanece.

nekada su i moji prodavali 2 bika godisnje i ziveli ko carevi cele godine, a za 4 bika si mogao da kupis golfa, a ja sad trosim bar 1 bika mesecno i jos nesto vreme jeftinog zita i kukuruza je proslo...
kroz tov bi trebalo da se utrosi hrana koja se proizvede i da se kroz taj vid finalizacije ulazne sirovine njena cena uveca

Cukaneca,ja se u potpunosti slazem sa tobom,naime koliko se secam a ako treba mogu i da citiram-ta opcija hvala bogu ovde postoji,ti si mi rekao da ti sada bikovi koji su ti oko 500 kg jedu u proseku od 10 do 12 kg koncetrata dnevno i jos si mi dodao i napomenuo 'plus i silaza' a u njoj kao sto znamo ima kukuruza...Ja nemam nameru sa nikim ovde da se natezem,ali ovde govorimo o intezivnom stocarstvu gde bik treba da nabije od teleta do 600 kg za godinu dana!,a ne o ekstezivnom stocarstvu gde ces bika da cuvas 5-6 godina i da ga pustas na ispasu...Elem,ja nemam nista protiv-ako mogu neka bikove hrane samo na vazduh i vodu!!Ja sam samo ISKRENO hteo da predocim svima koji su sada jurnuli u jagmu i otimanje(o cemu si i ti pisao)za telicima,cuvsi za ovu sada cenu bikova pa kao ovce ono kad jedna krene u vodu a one sve za njom i sve se podave,da ako nemaju svoju hranu i jos bolje uz to i svoje tele i cak da i ostane ova cena da su se j.bali u d.pe!!!!! :zli: :zli: :zli:

pa ja ih iskren da sam verovatno nikad ne bih ni tovio ali kad vec imam krave, sto da te telice ne nateram na 600kg i uzmem pare na gomilu.

Nazad
Vrh