Tov junadi

Da bi već jednom prestali sa prepirkama, nagadjanjima i izmišljanjem tople vode, evo tabele sa dnevnim količinama hrane po grlu u tovu za maksimalno iskoričćavanje kapaciteta digestivnog trakta.

telesna masa (kg) koncetrat(kg) seno(kg) kuk.silaža(kg)
120-150 2,6 1,3 1,15
151-200 3,3 1 3,5
201-250 3,9 0,5 6,1
251-300 4,5 8,8
301-350 5 9,5
351-400 5,5 10,9
401-450 6 11,75
451-500 6,35 12,5

Izvor:
Savremsna proizvodnja junećeg mesa
Dr Novica Stolić

Svako odstupanje dovodi produžavanja vremenskog trajanja tova, smanjenog prirasta, povećane konverzije itd. ali to je već individualna stvar svakog tovljača.
Zamolio bih članove foruma da ubuduće svoja lična iskustva ili pretpostavke ne nameću ostalima kao apsolutnu istinu ili jedina rešenja.
Ovde smo da razmenjujemo iskustva i jedni drugima pomažemo a ne da čitamo tirade pojedinih "sveznalica"
Pozdrav.

dakle po tablici neki prosek bi trebao da bude na kg prirasta ovakav:
4.45kg kocentrata
6,8kg kukuruzne silaze
e ovo za seno nisam razumeo

Hvala moderatoru na tablici :ppozdrav:

sve to zavisi od ture do ture....
prošlu turu sam hranio do kraja koncetrovaom hranom + kabasta a turu pre nje samo do 300 kg koncetrovanom a posle samo kukuruz, ječam i 1% so i bili su bolji....tako da nema pravila

Normalno da nema pravila, postoji mogo faktora koji mogu promeniti krajnji ishod tova.
@Petar 90
Verovatno nisi razumeo zašto ga u tabeli nema od 250kg. pa na dalje. Razlog je što u daljem tovu predvidjena količina koncertata i silaže potpuno zadovoljavaju dnevne potrebe junadi u svakom pogledu.

to sam i ja predpostavio...ali bolje da pitam,jer to nije sramota...
dakle ono sto ja dajem :
3kg-kocentrata
10kg silaze dnevno
6kg-sena
sasvim je dovoljno za normalan prirast

hvala i sa odgovorima na ovu temu sam zavrsio :ppozdrav:

Kolega goranpejcic rekao sam u proslom odgovoru da moja diskusija na ovu temu prestaje,i ja svoju rec kad kazem ne gazim!(a ako ti je bas stalo do mog misljenja ja nisam video da ta tema postoji,zove se 'troskovi za ishranu bikova' pa vidi sta kolega Farmil koji cuva preko 100 bikova na ovu temu kaze).Zahvajujem si i cukanecom-hvala mu na trudu i tome sto je ovde sve izneo slikovito :ppozdrav: ,kao i Zoranu Kosticu :ppozdrav: :cao: .Izvinjavam se svima,posebno urednistvu!,a komsi Petru zelim od srca sve najbolje u daljoj proizvodnji i tovu junadi i zahvajujerm mu se pre svega na razumevanju i slaganju na tome da svako treba da ima i da iznese svoje misljenje i svoj stav pa bio on i dijemetralno oprecan...Komso ziv ti meni bio 100 godina i udvostrucio ma utrostrucio proizvodnju i samo da brojis ::novac:: ::novac:: Sve najbolje i ziveli :ppozdrav: :ppozdrav:

Pa niko se ovde nije registrovao da se svadja,vec da stekne neko prijateljstvo i da nauci nesto novo,razmeni iskustva i sl.....pos svima :ppozdrav:

Zorane da ne pise nesto ispred ili iza te tabele o dodatku nekog voluminoznog hraniva ili slame ipak su to prezivari

cika_jova je napisao(la):
hm, i u TMR ubacuju slamu, meni je ovo malo rizicno zbog varenja
pa mi i inako kroz celi tov koristimo seno,tako da nema potrebe da se brines,
a moguce da je na dole vazi ona kolicina od 0,5,pa nisu hteli da prepisuju :ppozdrav:

Ja se ne bih složio sa ovom tabelom nikako i to baš zbog neubacivanja sena ili slame/ovsa npr./. Voleo bih da se javi neko ko je lično probao ishranu ovakvom ili sličnom tablicom bez kažem opet sena ili slame u nekoj bar minimalnoj količini.

tezina grla HJ ssp u g
120-180 4.0 500
180-250 5.1 600
250-350 6.2 700
350-400 7.5 800
400-500 9.0 850

Hj - hranljive jedinice
ssp - svarljivi sirovi proteini

za prosecan prirast od 1000g

Pozdrav svima.
Nisam ranije nista pisao kako ja hranim svoju junad, malo sam se bojao da cete mi se smejati i govoriti ovaj lud, ali kolega Zoran me je ohrabrio ovom tabelom pa sam resio da napisem. Hranim junad slicno kao u navedenoj tabeli stim sto na samom pocetku jedu malo vise kincetrata od navedenih 2.6 kg, ali zato duzi period jedu 4kg i tek kada dostignu 400-450 kg povecavam im na 5kg konc i tako do kraja tova (550-600kg) Silazu ne jedu odmah od starta tova, vec pocinjem tek posle 2 meseca (oko 4 meseca starosti) i dajem po volji do kraja tova. Nikada nisam merio koliko silaze ali od 450kg pa do kraja jedu oko 15 kg dnevno sigurno. Seno jedu prva dva meseca tova po volji, zatim pocinjem polako da im uvodim silazu a smanjujem seno tako da posle 4-5 meseci tova vise ne dobijaju seno, samo silaza i koncetrat. Sigurno da je bolje da dobijaju seno do kraja tova, mada mi ovako radimo godinama i nikada nismo imali problema sa prezivanjem. Zanimljivo je da sam par puta imao problema sa tek ubacenim teladima, pocnu nekada da se nadimaju, pa sam izduvavao crevom, malte ne predje u hronicno i kasnije kada pocnem da im dajem silazu, nema vise naduna. Tov mi traje oko 11-12 meseci, tako da sa nekim dnevnim prosekom od oko 4.5 kg koncetrata pojedu oko 1500kg konc za ceo tov. Imaju dnevni prirast oko 1.3kg
Jos da napomenem da sam skoro poceo da im dajem neki kukuruzni treber (sporedni proizvod industrije alkohola) Toga dobijaju preko svega ovoga oko 3kg dnevno. Mozda budem malo smanjio koncetrat a povecao ovaj treber jer je dosta jeftiniji, ali videcemo, otom potom.

Lepota ovog foruma je, po meni, baš u tome da razmenjujemo svoja lična iskustva. VetMed, nemoj se nikad bojati i stideti da izneseš svoje iskustvo a naročito ako je pozitivno! A ukoliko ti se neko obrati sa omalovažavanjem, taj nije vredan rasprave i trošenja tastature. Mi nikad u početku ne možemo znati ko je i kakav lik koji se učlanjava, ali se vremenom kroz postovanje situacija izkristalizuje i ja odavno radim tako što prvo vidm ko je pisac posta pa tek onda čitam. Mnogo Nik-ova zaobilazim!
Da se vratim na temu- tvoje iskustvo mi je dragoceno jer ću ga provesti ako budem nekad u problemu sa senom. I još nešto, mnogo mi više znači tvoj opis ishrane nego gomila tablica, da mi kolege ne zamere. Tablica imamo mnogo ali praksa je praksa. :ppozdrav:

U našem selu je nekada zadruga imala tov junadi. Uglavnom se ishranasvodila na koncetrat po volji i nešto malo sena koje prikupe ili kupe po selu. Sećam se da je za poslednji turnus pred propast navedene zadruge bilo pripremljeno podosta silaže sa sopstvene ekonomije. Sena je bila zanemarljiva količina i to je junad pojela još na samom početku tova. Do kraja turnusa se išlo samo koncetratom i silažom. Bikovi su bili odličnog kvaliteta i ako me dobro služi sećanje, izveženi su za Grčku.

Nazad
Vrh