Tov junadi

smanji koncentrat, a seno daj normalno, zbog boljeg varenja, da otaljaju to sto im je u stomaku :ppozdrav:

Slazem se sa ostalima. Mozda su se malo zasitili. Ako ne kasljucaju i veseli su, smanji malo koncetrat. Kolika im je dnevna doza koncetrata. Mozda su ranije jeli manje pa si im odjednom povecao sa sacmom. Samo kvalitetnu lucerku nek se malo isciste. Ako prezivaju, bice OK. Ja moje hranim 2 puta dnevno i gledam da im nikada ne ostaje od prethodnog obroka (ne bas da sve olizu, da jasle budu mokre) Ako im ostane, obavezno sledeci obrok malo smanjim da pojedu sve. Pozdrav

Pa ja biku od 400 dajem oko 6kg koncentrata dnevno sastava
10 posto soja
10.........suncokretova sacma
20.........tritikala
10.........mekinje
ostatak je kukuruz i mineralni dodaci hrani
Detelina na dovoljke i pomalo rezanaca

isidor je napisao(la):
Pa ja biku od 400 dajem oko 6kg koncentrata dnevno sastava
10 posto soja
10.........suncokretova sacma
20.........tritikala
10.........mekinje
ostatak je kukuruz i mineralni dodaci hrani
Detelina na dovoljke i pomalo rezanaca
druže na toj kilaži ne treba ti tolika soja,smanji na 5% a možeš je i izbaciti

Situacija se popravila soda bikarbona resila moj problem od jutros ko da nikad nisu jeli i jutarnji obrok i sad poslepodne olizali jasle . znaci kiselina ih je mucila gorelo im u zeludcu

Procitao sam temu od a do s , od 1 do 15 i nenadjoh koja je konverzija hraniva za kg prirasta i sa koliko % proteina , nije mi jasno kako finisirate tov .

konverzija zavisi od kvaliteta hrane i genetike grla

odprilike ide ovako od rodjenja do 2 meseca starosti tele nabaci oko 100-120, ako pije majcino mleko
onda zvalavi do 350 kg tu mu treba jos oko 6-7 meseci, i onda pocinje da se pumpa sve brze i sa oko 14-15 meseci starosti je na oko 600kg
stocarstvo treba da je kruna ratarstva
sustina je da proizvedes na svojoj zemlji bar kvalitetnu kabastu hranu lucerku, silazu, kukuruza da imas, pozeljna je i soja...
u obrok ide 2-4% telesne mase, odnos kabasto:koncentrovano zavisi sa cime raspolazes od hrane ali nek ide 70:30

Ja sam prosle godine prvi put u zivotu i u mojoj kuci ,kupio prva dva teleta od 5 dana starosti i odranio ih sa panto zamenom za mleko .Nije neka rasa ali jeda je solidne gradje .Ta telad su oteljena 15 marta ja sam ih danas merio kanapom obim grudi i duzina trupa nekako sam merio stezao kanap skracivao i dosao do zakljucka da su teski u proseku 450 kg ,jedan malo veci jedan manji .A i jedan moj prijatelj je sac metodom isto tako procenio .Ali od samoga starta ishrana je bila propisna .E kad napune godinu treba da ih finisiram mada nemam pojma sta to znaci i kako dali da nastavim sa ishranom kao do sada ili treba pojacati .ja probao da pojacam pre dve nedelje i odma nastao problem tako da to finisiranje ne razumem dajem im da jedu koliko mogu

dobro sad zavisi ko kako hrani.ja naprimer tako kao sam racunao,inace oko 150bala deteline po grlu potrosim

alfa 9 je napisao(la):
dobro sad zavisi ko kako hrani.ja naprimer tako kao sam racunao,inace oko 150bala deteline po grlu potrosim
Upravo tako,,,ima tu razlike i silaza kad se koristi,pa jos ako se koristi od pocetka do kraja tova...
Ove godine sam prvi put radio silazu da imam preko cele godine i izracunao sam da ce svako grla pojesti oko 150 bala,750kg kocentrata,plus silaza...
Druze :ppozdrav:

petre izvini dali si ti to dobro proracunao ako ti pojedui 150 bala to je 15.000 dinara i 1300kg to ti je 35,000 dinara i platis tele 400 eura i silaza pa sta ce ti ostati kad prodas bika od 600kg po ovoj ceni od 1,9 nesto ce ti ostati a nedaj boze da cena padne ti si na 0

Nazad
Vrh