Tov junadi

Hteo sam reći da u ishrani nije bilo sena. To je poenta a ne Grčka kao potencijalni kupac nečega što nemamo.

Zoran Kostović je napisao(la):
Hteo sam reći da u ishrani nije bilo sena. To je poenta a ne Grčka kao potencijalni kupac nečega što nemamo.
Ne slažem se s tobom. Možemo pričati o tome da nemamo potrebne količine ali kvalitet je tu u štalama. I da tačno je da ga ima sve manje na žalost, jer ljudi koji povećavaju broj krava, to u 90% slučajeva rade sa holštajn-frigijskom rasom. Podvlačim BABY BEEF-a ima ali sve manje.

BELIT577 je napisao(la):
pa i sad bi Grci kupovali nase bikove ali nemamo potredne kolicine. :nono:
pa i ja sam ovde govorio o kolicini,odnosno da nemamo dovoljno bikova.
cukaneca je napisao(la):
Ne slažem se s tobom. Možemo pričati o tome da nemamo potrebne količine ali kvalitet je tu u štalama. I da tačno je da ga ima sve manje na žalost, jer ljudi koji povećavaju broj krava, to u 90% slučajeva rade sa holštajn-frigijskom rasom. Podvlačim BABY BEEF-a ima ali sve manje.
a i slazem se imamo izuzetan kvalitet.

Ma opušteno, kolega cukaneca mi pustio čak i pesmu za kuliranje ali sam morao da sklonim jer je to već :off_topic:.
Biće dana za slavlje kad dočekamo da nam po selima ponovo kruže kamioni-stočari iz Grčke. :ppozdrav:

Biće svega ljudi moji samo nas jednog dana neće biti :ppozdrav:
Pozdravlja vas Milanče Radosavljević!! Ne smem više uzeće Zoki neku veću gumicu :ppozdrav: :ppozdrav: :cao:

Ja bih da se ubacim, ako ne zamerate.
Pošto ponovo planiram da počnem sa tovom junadi, ali trenutno nemam nikakve senaže, šta da radim?
Ja mislio da posejem detelinu, ili sudansku travu, a telad da uzmem negde u julu, dok dođe prvi pravi otkos.
Nikada nisam ni pravio silažu, ali je evidentno da ću morati, da bi pojeftinio tov. I koji hibrid kukuruza uzeti za silažu?

Joj, ala sam nabacao pitanja...

Dok sam tovio junad tokom '90-tih godina uglavnom je koncentrat bio glavna hrana a seno samo obrok. Sada je to malo isplativo.

Molio bih vas za mišljenje.

Ne zameramo, navikli smo na svašta.
Da li bi ti pravio silažu, senažu ili jedno i drugo. Malo su mi konfuzna pitanja.
Ja ću ove godine po prvi put probati AS 160-silaž. Kažu da je odličan za silažu.
O tovu ni ne razmišljaj bez silaže. :cao:

Mikado je u vrhu al mu zameram pretprošle godine mnogo crvenila/sušenja/ bilo u njemu. B23, d-12... Ako imaš posejan ječam razmisli da uzmeš neki sa najkraćom vegetacijom i probaš sa postrnom setvom

Da li bi ti pravio silažu, senažu ili jedno i drugo. Malo su mi konfuzna pitanja.

Mislio sam i jedno i drugo.
Nije meni problem napraviti koncentrat, ali skup kukuruz, suncokretova sačma, mekinje pšenične...

Branko danas sa pricao sa Zoricom Jestrovic iz NS instituta , posej cudansku travu ili krmni sirak prvi otkos ursi silazu , 2 otkos po potrebi silaza ili baliranje a mozes i zelenu masu da im dajes ako silaza ima uslova za cuvanje , za silazni kukuruz (on kasno stize ) trazi neki hibrid koji ima procenat ulja u sebi da nelistam sad po katalozima
Od sudanske trave bi trebalo da moze obicni silo kombajnom da moze da se radi silaza , ne senaza SILAZA

Eh...

Silo kombajn za kukuruz, noseći, to još i mogu da pozajmim, ali silo kombajna za ovo drugo ovde kod mene nema.

Da silo kombajn noseci , sto se koristi za kukuruznu silazu , trebalobi da moze uraditi silazu i od sudanske trave i od krmnog sirka , trebas ga sejati u redove na 50-60cm

Posto si vec tovio,znas da za telice moras obezbediti i livadsko seno malo,jer kad im odmah das lucerku dobiju proliv,kod mene je uvek tako...
Mozda je bolje da telice uzmes pocetkom jeseni,taman ces imati i sena,a i silaza ti uskoro stize pa da ih ne hranis mnogo samo senom i kocentratom,cisto zbog ustede....
Silaza ti je dosta bitnau tovu,mozes malo ustedeti na kocentratu....
Dobar primer za sve to ti je dao kolega VetMed,da preko silaze utedis na kocentratu...
Ako planiras sejati jecam i zito,taman ce u to vreme moci i oni da se koriste u tov,
Malo kasnije ce stici i kukuruz,taman da ih krenes forsirati od pocetka proleca....
Problem je samo prve godine,posle je sve lakse :ppozdrav:
Moje misljenj,mozda se neko ne slaze s tim :ppozdrav:

Rale 83 je napisao(la):
Da silo kombajn noseci , sto se koristi za kukuruznu silazu , trebalobi da moze uraditi silazu i od sudanske trave i od krmnog sirka , trebas ga sejati u redove na 50-60cm
Pitanje je kako se ta masa ponaša? Da li joj treba dodavati nešto od inokulanata ili jarmu? Zoran će to bolje znati al mislim da senaži se mora dodavati nešto od toga.
Skoro sam pričao sa likomkoji je radio silažu od ječma u voštanom zrenju normalno. Dobio ogromne količine mase a da ga je požnjeo imao bi nekolko tona po h i slamu. Kaže da su mu krave to jele ekstra.

a sta kazete da poseje koji ha graska ili grahorice, lepo rodi velika masa i eksta kvalitet. samo ako mozes da nadjes silo konbajn za niske trave.

Meni predstavlja i problem mesta za silažu.
Sve je uzano, pa sve mora da ide "u đul baštu".

Branko a jel imas mozda neke daske 'colare' 2-3cm debljine pa da improvizujes kanal na brzaka i nije ti skupo.a da treba ti i 20-30 stubova moze da posluzi i bagremovo ili hrastovo kolje.

Nazad
Vrh