Toplotna izolacija kuce

Hocu. Nego razmisljanje nema nikakve veze sa izradom i sklapanjem roletni. Postoji nacin i procedura za to i tako je kako je. Posto vidim da se druzis i sa svetskim majstorima trebao bi da znas to.
I zaboravio sam jos jednu stvar. - Ne postoje alum. letvice bez pene.;)
Jel si siguran da ih nema?
 
Ta pena nije izolator već služi da umanji vibracije usled udara vetra.Ne znam dal si imao priliku da budeš u prostoriji sa lošim roletnama dok duva jak vetar,to zveckanje i vibriranje može da izludi čoveka na duže staze.A na većim površinama te vibracije aluminijuma bez pene nisu zanemarljive.

Uloga roletne je zasena prostorije i kao takva pomaže da nema direktnog prodora sunčeve svetlosti u staklo pa u umerenim temperaturama može i dodatno da smanji efekat sunca kroz staklo,ali kako raste temperatura tako se javlja drugi problem,a to je da se prostor izmedju roletne i stakla neminovno greje i često se dogodi da uveče podigneš roletne i osetiš vreo vazduh koji udje u sobu.

Ja nemam roletne ne zato što su skupe već gospodja izrazila želju za Rolo zavesama koje su koštale isto kao i roletne,a efekat je isti kao sa roletnama nema prodora sunčeve svetlosti direktno u prostoriju.Spoljna stakla su neka varijanta peska sa blagim efektom ogledala,pod odredjenim uglovima sa spoljne strane ne možeš da vidiš unutrašnjost.Hteo sam varijantu punog ogledala dok nisam video uživo,milism da bi me pola grada mrzelo kad sunce bije direktno u prozore :D
Ne bih se slozio sa tobom da su iste rolo zavjese i roletne isto. Jer roletne su sa spolje strane stakla. Prije nego sto sam uradio roletne svasta sam eksperimentisao, stavljao svasta na prozor da vidim ima li efekta. I najvise efekta je bilo od stiropola postavljenog sa vanjske strane na staklo(cak je bolji od roletni!), ali normalno nije estetski najljepse. Sa unutrasnje strane sam stavljao svasta ali nije to to, mora se staviti nesto sa vanjske strane.
Koliko su skuplji prozori sa tim efektom ogledala, skoro sam to vidio i bas mi se svidja. Volim kada nema nista na prozoru, ali mi onda ulazi sunce ljeti i svako mi zaviruje u sobu i skenira sve redom. Vidio sam da se lijepe folije i to cu vjerovatno uraditi.
 
Spoljno staklo može da se greje koliko hoće,tu je argon tako da na unutrašnjem nema toliko toplote.Spoljno je kao što napisah sa blagim efektom ogledala tako da i refleksija čini svoje i raspia spolja.

Svako može da dodje i lično se uveri kako u praksi izgleda kombinacija 4-16-4 meki film + argon,alu profil 6 komora.Izolacija je stiropor 10cm,na sunčanoj strani su u dve etaže balkonska vrata 2,30x2 koja su većim delom dana pod direktnim suncem od toga donja etaža je dnevni boravak i leti klima tokom toplog dela dana radi u auto režimu bez ikakvog forsiranja.Klima je 18ca i hladi celu donju etažu otvorena vrata su veza dnevnog,kuhinje i trpezarije sa ostalim sobama i odradjuje to posao solidno,koliko raspored prostorija dozvoljava.

Na tavanu je 5cm u dva reda,pakovana tako da se pokrivaju sastavi i pokriveno sve to OSB tablama.Tad je to bila najjeftinija opcija,po savetima ovakvo pakovanje ne zahteva parnu branu i funkcioniše tako već 7 godina.Krov je opšiven isto OSB tablama i leti na tavanu ne može da se izdrži duže od par min koliko je vrelo,ali se taj prostor ne koristi pa i nije bitno.Zimi je ledeno.

Sad je u planu toplotna pumpa i podno grejanje pa da se vidi kako će to da finkcioniše,peleta oko 6 6,5t,greje se konstanto i drži se 24 stepena za oko 180m2.

Ima to i svoje mane,grejna sezona traje duže jer nema indirektnog grejanja od sunca kroz staklene površine.

Zvuk je i suviše prigušen,možda je kombinacija dobra za baš urbane sredine,ali ovako skoro pa skroz izolovano,kad si sam u kući zna da bude neprijatno tiho.

Podrum je velika enigma za izolaciju,a nalazi se ispod sobe,ulaz je pod lažnom terasom,tako da se taj hladni most nije rešio.
 
Poslednja izmena:
Uh, čitam ovde koliko varijanti ima oko te pvc stolarije, a ja u martu menjao stolariju i nisam ništa ni pitao kakva je... Doduše, takve su okolnosti bile. Taj dan kad su se menjali prozori bilo je jako hladno, jedva par stepeni iznad nule. Pošto je skoro pola dana sve zjapilo otvoreno, trebalo mi je dva dana da ponovo ugrejem kuću na nivo pre radova. Ubrzo su došli topliji danji pa benefit po pitanju uštede toplote nisam u punoj meri primetio. Ali po pitanju buke sam jako zadovoljan, znatno je tiše nego pre.
 
Pa jest tiše. Kod mene jedan stariji čovjek kaže da ta stolarija nije dobra. Kad lisica juri kokoš on u kući ništa ne čuje.
 
U planu mi je da odradim spoljnu izolaciju stiroporom pa se dvoumim. Davnih godina, uradjena je unutrasnja izolacija ali samo na punim spoljnim zidovima (bez prozora i otvora zidovi) i plafon u celoj kuci. Mislim da je radjeno sa stiroporom peticom. Da li sada kada budem resio da radim spolja izolaciju, da li na zidove gde su prozori da idem npr stiroporom desetkom a na zidovima koji sa unutasnje strane vec imaju stiropor, na njih da idem peticom?
 
A ima tu jos detalja...
Fasada je nekada davno (kada je to bio hit) radjena sitnim kamenim.
U delu gde je kupatilo se naravno sa spoljne strane odvojio taj nanos. To cu morati da olupam jer zvoni kada se kucne. Znam, problem je nedostatak hidroizolacije u kupatilu.
Pitanje je da li ce lepak ili "pur pena" uhvatiti za tako hrapavu povrsinu i da li ce takva podloga nositi ploce?
Genaralno, slusam ljude kukaju oko stiropora kako je poskupeo pa kad sam izracunao, stiropor je u celoj toj prici najmanje stavka dok lepak i majstori najvise kostaju. Meni je plan sAm da radim stranu po stranu pa da za pocetak ove godine bez fasade bude
 
Ako sam dobro razumeo , u Srbiji nema strucnih majstora ,ali je zato svako ko sam sebi lepi stiropor strucan ?
 
Znaš kako, deblje je uvek bolje. Ako već sam radiš, ja nista ispod 10ne bih radio. Mi smo uradili 10ku dok su još bile stare cene i ne žalimo. Leti mnogo svežije, zimi duže se zadržava toplota. Ali sve je to u redu dok ne uradiš i krov ili tavan. Kada se on uradi kako treba a njega samo raditi k.vunom onda se oseti sva car i lepota izolacije.
 
Preko vune sam stavljao paropropusnu vodonepropusnu foliju. Na samu ploču ništa nisam stavljao i nemam kondenzacije vune od dole prema ploči
 
Jel dovoljno poređati 20 cm staklene vune po tavanskoj ploči?
Poređaj 10cm stiropora. Više će ti značiti nego 20cm vune. Pogotovo što vuna nestaje vremenom.

Soba 5x5m zid cigla i po. Bila zima - 15° peć na struju od 2,5kw nije mogla da ugreje više od 15°. Raširili najlon i 5cm stiropora samo iznad te sobe. Temperatura se digla za 2°. Preko tih 5cm raširio još 5cm stiropora bez ičega od gore. Temperatura se podigla za još 3°. U proleće urađena fasada 10cm stiropor oko cele kuće. Drvena stolarija. Na tavanu preko 10cm stiropora stavljen najlon i preko najlona nalivena frakcija. 3 ili 5cm. Zaboravio sam već. Posle je ta peć od 2,5kw grejala tu sobu na 23-24°. A bila je uključena samo po jeftinoj struji od 22h-07h.
 
Nazad
Vrh