Ta pena nije izolator već služi da umanji vibracije usled udara vetra.Ne znam dal si imao priliku da budeš u prostoriji sa lošim roletnama dok duva jak vetar,to zveckanje i vibriranje može da izludi čoveka na duže staze.A na većim površinama te vibracije aluminijuma bez pene nisu zanemarljive.
Uloga roletne je zasena prostorije i kao takva pomaže da nema direktnog prodora sunčeve svetlosti u staklo pa u umerenim temperaturama može i dodatno da smanji efekat sunca kroz staklo,ali kako raste temperatura tako se javlja drugi problem,a to je da se prostor izmedju roletne i stakla neminovno greje i često se dogodi da uveče podigneš roletne i osetiš vreo vazduh koji udje u sobu.
Ja nemam roletne ne zato što su skupe već gospodja izrazila želju za Rolo zavesama koje su koštale isto kao i roletne,a efekat je isti kao sa roletnama nema prodora sunčeve svetlosti direktno u prostoriju.Spoljna stakla su neka varijanta peska sa blagim efektom ogledala,pod odredjenim uglovima sa spoljne strane ne možeš da vidiš unutrašnjost.Hteo sam varijantu punog ogledala dok nisam video uživo,milism da bi me pola grada mrzelo kad sunce bije direktno u prozore