Toplotna izolacija kuce

Treba mi jedan savet.

Imam jednu malu prostoriju (4,3 m2) koja je prvobitno bila špajz, a sad je ja koristim kao moju malu hobi radionicu za elektroniku. Taj špajz ima betonsku ploču kao plafon, a sa gornje strane tog plafona je otvorena terasa koja je popločana pločicama (ne može da prokišnjava jer je i velika streha iznad terase). Taj špajz se ne greje, ne postoji radijator već kroz njega samo prolaze cevi od centralnog grejanja ali one nisu dovoljne da ugreju prostoriju da se može zimi nešto raditi u njoj, ako baš moram da nešto radim zimi uključim grejalicu na struju dok sam unutra. Znači zimi je hladno, a leti pakao jer se betonska ploča plafona dobro ugreje.

E sad, planirao sam da tu stavim par rebara nekog radijatora kad već cevi od grejanja prolaze kroz prostoriju, tako da mogu zimi i nešto raditi unutra. Naravno, bez izolacije plafona to nema smisla pa ću plafon iznutra prekriti drvenom lamperijom, a između lamperije i ploče će ići stiropor. Sa sopljne (gornje) strane ne mogu nikako izolovati jer je to otvorena terasa sa pločicama u podu. Za spoljnju izolaciju mi je jasno, što deblja izolacija - to bolje, ali ne znam kako to ide sa unutrašnje strane. U principu ja mogu spustiti plafon koliko god treba da bi sloj stiropora bio deblji, ali tako gubim na visini prostorije (sad je klasičnih 2,7m). A i nisam siguran da kad izolacija ide sa unutrašnje strane da je uopšte potrebna debela izolacija (jer se ne štiti ugrejani plafon da se ne ohladi, već se sprečava toplota da uopšte dođe u kontakt sa plafonom).

Šta bi vi uradili, koliko debelu izolaciju da stavim (i onda je lamperijom stisnem na plafon)?
 
Pa stavi vunu, napraviš roštilj i vunu oa knauf ili osb pošto je radionica.
Ne znam šta je sada jeftinije osb tabla ili knauf ploča

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
 
Jeste da još nisu krenuli jutarnji žešći minusi ali izolacija radi posao. Grejem do 22h na 22-23 stepena i ujutru bude 20-21 stepen ja prezaaaaadovoljan. Za celodnevno grejanje potrošim jednu ipo kantu yupola drva, smešno.u spavaćoj sam zavrnuo radijator i bude 18-19. Mislim da ću celu zimu proći s 5m bukve.
 
Postoje na prozoru šarafi sa inbus glavama i njihovim uvrtanjem-izvrtanjem se vrši regulacija pritiska prozora pri zatvaranju...
Tako da se može naštelovati bukvalno da morate jednom rukom pritiskati prozor dok ga drugom zatvarate, što predstavlja ekstrem, najbolje da imate relativan osećaj gde je minimum ili maksimum...
Sasvim slučajno naletih na ovaj video gde se objašnjava upravo ovo o čemu sam pisao prije 4 godine... 😃
 
Sasvim slučajno naletih na ovaj video gde se objašnjava upravo ovo o čemu sam pisao prije 4 godine...
Odličan način da se napravi kondenzacija.
Mora kuća da diše.
Zet pravi/ugrađuje PVC stolariju i priča ljudima kojima ugradi tj.zameni staru drvenu da luftiraju češće inače će se pojaviti buđ.
Često se i desi


Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
 
Probali i ceo dan da držimo otvoren prozor i na sat vremena ujutro, pa opet buđ u jednom ćošku (i gore i dole). Sve ostale prostorije su ok, negde je drvena stolarija a negde pvc stolarija.
Nego ovih dana se nešto razmišljam.... Iznad te sobe ima prazan prostor (kuća sa potkrovljem pa nema tavana) i pre par godina smo dignuli salonit ploče i na betonsku ploču stavili staklenu vunu sa alu folijom (ako se dobro sećam da je sa jedne strane) a koju smo skinuli sa metalne cisterne za gorivo. Da li je moguće da je ona uzročnik kondenza?
 
Pričao mi drug da je on imao kondenza ali na ploču kad aje koristio vunu preko ploče pa je zamenio stiroporom

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
 
Pričao mi drug da je on imao kondenza ali na ploču kad aje koristio vunu preko ploče pa je zamenio stiroporom

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
Ja imam veliku kondenzaciju od kad sam stavio vunu na plocu . Svaki spoljni cosak je crn od budji . Stiropor 5 cm na zidove spolja je stavljen pre 20-ak god i nikakvih problema nije bilo dok nisam stavio vunu na tavan . Stolarija je pola pvc, pola drvo , ali nema pravila . Stavise gde je drvena stolarija kondenzacija je veca . Jeste toplije u sobama , ali ....
 
Poslednja izmena:
Pa da, i ovde je na betonsku ploču postavljena vuna koja sa jedne strane još ima i alu foliju. Ali kako onda samo u jednom ćošku da kondenzuje? Stiropor lajsne su skroz u krug u gornjem delu a lajsne za laminat u donjem delu. Od 4 zida, dva su spoljna a dva su unutrašnja..... Moraću dignuti salonit ploče da vidim šta se dešava sa tom vunom, a možda je i zamenim nečim adekvatnijim.
 
To nije sporno. Osetno je toplije od kako je postavljena, ali mi se čini da se nekako ubrzo od tada pojavljuje buđ. Nemam okolo stiropor.
 
Kod mene se javlja budj na zidu gde imam betonske serklaze koji nije izolovan jer ne mogu da pridjem na tom zidu jer se lepim sa komsijskim objektom.Isprskam sa Savoyem jednom do dva puta zimi i resim problem
 
Prije nekoliko godina sam poprskao s Denkmit kupljenim u DM-u. Super je djelovao i nije previše smrdio. Kupio sam i ove godine, ali kao da nije više taj isti proizvod. Nula bodova. Nakon toga kupio Cekinu i odradila posao kao i prije onaj kvalitetni Denkmit.

Uzgleda da nema djelotvornog sredstva koje ne smrdi baš jako.
 
Nazad
Vrh