Toplotna izolacija kuce

Ja sam stavio 20 cm staklene vune na ploču iznad spavaće i dečije sobe i ne vidim nikakvu razliku. Doduše u maju bi da radim izolaciju zidova pa ćemo videti razliku.kad je napolju dnevni minus mora se žestoko ložiti bukva po 4 kante jupola ode za ceo dan. Zidovi ledeni grejem bukvalno vazduh. Kad je napolju 35 unutra bez klime 30~31 s klimom 28.zbog toga grizem na proleće da stavim 10~ku

Kod nas prošle godine neki povratnik iz Amerike pravio kuću,sve po PS sa energetskim pasošem.Niskoenergetski objekat,koristili stiroporske monte i termoblokom zidano,po projektu izolacija kamena vuna samo 3cm.Prozori neko ludilo ima komora ne možeš da ih nabrojiš.Podno grejanje na struju,potrošnja struje za 120 kvadrata sa sve grejanjem 9300 din,da nisam video račun ne bih verovao.

Početno ulaganje 2x veće od klasičnog,al živ keš na duže staze ima da se isplati.

Savo opasno smrdi zato najbolje prskati kad nema nikog kući. I buđ se vraća i posle 2 nedelje kad je vlaga veća od 70%.ujutru u spavaćoj vlagometar pokazuje preko 80% sa otvorenim vratima od spavaće.

Planirao sam da na tavan stavim stirodur 5cm i preko toga isto toliko košuljicu.
Ne znam koliko to menja običnog stiropora, tj kamene vune.
Da li neko zna?

Planirao sam da na tavan stavim stirodur 5cm i preko toga isto toliko košuljicu.
Ne znam koliko to menja običnog stiropora, tj kamene vune.
Da li neko zna?
Sad sam baš pregledo dosta sajtova i mene zanimalo ,vidim da je to skoro isto što se tiče toplotne provodljivosti,.znam da je jedan kod nas stavio 10 stiropor i od gore beton,stirodur je čvršći dosta ,al kontam ako nećeš stavljati neke velike terete tipa da stavljaš u tavan žitarice i stiropor će radidi posao a dosta je povoljniji.

Imaš vrednosti R i U za prolaz energije kroz neke materiale.
Za kalkulaciju gubitaka se koristi U, brojka znači izgubljeni W na četvorni metar za svaki stupanj razlike u temperaturi.

Znači da se traži viša vrednost R ili niža vrednost U.
U=1/R.

Pogledao sam za jedno staklenu vunu.
Debljina 50 mm ima vrednost R 1,55 a 100 3,10.
Kad to izračunaš, ti za svaki stupanj razlike 5 cm vune gubi 1/1,55=0,645 W/m2 dok 10 cm gubi 1/3,1=0,3225 W/m2.
Sad to izračunaj na kvadrate, pa koliko imaš temperaturu unutra, pa....

To je link na stranicu za izračun gubitaka. Ima opciju više jezika i može se igrat s raznim opcijama, odnosno staviš zatećeno stanje i onda vidiš rezultate izolianja s raznih materijalima i debljinama.

Jesenas sam stavio knauf vunu u rolni po tavanskoj ploči, dva sloja po 10 cm. Imali smo jedan dan sneg i primetilo se da radi posao jer se sneg zadržao na krovu. Pošto zbog nekih stvari na tavanu nisam mogao da stavim vunu na jednom delu ploče, tamo se sneg istopio mnogo brže.

Radi posao sigurno . Ali morate sve strane izolovati i nema brige. Jos i prozori i vrata da su malko bolja i eto banje. Kod mene porodica navikla na velike temp u kući .kada nam temp 22 stepena odmah galama da je hladno .

Imam stiropor ostao od spoljne izolacije 5cu i 10ku, pride i lepak i mrezicu.
Razmisljao sam da ga zalepim na tavan, koji s epovremeno koristi.
Posto su OSB otisle u majcinu a i daske(one najgore).
Ima li smisla zapeliti stiropor po ploci (radi se o 50ak kvadrata) i onda samo naredjati odozgo ako nadjem npr daske od paleta.
Najvise me strah da nepropadnem u stiropor iako bih mrezicu utopio.

Jedan moj drugar je po ravnoj betonskoj ploči na tavanu poređao stiropor i odgore udario lepak, isto kao i fasada kad se radi. To mu je radio profi moler koji radi i fasade, e sad mogu pitati za detalje da li su stavljali foliju ispod stiropora, mrežicu od gore i ostalo. Taj tavan koristi samo kad čisti odžak pa je stavio neke daske preko stirtopora gde prolazi. Pre i posle izolacije tavanske ploče je nebo i zemlja po pitanju toplote u sobama ispod ploče...

Kod mene je na tavanu bas toplo.
Ja sam planiroa da utopim mrezicu e sa kapiram ako lepom stiropor i mazem one pogace da ce na taj ancin da se orvoji od ploce i napravice prostora da dise pa ne treba folija.
Odozdo ispod ploce imam knauf i razmak izmedju ploce i knaufa je 5cma samo vazdusni cep. Tu sam se zeznuo sto nisam ubacio vunu

Ja sam zalepio na jedan deo kotlarnice kao na zidu kada se lepi.Nije mrdnuo, a dosta sam tezak.
Otac i brat na kuci poredjali 5cm stiropor odozgore lepak i mrezicu ali im je pregereo lepak radili leti.I table plivaju nije to kako treba ali je opet bolje nego da nema nista.

Kada bude para da se stavi vuna, zasada ostaje ovako.

ono najbolje vuna na ploci ili onaj stiropor gusci z aizolovanje ploca a medju rogove isto vuna pa se to zatvori daskom ili OSB zavisi dal krov mzoe da trpi otperecenje.
Na ploci stafne pa jedno 10 d0 20cm stiropora pa preko daska ili OSB.
Koliko sada ide cena stafni?

Nama je na tavanu bila ona starinska staklena vuna 5 cm i bilo je bas grdno na tavanu. Kad smo radili fasadu, dodali 10 cm stiropor preko + mrezica i lepak. Sve to giba kad se hoda ali skoro da se nikad ne pentramo gore. Efekat je neverovatan, sprat je za 20-30 % topliji. Cak mi je nekad prizemlje bilo toplije no sprat a sad je obrnuto.

Ja sam planiroa da utopim mrezicu e sa kapiram ako lepom stiropor i mazem one pogace da ce na taj ancin da se orvoji od ploce i napravice prostora da dise pa ne treba folija.
Odozdo ispod ploce imam knauf i razmak izmedju ploce i knaufa je 5cma samo vazdusni cep. Tu sam se zeznuo sto nisam ubacio vunu

Vazduh je najbolji toplotni izolator, pod uslovom da ne mrda, tj. da nema strujanja vazduha. Znači ako je vazduh zarobljen i miruje od njega nema boljeg izolatora.
Baš iz tog razloga je mekši stiropor (sa manjom gustinom) bolji toplotni izolator do gušćeg stiropora. Znači običan stiropor je bolji izolator od stirodura jer je u njemu zarobljeno više vazduha.

Ja sam ovako uradio,pa folija,pa rigips...u drugoj prostoriji nisam ugradio vunu.ogroman minus.
Screenshot_20221228-2308242.png

Vazduh je najbolji toplotni izolator, pod uslovom da ne mrda, tj. da nema strujanja vazduha. Znači ako je vazduh zarobljen i miruje od njega nema boljeg izolatora.
Baš iz tog razloga je mekši stiropor (sa manjom gustinom) bolji toplotni izolator do gušćeg stiropora. Znači običan stiropor je bolji izolator od stirodura jer je u njemu zarobljeno više vazduha.
Isao sam i tom logikom da je vazduh izolator ali ljudi zaboravio sam na vrucinu.
Imam tegolu, pre renoviranja je tu bio karatavan. Bila trska odozdo na plafonu, gore drvene grede izmedju njih naslozene letvice i blato.
Ono je drzalo ladovinu samo tako.
Prolse godine jula meseca ne moze da se sedi u kucu 30c, morao sam klimu da ugradim.

Ja neznam da li je kod mene nešto drugačije ali ovde sam se svašta načitao.puno iskustava ali nisam nasao da je neko na plafon direktno na monte lepio stiropor.
Kad smo pravili kucu bilo mi skupo malterisanje pa sam plafone sam sve izlepio 5cm stiropora,mrezica i lepak.ogletovao prekrecio i meni je super a što se tiče buđi ja je nemam.spolja 5cm stiropor takođe.
To tako već15godina i ja tu nevidim neki problem što je stiropor iznutra.
Ja tavanski prostor koristim i kako ja sad da gazim po stiroporu?
To je moje iskustvo.poz.

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

Nazad
Vrh