Tomo Vinkovic

Ija sam nekad sa malim labinom od 8ks frezovo 80 ledinu.i nije toliko zapinjalo iako je lagan pa skace,ova konjaza mu dodje nekako neiskoristena. Moj cica ga kupio novog i samo vuko prikolicicu i seno nista vise ja se smejo covek je u pravu,zato sam ga i kupio od njega. Kod mene samo prska malinu i malo se vozika,nasledno izgleda:haha:. Gubim volju da mu pravim bilo kakav prikljucak pored ovakvih sposobnosti.
 
Mislim da pričamo realno...hladnih glava, bez da hoću nekog da pocenim.Naravno, ima on svojih prednosti, ali, kao što napisah, sve u svemu - nije to to.Da ne idemo dalje u smislu "Za i protiv", svako onaj ko ga je imao više od 10 godina, zna o čemu pričam.I pored domaćinskog održavanja (ali stalno mu nešto fali) i rukovanja, iza njega ne ostaje ono uloženo...oranje (a nije...plitko, nizak klirens, teško održava pravac brazde), freziranje (a nije, po nekoliko puta prelaziš, tako da ga više utabaš gumama), transport (super prednost 4x4, super mana SPOR, nesiguran pri većem teretu i opasnost od prevrtanja).Na kraju, ono što urade ferguson i bilo koji ozbiljan mtk (goldoni, valpadana), TV o takvom poslu moža samo da sanja,sećam se kada sam ga kupio, bio sam presrećan, ali činjenice su neumoljive i ovo je moj skroman doprinos priči oko TV.Neka poboljšana su rađena na crvenim (8xx) serijama, mada mislim da to nije dovoljno za celokupan utisak o njima.Pisao sam afirmativno i na ovom i na drugim forumima (član joekiki je bio aktivan na hrvatskom, ne znam kako je sada stanje tamo) o njima, ali čini mi se, da bi bilo nepošteno da i dalje, posle svega što sam prošao koristeći i održavajući svoj TV, imam promenjeno mišljenje, a da i dalje pišem kako je to "čudo" na 4 točka.Eto, toliko, svako dobro.
 
Ako cemo realno kolega sve je tako, ee sad ko nema veci dobar je. Na mom pise 540 u sporim fabricka nalepnica 1000 u brzim.
 
To što morate više puta da prođete frezom pa ugazite, to se i meni dešavalo dok nisam umeo da freziram. Što brže voziš, on lakše ali frezira ali zato mora više puta i to bude ugaženo. Sada freziram u 1.brzu a to mu dođe kao druga spora. 15cm ide u dubinu, motor hoće da zakuka a kad siđem mora da se zaglibim do iznad čukljeva.
TV frezira savršeno, ako umeš...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Grešiš. TV18 kada frezira u drugu, ne oseća frezu. Ide kao prazan, frezira i lepo izgleda na oko ali nije kako treba. Ostane ledina ispod i bude ugaženo. Kada frezira u prvu, ide kao puž a zemlju odradi kao ona brusilica što grebe za asfalt. Zemlju usitni na prah do 15cm dubine. Meni su frezirali Rakovicom 65, ali nema šanse da bude ovako kvalitetno.
Što se kvarova tiče, ovaj TV je u našem posedu od negde ‘74-te i ne sećam se da je nekad vučen zbog kvara. Nije me nikad izdao. Generalna za njega je max 100€
Mane ima, ali mogu da se izbegnu.
Npr kida radilicu ako na ler krene motor u kontra smeru. Ako si gluv i ne primetiš, ode radilica.
Preturi ga kardan ako vučeš teret bez tegova a okreneš se iza. Npr kad vučeš balvan, a nemaš iskustva, odoše točkovi u vis.
Moraš da paziš na kaljuge, na dubinu razora itd zbog njegove visine i širine. Ali zato može da uđe u zabran i prolazi između bukve kao magare jer mu točkovi gaze u isti trag ma koliko da se smota.
Mučno se montira svaki kardanski priključak.
Ne sme da se hilznuje a karike mora gecove.
Često crkava elemenat Boš pumpe, ali je skoro džabe i menja se za manje od 1h. Ako napravite kući taložnik za naftu, elemenat nikad neće da ode. Mali je potrošač tako da nije problem taložiti naftu.
Zupčanici volana često razluftaju, a ako se ugradi glava upravljača od viljuškara, nikad više problem.
Spor je, tako da nije za dalek put asfaltnim putem. Poljskim putem se kreće kao i ostali traktori.
Sve u svemu cena održavanja + potrošnja + kvalitet odrađenog posla = vrlo isplativ traktor.
Najveća mu je mana što ne može bez iskustva da se vozi iako deluje sve prosto.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Pravih drugaru tarup i poteznice al ce tomo da jauce :haha:
20180305_181735.jpg
[/URL][/IMG]
20180305_181633.jpg
[/URL][/IMG]
 
Kako je zamišljeno da se koriste kočnice (sa sajlama) na prikolici za TV. Kod mene ima sajle ali je taj mehanizam na rudi odsečen. A i inače mi nije jasno kako se u vožnji koči sa tim kad je kočnica iza na rudi??
 
Kocnica na rudi je parkirna/rucna kocnica,a radna kocnica ide preko hidraulike,razvodnik je kraj volana a preko sajle koja ide od pedale do njega reaguje,a na prikolici je hidro klip koji koci.Danas je taj fabricki princip veoma redak, na vecini nije ni bilo ugradjeno fabrici, a na drugoj polovini je zavrsilo kod cigana na kamionu,jedini tomica koga sam ikada video sa ispravnim fabrickim kocenjem je od clana ovog foruma a ujedno i moj dobrog prijatelja Darka iz CG.
 
To sa hidraulikom mi deluje skupo, jel postoji mogućnost da se na traktoru stavi jedna ručna kočnica pa da se poveže preko sajle u bužiru za one dve sjale koje su povezane za kočnice?
 
E sad jedno pitanje proizvodjac prskalice bata cacak mi je reko da mi kardan uvek bude na 540 obrtaja sto bi znacilo da ja mogu da prskam jedino prvom,drugom i trecom sporom?
 
Imali neko sliku od tome P18 gde kace poteznice,i dal je isto ko na seriji 400 dal mogu poluge da se stave?
 
Na pe18 nemaju usice kao na novijim serijama vec samo urezani navoji u koje se safe safovi sto nose poteznicu,a ako mislis na poluge u 3 tacke mnogi su pokusavalali al retki uspeli valjano da naprave,posto mora od nule da se radi sve posto on nema standardna ramena hidraulike.
 
E sad ko mi kaze da toma malo trosi LAZE!!!
Imam oko 3ha vocnjaka pre sam kultivirao sa 539 setvospremac 1,7m ima 20S opruga pacije noge potrosnja je bila oko 15_18l vreme oko 4_5h druga brza 1800 obrtaja
Sada sam radio sa Tomom 420 setvospremac 1,05m ima 7S opruga pacije noge potrosio oko 18l nafte UBIO SE ZIV radio oko 14h SLOMIO ME ZIVOG RASTRESAO ME UNISTIO ME 2spora pun gas
Jedina prednost Tome je uzak trag I nista vise!!!
Da mi je nabaviti kratke trube I poluosovine za 539 nikad vise nebih seo na to malo cudoviste!!

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока
 
Jos mi posle 1ha nestalo nafte pa ko slepac zvao u selo da mi dosesu a ujutru pun krenuo!!!!

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока
 
On malo trosi to tvrdim. Druga stvar je ucinak i potrosnja. Da si uterao u taj vocnjak recimo TD 75 sa setvospremacem 2,5 m video bi da bi ti i on potrosio priblizno. Naravno zavrsio bi to jos brze nego sa 539.
 
Nazad
Vrh