Tomo Vinkovic

Ovo jest tomina,da je onaj transporter pa pomoz boze. Inace sa ovakom osovinom na sredini na vecim usponima nema mrdanja.

Slajfuje,ja sam osovinu pomerio nazad i opet na vecim usponima nebi mogo toma je lagan. Za ravno moze dve da vuces.:osmeh:

• Like
Reagovanja: nem
Ova sa slike je iz 70ih i obicno uz pe 18 ide,ona je rucni kiper i manjih je dimenzija i nodivosti,uz821 je isla hidraulicna kiperka nosivosti 1.5t koja ima i svoje kocenje preko hidraulicnig cilindra.Ovakva kao sa slike zavisi od stanja i imanja papira je od 300 do 600e i naravno moze se kaciti za sve tomice.

Ova sa slike fabricki ima samo rucnu kocnicu koja je nad rudom isped sanduka,u tom polozaju da se u voznji moze rukom dohvatiti i zakociti,a novije imaju i rucnu i hidraulicnu kocnicu.

• Like
Reagovanja: nem
Koliko ima tomo obrtaja u brzim. Negde nadjoh oko 700.al mi se ona njegova tabela neuklapa,nesto razmisljam o frezi 1 je spora,3 brza.

Samo sad ove posledje serije(hitner i prima) imaju i na 540 obrtaja a svi stari modeli nebitno od snage imaju na sporim 735 i 1065 a u brzim 1420 i 2060,dok pe 18 ima cinimi se 700 i 900 posto on nema brzine kardana vec samo preko invertera.

Koliko su usporene onda tomine freze,npr.za vece traktore masio italijanska bas sam gledo 2.5:1.
Ni landin nema 2000 na vratilu,a ovom prdavcu zakomplikovali sve moguce sa i ovo malo snage.
Ja lakse teram tarup 80 cm sa kultivatorom 10 ks.neg tomo metar a duplo snage.

Tako je...mnogo mu snage odlazi na pokretanje svoje mase...imam Valpadanu (mtc) njenih 14ks gone bez problema frezu od 85cm...TV 522 se živ namuči sa metarskom frezom (uzgred nije ni metar, već 95cm), iste zemlje (tvrdoće, vlažnosti) i dubine.Pričam onako kako jeste...ti "traktori", kada se sve uzme u obzir, ipak imaju više mana, nego vrlina...Biće da je to vikendaški traktor za one vremešne korisnike koji ne mogu da drže mtc u ruci, pa se malo zezaju po bašti.Imao sam ga jako dugo (dosta poslova sa njim radio oranje, freziranje, kultivaranje, prskanje, košenje, transport...), nema dela koji mu nisam skidao i njegove poznate bolesti lečio...malo mi je više pre..rčio, pa ga prodao.

Ja razmisljo neku malu djubretarku da smislim al kad razmislim o njegovoj snazi kilavo nema otog nista,drugar dono diferencijal da mu napravim tarup a on triput ubrzan,jos ima brda lepog,mislim da ce se muciti sanjim ito lepo.

Poslednja izmena:
540 obrtaja izlaznog vratila ima navodno na 2/3 obrtaja motora! Što se tiče freze tomo vinkovića, neznam zašto su napravili sa velikim obimom noževa, skoro 40cm, možda zbog velikog reduktora...što otežava rad u svim uslovima! Kolega ima goldoni motokultivator 8ks freza 80cm širine, prečnik noževa oko 30cm, bolje, lakše i lepše spremi zemlju nego TV! Zemlja je ista, pošto je pored mene...

Ija sam nekad sa malim labinom od 8ks frezovo 80 ledinu.i nije toliko zapinjalo iako je lagan pa skace,ova konjaza mu dodje nekako neiskoristena. Moj cica ga kupio novog i samo vuko prikolicicu i seno nista vise ja se smejo covek je u pravu,zato sam ga i kupio od njega. Kod mene samo prska malinu i malo se vozika,nasledno izgleda:haha:. Gubim volju da mu pravim bilo kakav prikljucak pored ovakvih sposobnosti.

Mislim da pričamo realno...hladnih glava, bez da hoću nekog da pocenim.Naravno, ima on svojih prednosti, ali, kao što napisah, sve u svemu - nije to to.Da ne idemo dalje u smislu "Za i protiv", svako onaj ko ga je imao više od 10 godina, zna o čemu pričam.I pored domaćinskog održavanja (ali stalno mu nešto fali) i rukovanja, iza njega ne ostaje ono uloženo...oranje (a nije...plitko, nizak klirens, teško održava pravac brazde), freziranje (a nije, po nekoliko puta prelaziš, tako da ga više utabaš gumama), transport (super prednost 4x4, super mana SPOR, nesiguran pri većem teretu i opasnost od prevrtanja).Na kraju, ono što urade ferguson i bilo koji ozbiljan mtk (goldoni, valpadana), TV o takvom poslu moža samo da sanja,sećam se kada sam ga kupio, bio sam presrećan, ali činjenice su neumoljive i ovo je moj skroman doprinos priči oko TV.Neka poboljšana su rađena na crvenim (8xx) serijama, mada mislim da to nije dovoljno za celokupan utisak o njima.Pisao sam afirmativno i na ovom i na drugim forumima (član joekiki je bio aktivan na hrvatskom, ne znam kako je sada stanje tamo) o njima, ali čini mi se, da bi bilo nepošteno da i dalje, posle svega što sam prošao koristeći i održavajući svoj TV, imam promenjeno mišljenje, a da i dalje pišem kako je to "čudo" na 4 točka.Eto, toliko, svako dobro.

Ako cemo realno kolega sve je tako, ee sad ko nema veci dobar je. Na mom pise 540 u sporim fabricka nalepnica 1000 u brzim.

To što morate više puta da prođete frezom pa ugazite, to se i meni dešavalo dok nisam umeo da freziram. Što brže voziš, on lakše ali frezira ali zato mora više puta i to bude ugaženo. Sada freziram u 1.brzu a to mu dođe kao druga spora. 15cm ide u dubinu, motor hoće da zakuka a kad siđem mora da se zaglibim do iznad čukljeva.
TV frezira savršeno, ako umeš...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Grešiš. TV18 kada frezira u drugu, ne oseća frezu. Ide kao prazan, frezira i lepo izgleda na oko ali nije kako treba. Ostane ledina ispod i bude ugaženo. Kada frezira u prvu, ide kao puž a zemlju odradi kao ona brusilica što grebe za asfalt. Zemlju usitni na prah do 15cm dubine. Meni su frezirali Rakovicom 65, ali nema šanse da bude ovako kvalitetno.
Što se kvarova tiče, ovaj TV je u našem posedu od negde ‘74-te i ne sećam se da je nekad vučen zbog kvara. Nije me nikad izdao. Generalna za njega je max 100€
Mane ima, ali mogu da se izbegnu.
Npr kida radilicu ako na ler krene motor u kontra smeru. Ako si gluv i ne primetiš, ode radilica.
Preturi ga kardan ako vučeš teret bez tegova a okreneš se iza. Npr kad vučeš balvan, a nemaš iskustva, odoše točkovi u vis.
Moraš da paziš na kaljuge, na dubinu razora itd zbog njegove visine i širine. Ali zato može da uđe u zabran i prolazi između bukve kao magare jer mu točkovi gaze u isti trag ma koliko da se smota.
Mučno se montira svaki kardanski priključak.
Ne sme da se hilznuje a karike mora gecove.
Često crkava elemenat Boš pumpe, ali je skoro džabe i menja se za manje od 1h. Ako napravite kući taložnik za naftu, elemenat nikad neće da ode. Mali je potrošač tako da nije problem taložiti naftu.
Zupčanici volana često razluftaju, a ako se ugradi glava upravljača od viljuškara, nikad više problem.
Spor je, tako da nije za dalek put asfaltnim putem. Poljskim putem se kreće kao i ostali traktori.
Sve u svemu cena održavanja + potrošnja + kvalitet odrađenog posla = vrlo isplativ traktor.
Najveća mu je mana što ne može bez iskustva da se vozi iako deluje sve prosto.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh