Suncokret 2023

Jel to ona prava slatina gde skoro nista ne rasti ili ipak je nesto tipa poluslatina i slicno ?.

Ne znam gde se svrstava, upadneš i ćao. Obično na tim delovima setvospremač i drljača skaču od gore, sejalica takođe dok pšenica može da uspe, uslovi u jesen dozvole da se pripremi kako treba.

Ako su u tvom vlasnistvu njive,sto ne skines sloj najgore slatine nekih 25-30 cm debljine i naspes bilo kakvu drugu zemlju,sve je bolje nego slatina,neki su radili tako,to je vecno resenje po meni,samo nemoj orati dublje i to je to.Mozes svake godine po malo,ne mora sve odjednom,nije to jeftino raditi naravno.Prodjes prvo podrivacem da olaksas posao utovarivacu,najbolje na jesen to odraditi pre nego sto se okisa a opet je tu i tamo mekana slatina nije ko kamen.

Uzmi da hektar ima 10 000m2, ako skine 25cm to je 2500m3 zemlje. Kamion kada mala oko 20m3 to je 125 kamiona po ha odneti,de to iskipovati,de navi toliku zemlju i koliko ce kostati 250 tura + utivar,zemlja,istovar i ravnanje parcele ?

Pa sad,ja licno imam oko 1 hektar te najgore slatine,mozda manje ,na par parcela,mislio sam na tu povrsinu otprilike,nisu valjda cele parcele pod slatinom.Ona je ,bar kod mene,uglavnom na krugovima tu i tamo,negde je na kraj parcela,negde skoro u sredini,sve po oko 500-1500 kvadrata.Bar ako ima negde na po njive slatinu ili pred kraj,to vredi prvo sredjivati da ne sece njivu,ovo na krajevima i ne mora,a i negde ako su slatine u dolji,ni ne mora nista odvoziti,samo naspe sloj zemlje preko.Ima on traktorski utovarivac,spomenuo sam podrivanje jer posle podrivaca vredi probati prvo sa njegovom masinom da to radi,ima i prikolice,nije nigde u zurbi.

To da naspes 20-30 cm bi slatina progutala za dve godine tu bez metar da se naspe nema vajde

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

@BARBULA Ne verujem,i ako bi izasla slatina,ne bi to nikad bilo kao pre cista neprinosna ko kamen tvrda slatina,ja gde imam nesto kao poluslatinu skroz sam zadovoljan,i suncokret za koji znamo da je go kur... kad treba da nikne,je tu nicao jako dobro.Prinosi skoro isti kao i na normalnoj zemlji.

Ако би могла слика од тог сунцокрета који је родио 2900кг/кј. Ту мора да су главе као лавор а да је чест.

Kacio sam lane. Na oko nista specijalan,ali curi i tezak.
2 zmajevke nominalno 8 i 7t nose kukuruza oko 160m tog suncokreta su preko 9t mozda i 9.5t ne pamtim te cifre, samo konacne u novcima.

Ако би могла слика од тог сунцокрета који је родио 2900кг/кј. Ту мора да су главе као лавор а да је чест.
29 meteri je ostvarivo 1 do 2 puta u, 10 godina na top zemlji, imao sam i sam u 10tak godina na 2 njive taj prinos 2 puta u tom periodu. Al, ove godine ide i po 100 kg po jutru.....

Meni danas komšija kaže da je imao 2600 kg po jutru na jednoj njivi, što mu je i najbolji suncokret bio. Na toj njivi je imao košnice sa pčelama.. mozda ima i to neke veze 🙂

Očekivao sam mnogo više od ovog hibrida, jel prskan ekspresom??
Mi skinuli jednu parcelu pre par dana Kondi bio posejan vlaga 9.8% prinos 2350 kg po kj
ostalo je još uvek zeleno a isti dan je posejano kad i ova parcela što sam skinuo, u drugom delu atara kojeg je davila voda a i bilo je grada u 6-8 listu. Hteo sam da promenim kondija sledeće godine, ali izgleda da odustajem ...

Očekivao sam mnogo više od ovog hibrida, jel prskan ekspresom??
Mi skinuli jednu parcelu pre par dana Kondi bio posejan vlaga 9.8% prinos 2350 kg po kj
ostalo je još uvek zeleno a isti dan je posejano kad i ova parcela što sam skinuo, u drugom delu atara kojeg je davila voda a i bilo je grada u 6-8 listu. Hteo sam da promenim kondija sledeće godine, ali izgleda da odustajem ...
Oprskan stokstar kesicama, nakon par dana fusilade-om. Danas radimo pionir he144 pa cu uporediti prinos.

Nazad
Vrh