Suncokret 2023

Јуче скидао "Неому". Била је ОК све до последње олује, која је оборила поприличан број стабљика и то по правцу пружања врста. Скидано је "Класом" са "Капеловим" хедером за кукуруз - житни са адаптером за сунцокрет власник комбајна није ни размишао да стави ове године. Сви сунцокрети у атару си мање или више претпели штету.

Колико год се човек трудио да ради полако, са хедером максимално спуштеним, тај правац у коме су стабљике падале је био такав да није могао да их подигне и покупи да су падале попречно или под неким углом у односу на пружање врста. Возио сам се у кабини комбајна сво време и то је невероватно колико много штете је сунцокрет претрпео, чега ниси свестан када га обилазиш са земље.

Вага је показала да је принос 16 метери по ланцу, са нечистоћама негде око 6% и влагом од 5,5%. Оно што је мене изненадило је како је сунцокрет неочекивано брзо сазрео. Када сам га обишао после тог последњег невремена, већ је почео је да добија светло зелену нијансу, па сам накјуче очекивао да видим да нема лишћа, а да му је стабљика још увек зелена. Ал' кића! Он изгор'о! Био сув к'о барут, да сам у тренутку помислио: " Чек' бре, је л' ово моја њива?". Два дана после тога, био је овршен.

Како ми је јадно изгледао тако изломљен, док сам га гледао из комбајна и слушао причу комбајнера о ономе шта срећу ове године, некако сам био пријатно изненађен што смо успели да сипамо у приколице и тих 16 метери.

Има још један занимљив детаљ на тој мојој њиви. Њива је од 4 ланца, за шта је довољна једна кеса семена од 150к. Последњих 8 или 9 врста су остављене да се скину касније јер је у њима иста та "Неома" зелена као гора. Добро, не као гора, али толико, да комбајн не може да је свари.

Једина теорија коју сам могао да склопим је ова: код тих врста је склоп сетве био доста ређи. Мислим да би разлог за то могао да буде то што сам приликом третирања семена "Гаучом", за замешавање са њиме користио воду у којој је био растопљен шећер, да се тај "Гаучо" боље лепи за семенке. Заиста је тако и било и хемија је лепо легла на семе, али је и после сушења семена после третмана, семе остало помало лепљиво.

Сетва је започета са другог краја њиве и када је семе добрано потрошено из кутија сејалице, због те лепљивости догодило се да се на плочама сејалице "Нодетке" свака семенка није налепила на плочу, па је било довољно много пропуштених тачака где је требало да легне семе, а није. Ту је нарастао сунцокрет са изузетно јаким стабљикама и са главама великим као поклопац велике шерпе за кување пекмеза. Он такав је и даље јако зелен, па ми остаје да га скидам за недељу или десет дана, да видим шта је од њега испало.
Imao sam i ja takav slučaj sa tolikim glavama na parceli gde sam posejao dublje i suncokret je ostao redak, glave kad ulete zmaj zamumla, druga parcela gde sam posejao kako treba niklo svako zrno al glave ostale male i dosta je više izgoreo kao da je sejano par dana ranije a ne isti dan.

Evo slike od pre dva dana.
d87801fb44f453947b16ee97f33f63bd.jpg

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока
Juce sam bio u obilazak ,danas skidamo nesto mi cudan suncokret,dva metra visok mnogo sitne glavice ko pesnica,sitna zrna,sklop je dobar,23.5 cm,zivo me zanima koliko ce biti prinos,iskreno ne ocekujem nesto puno. Bice slika.

Ostala nam još jedna parcela ali je "jaki".U pitanju je kondi kojeg je led dobro istukao kada je imao oko 6 listova. .

Pa stvarno ostaju štapovi kao sa kljunovima i zašto onda mlatiti kukuruzni uređaj i gubiti jedan red.

Poslednja izmena:
Ja danas skinuo nesto suncokreta. Na 2,5 kj imao 2600 kg, poleglog suncokreta bilo 80% jedva pokupio kombajn, vlaga 10.
I uvece uradio jos jedan kj bilo poleglog 20% izbacio 1500 kg....
Sve u svemu izgleda se okrecemo plodoredu psenica-kukuruz-kukuruz-psenica.....

Ja danas skinuo nesto suncokreta. Na 2,5 kj imao 2600 kg, poleglog suncokreta bilo 80% jedva pokupio kombajn, vlaga 10.
I uvece uradio jos jedan kj bilo poleglog 20% izbacio 1500 kg....
Sve u svemu izgleda se okrecemo plodoredu psenica-kukuruz-kukuruz-psenica.....
Ja razmisljam da posejem nesto psenicu na psenicu,nzm koliko je dobro zbog bolesti.Kukuruz ne bi povecavao zbog susa.

Nazad
Vrh