Subvencije u poljoprivredi za 2024 godinu

alo mogu ja nesšto da kažem , ženskom logikom da sumiram
zakup se dogovara unapred, jel tako
ne zna se, kakvo će biti vreme , suša, poplava, mraz...ne zna se hoće li biti subvencija, kolike su
zakupac mirno spava, ne gleda u nebo, pare stižu
sva ulaganja i rizik, snosi zakupac
fer je da njemu idu subvencije (ako ijh ima)
a ako se baš drugačije dogovore .....njihova stvar
tako je u mom kraju, zakupodavci su uglavnom u inostranstvu i to im je fer
Pare idu po ha, ko više radi više i dobije, ne vidim problem jer više i troši
PIO ima obavezan iznos, niko ne brani da se uplati više
ko je zaposlen i plaća (mu) se PIO ne plaća PIO za gazdinstvo

zaključak: mnogo smo zavidni, zato i nema sloge oko zahteva, dogovora, protesta....

apsolutno

to bih prvo doveo u red jer bi onda samo jedan imao sve i bio u pdv ili eventualno vise vas ako se ima preko 200h+ posto su sad subvencije do 100h
ovako raspisete na citavu familiju pa dodate i ujaka eventualno,neku tetku koji hektar ugovorm i teraj

ovako se vara drzava za ogromne pare a vi u dobiti za ogromne pare

e sad ima opet onaj clan sto nije vise sa nama ovde vec samo ima,al to je konkurs pa svi mogu proci
Dao sam ti predlog da se kandidujes za predsednika pa ces menjati zakone kako god ti umes, do tada mozes samo da talasas na tastaturi!
I dalje kazem da sve subvencije trebaju ici kod zakupca jer taj ulaze u zemlju!
Nije protiv zakona.
Ali ako gazdinstvo sa 100 ha ims orometi 20 miliona,a gazdinstvo sa 2ha ima 7 miliona nije ni po zakonu, samo sto prolazi.
Vecina gazdinstava u PDVu nema predaju sve robe, niti mala gazdinstva van PDVa imaju pokrice za kolicinu para koja je pustena na ta gazdinstva.
To je vec stvar nesposobnosti ili namere.
Svi znamo da ima i toga ako neko radi vise a ima nedovoljno otvorenih gazdinstva iz raznih razloga. Ne opravdavam ali ako nadlezni ne vode racuna i dozvoljavaju sve te malverzacije to je onda do njih i ne trebas se ti sekirati oko toga.
Uostalom, pridruzi se luletu, udjite u vladu pa iskorenite sve te malverzacije, do tada ko ce gledat na vase zahteve i zelje!
Ja vodim racuna o gazdinstvima isto kao kad su sva u pdv-u. Dakle svako gazdinstvo ima promet tacno onoliko koliko ha ima.
Prilikom predaje robe tacno se zna sa koliko ha je predato koliko psenice, suncokreta, kukuruza ili soje i tu nema nejasnoca!
Kad budete vi doneli neke druge zakone ili nadlezni gde vi jos ne spadate, onda ce se igra menjati u nekom drugom pravcu pa ce se videti kud i kako!

To je vec stvar nesposobnosti ili namere.
Svi znamo da ima i toga ako neko radi vise a ima nedovoljno otvorenih gazdinstva iz raznih razloga. Ne opravdavam ali ako nadlezni ne vode racuna i dozvoljavaju sve te malverzacije to je onda do njih i ne trebas se ti sekirati oko toga.
Ne brini ima ko prati i dovodi u red.
A dok se sposobnoscu naziva svaka malverzacija dotle ce nam i biti kakvi smo sami.

I sta si mi sada time rekao sto ja ili neko drugi ne zna? Nista!
Sve ovo o cemu mi pisemo i raspravljamo njima je sasvim kristalno jasno i niko q... ne mrda vec 20 godina kako je pocelo sa registrovanim gazdinstvima da resi nesto.
Evo od prosle godine su poceli kenjati kako subvencije moraju otici zakupcima i onim ljudima koji obradjuju zemlju i sta su cinili kako bi to bas tako bilo? Nista! I nista ce ostati jos ko zna koliko vremena. Zasto? Ko ce ih znati, mozda su nesposobni da rese neke stvari ili je sve to njima u interesu, a nas tretiraju kao kolateralnu stetu ovog drustva!

Boga mi cisti se i dovodi u red, 3% mi je bez papira.
Kako ja, tako i kolege koji uzimaju u zakup dovode u red. Ali svako pise kako svojim ocima vidi.

Koliko priče i svađe oko proste stvari... Ne može zakupodavac da se okoristi subvencijama osim ukoliko mu to zakupac dopusti. A zašto neko to dopusti je njegov lični problem, a ne problem većine poljoprivrednika.

Nazad
Vrh