Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pa onda o cemu pricas da nema para?
A kako su kod nas podsticale proizvodnju:
-pre cetiri godine hocu da kupim cisternu,Majevica 3200l bila 1600-1700e izlazi uredba o subv.i ona za cetiri dana kosta2900e
-kada su kao subvencionisali tov bikova imao sam 12kom na prodaju cena im bila1.65e posle urdbe o subv.cena 1.4e
E pa sad ko je tu subvencionisan nije mi jasno.
Ja i nešto nevidim da je u poljoprivredi u ratarstvu pala proizvodnja !!! Baš naprotiv kod mene u Padini a ne samo u Padini već u široj okolini maltene u celoj Vojvodini poljoprivredna proizvodnja u poslednjim godinama se znatno povećava. Površine naravno obrađujemo iste jer kod nas niti sada niti pre deset godina nije ostao ni metar obradive zemlje neobrađen ali zahvaljujući subvencijama po hektaru za seme i đubrivo znatno smo povećali prinose po hektaru.Sustina price je da su subv.u zemlji Srbiji itekako potrebne ali da je ovaj sistem subvencionisanja neodrziv .Dokaz tome je pad proizvodnje u skoro svim oblastima poljoprivrede.
Imamo rekordno malo poseane psenice,pad u svinjarstvu , u govedarstvu itd...
Pa u pametnoj drzavi kredit je pametna stvar i razvojna forma ,ali kako kod nas uzeti kredit kad ne znas ni sta te sutra ceka a kamoli za godinu ili pet.
A jel ti znaš koje su subvencije 80-tih godina bile?Namerno kažem subvencije jer tada nisi skupo plaćao zaštitu od bolesti nego dobijao za džabaka od šećerana za repu kao i za pšenicu koja se u kombinatima barem dva puta prskala protiv prouzrokovača bolesti.Da ti nepišem dalje šta su ti prerađivačke industrije tada davale samo da bi sejao površine pod određenim biljnim vrstama.Za repu su davali čak i insekticid protiv pipe i plaćali zadruge da odrade prskanja privatnom sektoru.Sve u cilju poboljšanja poljoprivredne proizvodnje.A o gorivu,đubrivima i semenu da se i nepriča.Nisi uzeo dobro poređenje nikakoNe vidis zato sto neces da vidis , a uzmi neke statisticke podatke iz 80-tih godina pa vidi gde smo bili a gde smo sad.