Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

• Obečanih 14000 din po ha

Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

Glasovi: 35 15,9%

• Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ili ce da budemo slozni, ili ce da prodjemo svi ko Bogdan D. u filmu

Pa onda o cemu pricas da nema para?

To sam napisao kao našu uzrečicu ali si ti bukvalno shvatio ali ću ti odgovoriti: Te pare nisu iz realnih izvora-kako ljudi vama to nije jasno.Naša država je pred bankrotom.Zdravstvo nam je u kolapsu-kod nas malte ne sve zgrade prokišnjavaju u DZ-a.Mladi nezaposleni(jer nema dosta mesta ni za ove što rade).Elektroprivreda i da ne nabrajam.Sve se to održava donacijama kojekakvih sponzora koji peru (ili kako neko na forumu kaže "snalaze se") novac ali je to kap u moru.

@Farmer ll u pravu si samo kazi mi "SLOGA" sta je to.Pa mi oko jedne teme se nismo ispostovali a kamo oko neke ozbiljnije.Vidim ovo prepucavanje oko subvencija a uredba je jos u magli,svako tera vodu negde,al nisam siguran dal bas na svoju vodenicu.

Stranacje i na ovom forumu sto je jako zalosno,stranke vladaju drzavom pa tako nam ni sloga ne poazi za rukom,sloga seljaka koja jedino moze da promeni stvari u drzavi.Borba za subvencije je ocigledna i ja sam uzivao u blagodeti subvencija ali po meni je jako glupo i ne ozbiljno na konto subvencija uzimati zemlju u zakupi podizati kredite,kao da neko garantuje da ce ih uopste biti.Zbog toga je tolika frka oko subvencija.A i te subvencije koje smo dobijali vraticemo ih kad tad i to sa debelom kamatom i sad ih vracamo (na vagi,necistoci,vlagi itd)

A, sta ces...i ja sam par puta bio u iskusenju da dignem kredit na konto subvencija, ali sam se za sad iskontrolisao.
Treba znati da su subvencije poljoprivredi protivne pravilima STO (sveCke trgovinske organizacije), kojoj tezimo, tako da cemo u nekoj buducnosti( 4-400 godina) biti primorani da ih ukinemo, kao i cela EU

Ove i ovakve "subvencije" kakve su kod nas bile apsolutno su promasena investicija.Subvencionisanje u svetu sluzi da pojeftini proizvodnju da bi gradjani imali jeftiniji finalni proizvod.Akod nas je to imalo neki kontra efekat.U nase "subvencije" ugradili su se trgovci hemijom,djubrivima,kupci nase robe i ostali mesetari kojima je drzava to omogucila.Tako da od tih i takvih "subvencija"malo koristi i za nas i za krajnje potrosace.

subvencije su tu da podstaknu prizvodnju, omoguce ti da napredujes. Glupo jeste zaduzivati se na konto subvencija, jer nije siguran novac. Ali su dobar podsticaj za razvoj gazdinstva. a kako ce biti utrosene to je relativna stvar, bitno je da se trose namenski. Taj novac je tome sluzio, dok se firme nisu pozatvarale, ljudi ostali bez posla, pa sad imamo puno paora koji su prinudjeni da to budu. Nismo mi krivi sto sad iz budzeta poljoprivrednog treba deliti subvencije kao socijalno davanje!

A kako su kod nas podsticale proizvodnju:
-pre cetiri godine hocu da kupim cisternu,Majevica 3200l bila 1600-1700e izlazi uredba o subv.i ona za cetiri dana kosta2900e
-kada su kao subvencionisali tov bikova imao sam 12kom na prodaju cena im bila1.65e posle urdbe o subv.cena 1.4e
E pa sad ko je tu subvencionisan nije mi jasno.

A kako su kod nas podsticale proizvodnju:
-pre cetiri godine hocu da kupim cisternu,Majevica 3200l bila 1600-1700e izlazi uredba o subv.i ona za cetiri dana kosta2900e
-kada su kao subvencionisali tov bikova imao sam 12kom na prodaju cena im bila1.65e posle urdbe o subv.cena 1.4e
E pa sad ko je tu subvencionisan nije mi jasno.

Da si dodao i arendu,častio bi te pivom

Jes' koriste u Evropi da poboljsaju proizvodnju subvencijama,a kod nas su koristili da prosire posed posto poto,sto je rezultovalo vecom arende po kj umesto vise djubriva i kvalitetnijeg semena po kj.Izes ga kad su neki slepi kraj ociju.

onda da se konacno slozimo oko toga da nam subvencije nisu potrebne. Vec sam obnevidela citajuci ove postove i pokusavajuci da shvatim koja je sustina ove price! Meni su pomogle, bez njih bi preziveli. Pozdrav svima i zelim vam da uskoro pronadjete nesto oko cega cete se sloziti....

koristi se vise vestaka zadnji godina to je sigurno sto svakako daje vece prinose naravno zahvaljujuci subvenciji za vestak tako da subvencija ima itekako smisla a posebno kad ti triba za trecinu vise racuna e sad o cenama i kvalitetu djubriva bi mogli raspravljati pa cak i o marzama

Sustina price je da su subv.u zemlji Srbiji itekako potrebne ali da je ovaj sistem subvencionisanja neodrziv .Dokaz tome je pad proizvodnje u skoro svim oblastima poljoprivrede.
Imamo rekordno malo poseane psenice,pad u svinjarstvu , u govedarstvu itd...

Istina je da za sve sto se daje subvencija to je skuplje najmanje za iznos subvencije a i vise kao sto kaze milan 971,znaci pare uzimaju trgovci a za seljaka naravno nista,pardon ne nista tu si dinarski krediti sa subvencionisanom kamatom,znaci najmanje dva puta a i vise skuplje placamo repromaterijal i mehanizaciju za proizvodnju.

Pa u pametnoj drzavi kredit je pametna stvar i razvojna forma ,ali kako kod nas uzeti kredit kad ne znas ni sta te sutra ceka a kamoli za godinu ili pet.

Sustina price je da su subv.u zemlji Srbiji itekako potrebne ali da je ovaj sistem subvencionisanja neodrziv .Dokaz tome je pad proizvodnje u skoro svim oblastima poljoprivrede.
Imamo rekordno malo poseane psenice,pad u svinjarstvu , u govedarstvu itd...
Ja i nešto nevidim da je u poljoprivredi u ratarstvu pala proizvodnja !!! Baš naprotiv kod mene u Padini a ne samo u Padini već u široj okolini maltene u celoj Vojvodini poljoprivredna proizvodnja u poslednjim godinama se znatno povećava. Površine naravno obrađujemo iste jer kod nas niti sada niti pre deset godina nije ostao ni metar obradive zemlje neobrađen ali zahvaljujući subvencijama po hektaru za seme i đubrivo znatno smo povećali prinose po hektaru.

Ne vidis zato sto neces da vidis , a uzmi neke statisticke podatke iz 80-tih godina pa vidi gde smo bili a gde smo sad.

Ne vidis zato sto neces da vidis , a uzmi neke statisticke podatke iz 80-tih godina pa vidi gde smo bili a gde smo sad.
A jel ti znaš koje su subvencije 80-tih godina bile?Namerno kažem subvencije jer tada nisi skupo plaćao zaštitu od bolesti nego dobijao za džabaka od šećerana za repu kao i za pšenicu koja se u kombinatima barem dva puta prskala protiv prouzrokovača bolesti.Da ti nepišem dalje šta su ti prerađivačke industrije tada davale samo da bi sejao površine pod određenim biljnim vrstama.Za repu su davali čak i insekticid protiv pipe i plaćali zadruge da odrade prskanja privatnom sektoru.Sve u cilju poboljšanja poljoprivredne proizvodnje.A o gorivu,đubrivima i semenu da se i nepriča.Nisi uzeo dobro poređenje nikako

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh