Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

• Obečanih 14000 din po ha

Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

Glasovi: 35 15,9%

• Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Subvencije su bitne i potrebne, jer ja taj novac trosim na vestak i stvari koje povecavaju prinos, sto se tice arende to je posebna prica ko sta kako radi, ali ljudi bez sloge izmedju nas samih nema ni napretka ni nicega. A sto se tice onih gore to necu ni da spominjem oni su prica za sebe oni vide samo svoje **greška i nista vise.

Jedini vid koji bi verovatno svima odgovarao,a ukinuo bi razne mutne radnje je to da drzava nama omoguci djubrivo po mnogo povoljnijim cenama(urea po 1200,kan 600-700...ovo sam lupio bez veze cene,ali nije problem izracunati)bez ogranicenja u kolicinama,jer niko nece da ga kupi da mu stoji za ukras,isto tako i sa semenom,odrediti neku cenu dosta manju od sadasnje a drzava neka dotira ostatak novca proizvodjacima,uvoznicima i ostalim koji uzimaju deo kolaca.Za naftu je bila pokrenuta neka prica o tzv ZELENOJ NAFTI ali sad svi cute,niko nista nezna,verovatno nema nista od toga(daj boze da gresim),ali bi moglo dosta lako da se to izvede i da se uvedu kazne da nikom ne padna napamet da to zloupotrebi.Po meni bio ovakav neki model doneo puno vise koristi onima koji se ozbiljno bave poljoprivredom,i ne gledaju kako ce samo ovu god da izguraju,nago gledaju bar par godina u napred.

Dragane pošto verovatno direktog davanja po hektaru neće biti ovaj tvoj predlog ima osnova stim što bi trebalo ograničiti prodajne cene đubriva i semenske robe(ograničiti maržu). Što se tiče D-2 to će sigurno biti i u toku sledeće nedelje trebalo bi konačno da izađe uredba pa će nam sve biti jasnije.:ppozdrav:

Vidi ovako kako evo licno ja student koji sam uzeo 1ha u zakup kako ja mogu da budem isto konkurentan i da platim zakup kao neko ko zicer ima vise 140e/ha.
Sto se tice agrotehnike izes takvog ratara koji ceka da se drzava smiluje da mu vrati,ako sam nesto naucio pametno od caleta naucio sam da dam zemlji koliko trazi,a ona koliko mi vrati.Znaci ako fali mineralnog djubriva bacicemo,ako se pojavi korov prskacemo bez obzira na cenu tog herbicida.

Uh, Uh... Sta pricas ti bre? Aj nam daj recept pa da progledamo. Meni nikako ne polazi za rukom da dam zemlji onoliko koliko trazi. Sa tvoje tacke gledista uzevsi u obzir koliko godina imas, to izgleda tako. Kada budes ti bio glavni oslonac u svojoj porodici shvatices sta sve treba, koliko se ima... Bilo je tvojih postova sa slikama useva, masina... i ti kazes da je tu "dato" koliko treba :sta: Aj' nas obraduj sa tvojim dobrim prinosom po Ha. pa da :ppozdrav:

Ne razumem sta si hteo da kazes sa tim "ograniciti prodajne cene",u principu mene kao polj.proizvodjaca ne interesuju njihove marze i ostale dazbine,najbitnije da mi dobijemo povoljne cene a ostalo nek oni resavaju kako znaju i umeju,jer u toj njihovoj papirologiji normalan brzo poludi.

ddragane sacekajte vecerasnju smenu da vidite kako ce napasti vas predlog.Ja se zalazem za svaki racionalan predlog gde sto vise zadovoljnih dusa ima.

Ja mislim da od ovakvog predloga racionalniji ne postoji,ako ga ipak ima voleo bi da ga cujem.Pare usmerene tamo gde treba,zakupodavci nemaju mogucnost muckanja i svi mogu da koriste takav repromaterijal.A negodovace sigurno oni koji uzimaju 50% od subvencija za uslugu.

Vidi ovako kako evo licno ja student koji sam uzeo 1ha u zakup kako ja mogu da budem isto konkurentan i da platim zakup kao neko ko zicer ima vise 140e/ha.
Sto se tice agrotehnike izes takvog ratara koji ceka da se drzava smiluje da mu vrati,ako sam nesto naucio pametno od caleta naucio sam da dam zemlji koliko trazi,a ona koliko mi vrati.Znaci ako fali mineralnog djubriva bacicemo,ako se pojavi korov prskacemo bez obzira na cenu tog herbicida.

A sto se tice posebnog intereseovanja u zadnje 2-3godine odgovorno mogu da tvrdim da je povecanje cena ratarskih proizvoda uzrok vece potraznje za njivama i boljih ulaganja u njive,ako se ne varam 2009-te je bila zabrana kukuruza i leti smo ga srecni prodavali po 8din/kg kad bi neko dosao da kupi i prethodnih godina cena nije bila nista bolja isla je do 12din/kg samo jedne jeseni ako nije 2007 u zetvi kukuruz imao cenu od 16-17din/kg koja je bila izuzetak i nikako nije referentna cena,cena soje je bila 25-28din prethodnih godina,sad kukuruz ima manje vise kontinuiranu cenu od 15-20dinara,soja je prosle i pretprosle godine bila u proseku 35dinara.

Imenjace daj mi primer neke legalne radnje u kojoj se za ulozen dinar vrate sigurno 2-3dinara,ako to postoji prodacu sto imam i krecem tim poslom da se bavim.
Sudeći po ovome što ti pišeš a i inače nijedared nisi stao u odbranu poljoprivrede,subvencija,protesta itd....mogu samo da ti poželim da nikada nezavršiš fakultet tj.da budeš budući agronom jer bi bio isti kao MM(koji je izračunao 1000evra po hektaru na pšenici)i to pustio u medije.
"NORTH"-Imenjace daj mi primer neke legalne radnje u kojoj se za ulozen dinar vrate sigurno 2-3dinara,ako to postoji prodacu sto imam i krecem tim poslom da se bavim.
-Ti kao budući agronom bi trebao da znaš da svaki uložen dinar u poljoprivredu se višestuko vraća.Ili neznaš?Možda vas prostranački profesori(čast izuzecima) sada drugačije uče.Evo ti jedne poslovice:plati pa se klati.....a nemoj se klatiti da neplatiš
-Što nepriznaš javno da u kući imate dve plate i dve penzije i radite još malko zemlje?Sutra kada budeš svoj čovek i nebudeš našao kancelarijski posao kojem se nadaš,hoćeš li isto misliti o stanju poljoprivrede?
Uzeo si 1ha kažeš u zakup,ja dok sam studirao vanredno uzimao sam u zakup tada 99,2000,2001 po 150ha i sve stizao.
Ajd ja ću ti naći jedno do 50ha zemljišta u zakup i da vidim kako ćeš ti to onda da radiš i kako ćeš da napreduješ bez mamine i tatine plate i babine i dedine penzije.Znači da digneš kredit i sam svoj gazda.Šta kažeš-hoćeš ili nećeš?

A sto se tice posebnog intereseovanja u zadnje 2-3godine odgovorno mogu da tvrdim da je povecanje cena ratarskih proizvoda uzrok vece potraznje za njivama i boljih ulaganja u njive,ako se ne varam 2009-te je bila zabrana kukuruza i leti smo ga srecni prodavali po 8din/kg kad bi neko dosao da kupi i prethodnih godina cena nije bila nista bolja isla je do 12din/kg samo jedne jeseni ako nije 2007 u zetvi kukuruz imao cenu od 16-17din/kg koja je bila izuzetak i nikako nije referentna cena,cena soje je bila 25-28din prethodnih godina,sad kukuruz ima manje vise kontinuiranu cenu od 15-20dinara,soja je prosle i pretprosle godine bila u proseku 35dinara.
Miroslave,ti i ja smo isto godiste,i samo nesto da ti kazem,ti si odabrao da ides i dalje u skolu,a ja da obradjujem zemlju,2009 sam zavrsio srednju skolu,i prvu zemlju uzeo u zakup,kesa da sam krenem nisam imao,i subvencije su mi dosle kao "budali samar"jer sam sa njima pokrio proizvodnju i razduzio repromaterijal,i do sada sam dosao do 60kj arende,da tih subvencija nije bilo,mogao bih samo da sanjam o tolikoj povrsini i proizvodnji,jer nije sve u radu!
A sto se tice cena koje si naveo da pamtis koliko je bio kukuruz,soja,a da li se secas,koliko je bio euro,cena nafte,djubreta...a na kraju i osnvnih namirnica potrebnih za zivot?

Jedini vid koji bi verovatno svima odgovarao,a ukinuo bi razne mutne radnje je to da drzava nama omoguci djubrivo po mnogo povoljnijim cenama(urea po 1200,kan 600-700...ovo sam lupio bez veze cene,ali nije problem izracunati)bez ogranicenja u kolicinama,jer niko nece da ga kupi da mu stoji za ukras,isto tako i sa semenom,odrediti neku cenu dosta manju od sadasnje a drzava neka dotira ostatak novca proizvodjacima,uvoznicima i ostalim koji uzimaju deo kolaca.Za naftu je bila pokrenuta neka prica o tzv ZELENOJ NAFTI ali sad svi cute,niko nista nezna,verovatno nema nista od toga(daj boze da gresim),ali bi moglo dosta lako da se to izvede i da se uvedu kazne da nikom ne padna napamet da to zloupotrebi.Po meni bio ovakav neki model doneo puno vise koristi onima koji se ozbiljno bave poljoprivredom,i ne gledaju kako ce samo ovu god da izguraju,nago gledaju bar par godina u napred.

Evo kako ja to vidim da bi bilo u praksi:

Država ne proizvodi veštak i da bi omogućila da proizvođač dobije isti po povoljnoj ceni ona mora sklopiti ugovor sa proizvođačem veštaka gde će dotirati nižu prodajnu cenu veštaka, ili kupiti na slobodnom tržištu veštak po tržišnoj ceni i posle ponuditi taj isti veštak poljoprivrednicima po nižoj ceni (na svoju štetu).

Ok, to je jasno, ali kako bi se to sprovelo. Država bi sklopila ugovor sa npr. Fertilom da on ispod cene prodaje 3X15, a da mu ona dotira novac do tržišne cene. I sad kad dođe vreme da se kupi veštak, ti kažeš: "Ali ja neću Fertil, hoću ruski veštak". Neko drugi kaže: "Ja hoću Kutinu", neko treći hoće francuski veštak, a država vam svima odgovori da bi onda trebala da poveća administraciju da bi svima udovoljila toliko da bi to više koštalo nego sav taj veštak, i da ko hoće veštak po nižoj ceni onda nek uzme Fertil, a ko neće nek kupi šta hoće po tržišnoj ceni. A Fertil to lepo iskoristi, pa vam upakuje pored veštaka i malo rizle, a usput i malo podigne cenu jer država plaća resto novca...

Ista stvar je i sa semenom. To jeftinije seme bi bilo samo ono koje malo ko hoće da seje, ili ono za koje Miško pomisli da bi trebali da sejemo, ili šta već...

Poenta je da ovakav sitem nudi toliko mogućnosti za muljanje i zloupotrebe, da je ovaj dosadašnji vid subvencionisanja sa pojedinim sitnim zloupotrebama zakupodavaca i sl., mala beba za predloženi način pomoći poljoprivrednicima...

@Dicki prinos psenice je bio 3.7t/kj,a soje 1.65t/kj i da smo bacili vise vestaka ne bi vise rodilo,tj rodilo bi ali razbaceno mineralno djubrivo ne bi bilo rentabilno.Za kukuruz ne znam prosek jer smo ga skidali u klipu.
@Miroslavjovanovic78 odakle nama 2 penzije u kuci ?? Sto se tice plata slobodno ti daj svoju suprugu nek radi u nekoj seoskoj prodavnici jer toliku platu od prilike ima i moj cale,nego si zenu zatvorio kuci da brine samo o detetu,a ti u ratarstvu imas max 3 meseca efektivnog posla u toku cele godine,uzmi kao komsije Tesle,Spiljari,Skakavci pa 'rani jos bikova,svinja i ostalo a ne samo suvo ratarstvo i tu za kolicinu preko 100kj ti se ni kombajn ne isplati,a kad dodje spic(oranje i sl operacije) tu jos platis radnika pa se tvoj posao preoplovi u sezoni.A sto se tice zemlje i kolicine zna se da ti je cale jos pre 20godina imao 2 kombajna kad je u celom selu bilo mozda 4 kombajna,da ti cale ima privatnu auto skolu i da si iz takve porodice izasao gde si imao spremljeno trziste,bilo je bar po 2 radnika kod tvog tate u dvoristu svaki dan,masine su redovno stizale nove svake godine bar po jedna tera se par godina i daj drugu novu,skoro sam siguran da je vas Z143 jedini kombajn koji je stigao nov u selo stigao kod vas,traktora nekoliko,zadrugu ste imali i znao si ljude od kojih i dan danas uzimas novce kad ti zatrebaju i kod koga ides na obracun na kraju sezone i ako ne odes znas ko ce ti doci po novce. :ppozdrav:
50ha mi je previse,al ajde daj mi na sledecoj licitaciji da i ja uzmem 10ha po pocetnoj ceni kao sto ste i vi uzeli. :osmeh:

Dragane o tome ti pricam vi ste dobili subvencije kao vetar u ledja,a sad te subvencije meni dodju kao kocnica da uzmem vise zemlje jer nemam pravo na subvencije i vi ste u samom startu u velikoj prednosti spram mene.

""Sudeći po ovome što ti pišeš a i inače nijedared nisi stao u odbranu poljoprivrede,subvencija,protesta itd....mogu samo da ti poželim da nikada nezavršiš fakultet tj.da budeš budući agronom jer bi bio isti kao MM(koji je izračunao 1000evra po hektaru na pšenici)i to pustio u medije.""

E citajuci sta se desava u ovoj temi naisao sam na ovaj post od @miroslavajiovanovic78 koji mi je uzeo reci sa tastature.
NA je jos uvek mlad i ima jos dosta toga da nauci "AKO" ? Ali citajuci ovu temu od pocetka do kraja moze se sa lakocom utvrditi da stvarno vise nezna sta bi hteo. U nekom ranijem postu napisao sam da poljoprivrednici koji su se sami proglasili hobistima ne znaju da kazu svima ovde ko je taj i gde je ta granica odnosno od kolko ha do kolko ha su hobisti i ko su profi.
Jednostavno napadaju sve koje dobijaju subv. bez ikakve osnove.
U svakom slucaju subvencije su jako bitne za sve poljoprivrednike i ne bi trebalo raspravljati u kakvom vidu da se dele. Jedini nacin da ne budemo prevareni su subv. date za ha. Posto je tu kao sto svi znamo bilo i mnogo malverzacija neka njihovi inspektori mrdaju malo **greška iz fotelje po terenima i neka grdno kazne sve prevarante.

A ko vam kaze da moj cale ne dobija subvencije ??

Ako bas hoces da znas sta bih ja voleo sa ovakvim nacinom evo ti pa ti razmotri:
do 10ha u vlasnistvu bez PIO obaveze
do 30ha zakup i vlasnistvo sa PIO obavezom
30-50ha nosilac gazdinstva da ima bar 3 stepena poljoprivredne skole ili nek zaposli nekog ko ima.
50-100ha PIO,PDV sto rece Mindjusar i neko ko ima bar 4 stepena poljoprivredne skole.
Nisam ja ljubomoran na seljake koji rade i dobijaju,ali mi smetaju neki novopeceni koji su se pojavili u ataru i svaka im baba i komsinica ima po 100ha,ovo mi za sad izgleda kao jedini nacin kako se odbraniti od takvih i stvoriti zdravo trziste.

A ko njih sprecava da sad stave rizlu u djubrivo,ili da ti daju lose seme.Mogu oni to da urade ali sledece godine kome ce da prodaju robu.Ovo sto si napisao za vestak da ce da ide na stetu drzave,pa ako tako gledamo onda i sadasnje subvencije idu na stetu drzave.Ako sad moze da se obezbedi djubrivo svih proizvodjaca,nevidim zasto nebih moglo u onakvom sistemu,jer ja nisam predlozio da AZOTARA subvencionise djubrivo ili DELTA pionir seme nego drzava.

@Peet
U svakom slucaju subvencije su jako bitne za sve poljoprivrednike...
Pogodak u srz problema, sta podrazumevas pod sve? Sadasnjih 15-17%gazdinstava sto je uspelo da ispuni uslove.

A ko vam kaze da moj cale ne dobija subvencije ??

Ako bas hoces da znas sta bih ja voleo sa ovakvim nacinom evo ti pa ti razmotri:
do 10ha u vlasnistvu bez PIO obaveze
do 30ha zakup i vlasnistvo sa PIO obavezom
30-50ha nosilac gazdinstva da ima bar 3 stepena poljoprivredne skole ili nek zaposli nekog ko ima.
50-100ha PIO,PDV sto rece Mindjusar i neko ko ima bar 4 stepena poljoprivredne skole.
Nisam ja ljubomoran na seljake koji rade i dobijaju,ali mi smetaju neki novopeceni koji su se pojavili u ataru i svaka im baba i komsinica ima po 100ha,ovo mi za sad izgleda kao jedini nacin kako se odbraniti od takvih i stvoriti zdravo trziste.

Evo, ovakvi i slicni postovi daju stimulans ministarstvu da nas za...bava kako god zele. Naime kako? recimo ja konkretno da se slozim s tim da ja sa svojih skoro 40 ha u vlasnistvu trebam zaposliti (posto sam zavrsio samo srednju ekonomsku skolu) nekog sa poljopr. skolom i dati mu platu od koliko dinara? 30.000 mesecno? odnosno 12x30.000=360.000 din godisnje, plus skoro 50.000 din Pio plus skoro 30.000 din zdravstveno i jos mnogo troskova.
Pa te subvencije koje primam racunam da mi budu neka olaksanja u direktnom ulaganju u poljoprivredu a ne bacanje u vetar.

@Peet
U svakom slucaju subvencije su jako bitne za sve poljoprivrednike...
Pogodak u srz problema, sta podrazumevas pod sve? Sadasnjih 15-17%gazdinstava sto je uspelo da ispuni uslove.

Pa ako sam rekao sve onda ne pricam dvosmisleno nego mislio sam bas bukvalno sve. I ja se slazem bar u necemu sa NA a to je da PIO bude od 10 ha obavezan i nikad nisam rekao da neko ne zasluzuje subv. ako je manji proizvodjac. U vise navrata sam ovde procitao da su mali proizvodjaci protiv subv. zato sto je uslov PIO a neki od njih ne ispunjavaju taj uslov. To ti ono da komsiji crkne krava.:ppozdrav:

Poslednja izmena:
Eto kazem ja da se sad zemljom bavi ko nije imao nista prece u zivotu pa poceo zemljom da se bavi,a neko ko je zavrsio skolu i odrastao na zemlji ne moze da pocne.Koliko znam zakonski minimalac je oko 18000din*12=216 000din pa izvolite ako hocete da vas drzava subvencionise.

I dok mi neko ne odgovori zasto ja kao mladi student poljoprivrede koji sam odrastao na zemlji nemam pravo na subvencije(jer ne placam PIO) a neka persona koja nema veze sa zivotom i zemljom ima pravo jer joj neko placa PIO i tu je sva "mudrost".

Lepo me uveseljavate veceras sa ovim predlizima a nemate pojma sta je vec spremno od subvencija za 2012god.
Za sve koji misle da neko iz min.poj. cita i uvazava nasa misljenja;Nema od toga nista.Pisu ljudi zakon kako njima odgovara a ne nekom sa foruma.
Za sve koji su protivnici sadasnjim nacinom raspodele subvencija;nece ih biti vise na ovaj nacin.
Za sve koji rade u poljoprivredi(ali stvarno sve grane poljoprivrede)treba se boriti i dalje za subvencije.
Za sve koji su protiv subvencija(bilo kakvih pa i ovakvih)bolje menjajte profesiju jer bez subvencija i na zapadu propadaju gazdinstva kao nasa.
Moj predlog i dalje stoji kao najbolji da se daje ratarima po kilogramu predate ili uskladistene robe,stocarima po grlu,vocarima po hektaru i povrtarima po hektaru ili strateskim kulturama.

Eto kazem ja da se sad zemljom bavi ko nije imao nista prece u zivotu pa poceo zemljom da se bavi,a neko ko je zavrsio skolu i odrastao na zemlji ne moze da pocne.Koliko znam zakonski minimalac je oko 18000din*12=216 000din pa izvolite ako hocete da vas drzava subvencionise.

I dok mi neko ne odgovori zasto ja kao mladi student poljoprivrede koji sam odrastao na zemlji nemam pravo na subvencije(jer ne placam PIO) a neka persona koja nema veze sa zivotom i zemljom ima pravo jer joj neko placa PIO i tu je sva "mudrost".
Za ovaj prvi deo posta stvarno moram da ti kazem da je mnogo glup.Ja sam zavrsio hemijsku skolu a u zivotu me to ne interesuje da radim.Od malena sam voleo poljoprivredu i znao sam da cu to u zivotu da radim,i sad ces ti nekom da kazes da nije imao nista prece u zivotu da radi pa se bavi poljoprivredom.Umes da iziritiras u sekundi.

Evo tebi nudim posao cim zavrsis skolu. Javi se i radi za 18.000 din ali ces i na terenu biti svaki dan, neces valjda iz fotelje da mi se umesas u posao koji jos mnogo god. treba da naucis.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh