Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

• Obečanih 14000 din po ha

Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

Glasovi: 35 15,9%

• Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ratarstvo je garant diglo prosecne prinose imali smo ovakve prinose psenice nekih osamdasetih kad se vestaka bacalo barem tristo kila po jutru devedesetih padaju prinosi zbog nekoriscenja vestaka a sad smo na dobrom putu da konkurisemo prinosima daleko razvijenim zemljama a za stocarstvo se slazem da je unisteno totalno a da ima dobrih subvencija garant bi brzo povratili daleko vecu proizvodnju i u ovoj oblasti jer narod oce da radi ono sto mu se isplati

Jes' koriste u Evropi da poboljsaju proizvodnju subvencijama,a kod nas su koristili da prosire posed posto poto,sto je rezultovalo vecom arende po kj umesto vise djubriva i kvalitetnijeg semena po kj.Izes ga kad su neki slepi kraj ociju.

Nemojte biti smesni sa takvim izjavama da su subvencije krive za vecu arendu. Sto se to nije desilo nakon godinu dana od uvodjenja subvencija nego zadnjih 2 god.? Poenta je u tome da ni zakupodavci nisu bas tako mutavi ko sto neki misle i oni medjusobno razgovaraju i traze vise jer su osecali i vide da zadnje 2 god. poljopr. proizvodi su skuplji.
Druga stvar moras znati da od kad ima subvencija mnogo vise se ulaze u agrotehniku i to je rezultovalo mnogo boljim prinosima zadnjih god. Konkretno, vrednost subv. u mom slucaju koje ja dobijem od minist. poljop. sa plus refakcijom za naftu je tolika da mi pokriva samo nekih 70% od ukupne kolicine djubriva koje pazarim. Ako se ja licno pitam to je nezadovoljavajuce malo odnosno od ukupnih direktnih novcanih ulaganja (bez ikakve amortizacije) subv. mi pokrivaju nekih 20% troskova. Ovaj procenat o kojem govorim pada iz godinu u godinu i iz dana u dan preko cele god. Nemoj me pitati zasto jer znamo svi da stalno nesto poskupljuje.

Ne vidis zato sto neces da vidis , a uzmi neke statisticke podatke iz 80-tih godina pa vidi gde smo bili a gde smo sad.
Nepišem ti ja za osamdesete godine, je sam bio tada mali ali znam po rečima starijih da je to bilo lepo Titovo vreme, ali nažalost ta vremena su prošla. A poredi ti kakve smo prinose imali i koliko smo poljoprivrednih proizvoda izvezli pre 5-6 godina a koliko izvozimo u poslednih 3-4 godine, paćeš videti da je to duplo više a to su uzrok subvencije za repromaterijal. I nemože me niko ubediti da se poslednjih godina nebaca više veštačkog đubriva i neseje kvalitetnije seme nego pre par godina i to doprinosi većoj proizvodnji. Pa ludi moji ova naša država nema više šta drugo da izvozi osim naših poljoprivrednih proizvoda ako i to smanjimo neznam štaće biti !

Nemojte biti smesni sa takvim izjavama da su subvencije krive za vecu arendu. Sto se to nije desilo nakon godinu dana od uvodjenja subvencija nego zadnjih 2 god.?

Dok nije uveden PIO kao uslov,jer su dotad ostvarivali sami
Po meni treba pored PIO još pooštrenja,kao što sam i naveo
Nemojte me pogrešno shvatiti,nemoram i ja dobiti subvencije,ALI MEĐU ONIMA KOJI JE BUDU DOBILI DA NEBUDE LOVACA U MUTNOM

Cena arende ili kako kod nas kazu zakupa=ponuda i potraznja i smatram da za to nisu krive subvencije. Da se ne isplati sejati kukuruz ne bi uzimali zemlju pod zakup samim tim i cena bi bila manja
A sto se tice para od subvenije i trosenja istih namenski ili nenamenski tj da li se potrose za kupovinu auta ili traktora mislim da je bitno da se potrose tj obrcu da se ne stekaju u slamaricu jer samo u tom slucaju gube smisao u ostalim ne, od svake transakcije Drzava ubira pdv i te pare ce joj se ne neki nacin vratiti pa samim tim mocice i sledece godine pomoci poljoprivredu (na koji nacin i koga o tome treba diskutovati). Svejedno je da li ce poljoprivrednik isterati lupam 5 bikova i kupiti auto i posle nece ubaciti telad, ili ce to uraditi od subvencije a bikovi ostati ako ima potrebu za tim a nema druge prihode
*ovo sa autom samo primer

Minđušarev post ne bih komentarisao ali tvoj moram jer ti kukaš a ne ja da ti subvencije pokrivaju 20% troškova (ako sam dobro shvatio).Tebi bi onda po ha trebalo oko 75000 da bi ti pokrilo sve troškove.Znači trebalo bi ti dati 100000 da bi ti nešto i ostalo za neki napredak jer si ovako samo u gubitku.

Mikulaš-evo ja ću da ti odgovorim šta će biti, barem je to prosto:Nema ulaganja,nema ni dobiti.Evo ti primer stočarstva i mlekarske industrije-uništeno jer se ne podstiče a usto i omalovažava sa cenama.Meso i mleko +mleko u prahu se uvoze i obara se cena domaćih proizvoda+sistematski se uništavaju domaći proizvođači.Njima to ništa neznači jer njima je korist višestruka+niko se ni ne zapita šta se jede i pije.Nije ni važno-važan je socijalni mir.Znači stočarstvo je uništeno,idemo na ratarstvo:Cena arendi je upravo posledica povećanja prinosa i ulaganja u ratarstvo.Nema ulaganja,nema prosperiteta,nema prinosa ratarskih kultura,samim time opada i zainteresovanost za arende i obradu zemljišta.Posledice: kao i u nekim zemljama u tranziciji gde su njih par tajkuna pokupovali celokupno zemljište za bagatelu.A jedino u poljoprivredi(u svim njenim granama,celokupnoj/ važi ona parola:ako uložiš jedan dinar sigurno se vraća dva,tri...e sad zašto se ulaže u gsp,policiju.....imate primer uništenog stočarstva,sledeće je ratarstvo i mnogi će nestati iz te delatnosti

A zasto ne bih ljudi podigli zakup ako mogu? I ja da dajem zemlju pod zakup, dao bih onom koji najvise nudi, tj ko najvise da.

Minđušarev post ne bih komentarisao ali tvoj moram jer ti kukaš a ne ja da ti subvencije pokrivaju 20% troškova (ako sam dobro shvatio).Tebi bi onda po ha trebalo oko 75000 da bi ti pokrilo sve troškove.Znači trebalo bi ti dati 100000 da bi ti nešto i ostalo za neki napredak jer si ovako samo u gubitku.
Pre svega ne kukam nego kazem samo da je to "Nepravda" Kalimero. Ali ti nikad neces shvatiti da subv. treba da budu vece iz tog razloga sto ne shvatis mnogo vise, a to je i tvoja tvrdnja da subv. trebaju pokrivati svo ulaganje pa cak i vise od toga.
U mnogo boljem sam dobitku od ratarstva nego ti od stocarstva, hvala Bogu sto sam na vreme to primetio. Taman toliko koliko bi ti bio u plusu tu ti stoka napravi minus a mozda i malo veci.
Nije mi drago zbog toga ali sta je tu je. U nekim stvarima treba na vreme reagovati.

A zasto ne bih ljudi podigli zakup ako mogu? I ja da dajem zemlju pod zakup, dao bih onom koji najvise nudi, tj ko najvise da.
Pa normalno utakmica je za sve ista,ko može neka plati.Ali bez direktnih ulaganja neće ni zakupodavci dobro proći i mnogi će biti primorani da preživljavaju od prodaje zemljišta a ne od izdavanja u zakup.E tu tajkunčići stupaju na scenu

U mnogo boljem sam dobitku od ratarstva nego ti od stocarstva, hvala Bogu sto sam na vreme to primetio. Taman toliko koliko bi ti bio u plusu tu ti stoka napravi minus a mozda i malo veci.
Nije mi drago zbog toga ali sta je tu je. U nekim stvarima treba na vreme reagovati.

Živi bili pa videli.Mnogi se neće sa tobom složiti.
Ja sam napisao da tebi treba dati veće subvencije-nisi dobro shvatio.

Bice propadanja sa obe strane.
Kada se smanji zemljiste koje se daje pod zakup. Neko proda, izvrsi se povracaj zemljista,,, i na kraju dobijamo jos malih proizvodjaca.
Jedini spas dotle, da se na nekoj drugoj planeti pronadju obradive povrsine, ali pod uslovom subvencionisane. :osmeh:
I preseli deo ratara. Tu bih svi bili na dobitku.

Nemojte biti smesni sa takvim izjavama da su subvencije krive za vecu arendu. Sto se to nije desilo nakon godinu dana od uvodjenja subvencija nego zadnjih 2 god.? Poenta je u tome da ni zakupodavci nisu bas tako mutavi ko sto neki misle i oni medjusobno razgovaraju i traze vise jer su osecali i vide da zadnje 2 god. poljopr. proizvodi su skuplji.
Druga stvar moras znati da od kad ima subvencija mnogo vise se ulaze u agrotehniku i to je rezultovalo mnogo boljim prinosima zadnjih god.
Vidi ovako kako evo licno ja student koji sam uzeo 1ha u zakup kako ja mogu da budem isto konkurentan i da platim zakup kao neko ko zicer ima vise 140e/ha.
Sto se tice agrotehnike izes takvog ratara koji ceka da se drzava smiluje da mu vrati,ako sam nesto naucio pametno od caleta naucio sam da dam zemlji koliko trazi,a ona koliko mi vrati.Znaci ako fali mineralnog djubriva bacicemo,ako se pojavi korov prskacemo bez obzira na cenu tog herbicida.

A sto se tice posebnog intereseovanja u zadnje 2-3godine odgovorno mogu da tvrdim da je povecanje cena ratarskih proizvoda uzrok vece potraznje za njivama i boljih ulaganja u njive,ako se ne varam 2009-te je bila zabrana kukuruza i leti smo ga srecni prodavali po 8din/kg kad bi neko dosao da kupi i prethodnih godina cena nije bila nista bolja isla je do 12din/kg samo jedne jeseni ako nije 2007 u zetvi kukuruz imao cenu od 16-17din/kg koja je bila izuzetak i nikako nije referentna cena,cena soje je bila 25-28din prethodnih godina,sad kukuruz ima manje vise kontinuiranu cenu od 15-20dinara,soja je prosle i pretprosle godine bila u proseku 35dinara.

A jedino u poljoprivredi(u svim njenim granama,celokupnoj/ važi ona parola:ako uložiš jedan dinar sigurno se vraća dva,tri...
Imenjace daj mi primer neke legalne radnje u kojoj se za ulozen dinar vrate sigurno 2-3dinara,ako to postoji prodacu sto imam i krecem tim poslom da se bavim.

Samo vi pišite da vam ne trebaju subvencije :haha: ....dajete im odličan šlagvort za ukidanje istih ::lose::.
Ja sam za subvencije jer ih imaju i sve zemlje u okruženju, pa što bi mi bili šugavi.

Neki problemi koji postoje mogli biti vrlo lepo rešeni...npr povraćaji za mehanizaciju, kada bi Uprava za agrarna plaćanja izašla sa spiskom cena sa carine...onda bismo mogli da vidimo kolike su marže prodavaca mehanizacije i onda bi ste mogli videti koliko od cene mehanizacije dajete prodavcu u obliku marže....mislim da bi onda i visina marže bila legitiman kriterijum za odlučivanje kod kupovine mehanizacije. Ali prodavci mehanizacije nisu kao poljoprivrednici, oni su napravili JEDNU asocijaciju i legitimno zastupaju i lobiraju za svoje interese...ko je nama kriv što imamo mnoštvo asocijacija i klubova koje se ne slažu među sobom.
Isto tako bi se i subvencije po ha mogle urediti...pa da dobiju i veliki i mali, ako mi dozvolite ovu podelu da napravim. Jer ovakva podela je vrlo varijabilna jer neko sa dva hektara plastenika je velik a sa dva ha ratarstva je mali...
Dakle, nedostaje volje da se stvari urede kako treba a ne postoji dovoljno volje ni sa strane poljoprivrednika da prevazidju razlike, ujedine se i lobiraju za svoje interese....i dokle god je tako, biće nam ovako.

Svako dobro

@R.N. Veoma lep receno,a ja bih dodao samo to dasubvencionisanje je vid pomocida se lakse prebrodi kolebanje na trzistu cena poljoprivrednih roba,kao i to da bi se stvorila sigurnost u ulaganju u rizicnu poljoprivredu sto je tacno.

Radivoje,slažem se sa tobom,to što mi ovde mlatimo praznu slamu neće njih ni dotaći.Oni već sigurno znaju sa kakvim uredbama će izaći,pa će se videti da li smo ili nismo u njihovim snovima.Samo malo dobre volje i moglo bi se namestiti da većina bude zadovoljna a ne kao do sada.

@R.N. Veoma lep receno,a ja bih dodao samo to dasubvencionisanje je vid pomocida se lakse prebrodi kolebanje na trzistu cena poljoprivrednih roba,kao i to da bi se stvorila sigurnost u ulaganju u rizicnu poljoprivredu sto je tacno.

Donekle se slažem ali kolebanja cena bi trebalo rešiti osnivanjem Agencije za intervencije na tržištu koja bi reagovala kupovinama ili prodajom u pikovima te bi se smanjilo oscilovanje cena i na taj način bi se sigurnije moglo ulaziti npr u tov svinja, gde su oscilacije cena najžešće.

A regresi, direktna davanja po ha i grlu stoke kao i druge mere agrane politike treba da nadomeste manju profitabilnost poljoprivrede u odnosu na industriju i tercijarni sektor. Dok mere ruralnog razvoja treba da omoguće i olakšaju podizanje konkurentnosti kroz nabavku i obnavljanje mašina i opreme na gazdinstvu, treba da omoguće očuvanje agrobiodiverziteta, zaštitu životne sredine od uticaja intenzivne poljoprivrede kroz agroekološke mere i treba da omoguće i razvoj i diversifikaciju drugih delatnosti na selu. Široka je tema a broj slova u postu je ograničen da bih objašnjavao zašto trebaju subvencije i podsticaji u poljoprivredi.
Kad država prepusti jedan deo teritorije samom sebi....ljudi migriraju u gradove ili odlaze u inostranstvo...područja ostaju bez stanovnika....a znate kako se kaže, planina je onoga čije je stado na njoj...

Sve ja to poštujem (što kaže Balašević) da je gro ljudi (čitaj birača) u velikim gradovima ali infrastruktura tih gradova više ne može da izdržava pritisak pridošlica...po meni je bolje pomoći barem onima koji žele da ostanu da mogu da prežive, pardon da žive životom dostojnim čoveka, u ruralnim područjima...

Svako dobro

I ja se u potpunosti slažem sa NA.Treba uvesti malo reda da novac ide baš onome ko treba i još uvesti kontrolu svega onoga što je podneseno u trezoru pa ko pošteno radi neka i dobije a ko mućka neka se kazni i to debelo pa više neće.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh