Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

• Obečanih 14000 din po ha

Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

Glasovi: 35 15,9%

• Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma ima vas mnogo ,,ne znam kome da se prvo posvetim ,prvo bih se obratio Radivoju ;Mislim da je to ista pesma i taj agro dan,,A za Armija ; pa pricao ti je Uros sa Dacicem o kradjama na njivama -ne branim nikoga ali samo podsecam.Inace Radivoj je u pravu -koliko para toliko muzike setimo se samo puzeva nojeva ,cincila itd -znaci platis i klatis,,A za Mindjusara opet se vracamo na istu temu -Poenta cele price je da je bitno sta je u zemlji, stali ,kosnici svinjcu kokosarniku a ne sta pise na tvom i mom celu ,,znaci bitno je da se zemlja radi a ne samo biti snalazljiv i dobijati subvencije -a zamlja neobradjena -to je nevidjena glupost ili ti mahinacija (e) ove vlasti koja na raznorazne nacine onemogucava svima koji obradjuju zemlju da za taj posao dobiju ono sto im sleduje bez obzira na one njihove fore ;aktivan,pasivan komercijalan nekomercijalan ,pio platio pio nije olatio itd samo da se voda zamuti sto vise a zna se kod koga je meredov. a to upravo pokazuje ova tema sta su oni postigli time -tj kako su nas zavadili ,,inace moje licno misljenje o emisiji koju vodi uros na b92 je da je amlo postala otvorenija za nas tj da je pocela kritika na racun vlasti ili mi se samo cini .pozzz

To je vlasnik zadruge iz Torka(Begejci).Čovek je primao u Torku i okolini pšenicu na lager i onda kamionima prevozio u Sečanj kod Transpetrola.On je pored Mrkšićevih Salaša jedan od najviše oštećenih u toj ne zapamćenoj prevari.Ukupno je Branko Samardžić uzeo oko 10,5 miliona evra što u robi,što u đubrivu i semenu,nafti i svim ostalim zaduženjima.Onaj drugi čovek je direktor zadruge iz Banatskog Višnjićeva gospodin Trkulja.On je retko pošten i dobar čovek.Već su par puta bili i u emisiji Domaćin ali sve džaba.Iza te krađe stoji neko strašno jak i na visokom položaju i to se sve koči.Novac je svakoga dana prebacivan za Ameriku i to u svotama koje oni ne kontrolišu.Znači po računu svaki dan do 10000dolara i to uglavnom preko banke Inteze.........
Ma ne smem ni da napišem ko je sve tu dolazio,odlazio i ima veze sa time.

Ma ima vas mnogo ,,ne znam kome da se prvo posvetim ,prvo bih se obratio Radivoju ;Mislim da je to ista pesma i taj agro dan,,A za Armija ; pa pricao ti je Uros sa Dacicem o kradjama na njivama -ne branim nikoga ali samo podsecam.Inace Radivoj je u pravu -koliko para toliko muzike setimo se samo puzeva nojeva ,cincila itd -znaci platis i klatis,,A za Mindjusara opet se vracamo na istu temu -Poenta cele price je da je bitno sta je u zemlji, stali ,kosnici svinjcu kokosarniku a ne sta pise na tvom i mom celu ,,znaci bitno je da se zemlja radi a ne samo biti snalazljiv i dobijati subvencije -a zamlja neobradjena -to je nevidjena glupost ili ti mahinacija (e) ove vlasti koja na raznorazne nacine onemogucava svima koji obradjuju zemlju da za taj posao dobiju ono sto im sleduje bez obzira na one njihove fore ;aktivan,pasivan komercijalan nekomercijalan ,pio platio pio nije olatio itd samo da se voda zamuti sto vise a zna se kod koga je meredov. a to upravo pokazuje ova tema sta su oni postigli time -tj kako su nas zavadili ,,inace moje licno misljenje o emisiji koju vodi uros na b92 je da je amlo postala otvorenija za nas tj da je pocela kritika na racun vlasti ili mi se samo cini .pozzz

Gospodine Provac,
Kad sam spomenuo Tibora Petrika, rekao sam i rec kadgod a mislio sam na emisiju koju je svojevremeno vodio na TV Panonija, ne znam da li ste je u Vasem kraju mogli gledati ali jedino tu sam gledao sa uzivanjem. Emisija Agrodan su vise vesti i aktuelnosti i vrlo malo moze tu da se stavi autorskog pecata. Eto samo toliko, zeleo sam da pojasnim.

Ostale emisije uglavnom ne gledam osim ako mi neko od mojih poznanika i prijatelja kaze da pogledam zbog određenog razloga, nedeljom prepodne uglavnom imam lepsa i pametnija posla od toga da gledam te emisije pa mi presedne supa, sos i meso :haha:
A sto se subvencija, regresa i podsticaja tice ne nadam se nicemu pa ako bilo sta bude bolje od toga, bicu zadovoljan.

Svako dobro

[h=2]UREDBE NE DONOSE STEČENA PRAVA POLJOPRIVREDNICIMA[/h]

Novi Sad, 13. februar 2012.
Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede nije uspelo da do kraja januara sačini više uredbi o trošenju agrarnog budžeta za ovu godinu. Službe u ovom delu državne administracije počele su da tragaju za novim modelom u stimulisanju biljne proizvodnje, pominjući i premije za prinose. Ovo bi značilo da se napušta plaćanje kupovine mineralnog đubriva, dizela i semena. Na ovo saznanje su odmah reagovala neka udruženja ratara, sa zahtevom da se takozvani regresi po hektaru (14.000 dinara) isplate i ove godine. Iako je Ministarstvo poljoprivrede obavilo na desetine razgovora sa raznim udruženjima, jedinstvenog stava gotovo i da nema.Međutim, nijedno udruženje nije iznelo u Ministarstvu saznanja koja imaju o negativnostima oko isplate po hektaru, niti su obrazložili kako se to danas radi u Evropi. A tamo se daje novac bez računa, ali za utvrđeni obim oranica i odabranu vrstu proizvodnje i to funkcioniše godinama.Kod nas, izgleda, udruženja poljoprivrednika, jednostavno, nisu dorasla priči koju potežu, niti se oslobađaju uskih interesa. Zbog galame koju su dizali i pretnji koje su iznosili, neki su u dosadašnjoj praksi protesta ućutkivani specijalnim „poklonima” iz državne administracije, ali su pojedini učesnici i kažnjavani za traktorske zapreke i teško će ih neko privoliti na novi sličan potez. Sadašnje ekonomske i političke prilike nisu više pogodne za takve poteze.Ako udruženja žele da budu partneri državnoj administraciji u donošenju agrarnih mera, onda bi valjalo da shvate da uredbe iz prethodne godine ne donose stečena prava za trošenje agrarnog budžeta u novoj godini. To pravo se jedino prenosi i ostvaruje Zakonom o podsticajima, od koga su vođe protesta prošlog leta odustale, a time celu raspodelu novca ostavili da se rešava od slučaja do slučaja - uredbama. Za ovakav potez postoje dva razloga: jedan, da žele da mešetare svake godine oko uredbi i drugi, da ne znaju i nemaju viziju, niti nivo znanja potreban za promene u agrarnoj politici.Koliko su, zapravo, u mnogim udruženjima kratkovidi, pokazalo je njihovo učešće u donošenju Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, gde su dozvolili da se ne upišu vrste poljoprivredne proizvodnje po karakteristikama i po tome smo izuzetak u regionu.Neko će reći „pa oni su samo poljoprivrednici i ne moraju to da znaju”. To je tačno i oni to kažu kada nemaju drugih argumenata u dijalogu o sistemskim pitanjima. Međutim, sve to liči da su tu gde sede samo zbog sebe i svojih političkih stranaka, a od toga poljoprivreda neće još dugo imati koristi, jer se kod nas i brazde dele na političku boju.Među udruženjima, ipak, ima i takvih koji su imali i imaju planove. Najbolji primer je Centralna asocijacija proizvođača mleka iz Vojvodine i aktivnost farmera u njoj. Oni su obezbedili regres za umatičena grla 25.000 dinara, dogovorili premiju od pet dinara... Tako će za bolju muzaru država izdvajati oko 500 evra. Istina, država od toga može i da odustane, jer je na to ne obavezuje zakon o podsticajima, koga nemamo, a koji bi uneo punu sigurnost i red u trošenju novca i on bi bio i prva obaveza ministra poljoprivrede.Raspodelu agrarnog budžeta za ovu godinu Ministarstvo poljoprivrede dovodi u vezu, što je sasvim normalno, sa predstojećim izborima. Ako je u toj proceni polazna tačka da što više gazdinstava dobije novac, onda od onih „14.000 dinara po hektaru” nema ništa ili ne za veći posed od 30.000 hektara.Ministru Dušanu Petroviću, koji nosi teret i stranačku odgovornosti, nije lako. Danas je najviše nezadovoljnih upravo malih proizvođača, koji nisu značajni dobavljači za tržište. Na drugoj strani, on kao ministar mora uvažiti proizvodnju koju, uglavnom prerađivači, ratari i voćari iz Vojvodine plasiraju u izvoz, gde bez državnog podsticaja nema konkurentnosti. Nažalost, razlika po regionima koji izvoze je drastična i da nije malina centralni deo Srbije imao bi simboličan izvoz, iako se deo izvoza iz Vojvodine knjiži firmama u Beogradu.Nije realno od novih uredbi o raspodeli agrarnog budžeta očekivati čudo, niti one treba da budu razlog za proteste ako se baš svima i ne dopadnu.Ove godine, čuje se, poljoprivrednici bi bili zadovoljni ako bi iz Državnih robnih rezervi imali šansu da kupe dizel po 65-70 dinara po litri i to za 100 hektara po gazdinstvu, što bi značajno umanjilo troškove proizvodnje. Pomenuti dizel postoji na lageru Robnih rezervi.Uz sezonsku raspodelu goriva ne bi se ugrozilo tržište ovim derivatom i to bi bio dobar potez Ministarstva.Ako bi se sa postojećeg lagera kukuruza Državnih rezervi u razmenu za utovljene svinje i junad stavilo u promet 20.000-25.000 tona zrna, bila bi to ponuda koju stočari sigurno ne bi odbili. Kada bi i nova količina azotnih đubriva bila bar 30.000 tona po realnoj ceni – uz druge ponude iz Državnih robnih rezervi, bio bi to solidan paket u kome su jednako nezadovoljni i oni što daju i oni što primaju.Da smo agrarno uređena država, onda bi autor ovih redova samo konstatovao – zakon o podsticajima se sprovodi ili ne. To bi lakše prepoznali i svi poljoprivrednici, ali to kao oslonac nisu prepoznali vođe poljoprivrednih udruženja – piše u uvodniku novog broja lista „Moje Gazdinstvo”.

Šta ste vi mislili?Da će Uroš pričati onako kako jeste i terati vodu na našu vodenicu,neće nikada.On je klon njegovog prethodnika čije sam emisije izbegavao u širokom luku a i ove sam počeo.
Sto se Urosa tice, s obzirom da se neke stvari oko subvencija vec znaju u to sam nekako sigurna, dovoljno je sto nam je bar neke spekulacije izneo makar i kao pretpostavke i nagadjanja, cisto da budemo pripremljeni na sve moguce varijante!

---------- Poruka napisana u 16:25 ---------- Prethodna poruka je at 16:15 ----------

Ko je urednik ovog teksta? Da li neko zna koje sastavio ovo pisanije?

Znaci cekaju nas na zicer , kad sav SUV novac potrosimo na vestak, seme ,gorivo ( na crno ) po 90 din loz ulje .. Razocaran sam na sve te asocijacije poljoprivrede jer sede skrstenih ruku , vise nego na ministarstvo .
Svako tu lobira u njihov interes .. Kad izadje na celo kolone traktora jedan kao Zika Vukovoc , onda ce i moj traktor izaci opet na blokade .

Samo sto su neke asocijacije dobile stotine hiljada evra "da zastupaju interes naroda" pa to ne rade,a neke se finansiraju iz svojih dzepova..
Kad je pre 2 godine dejstvom jedne asocijacije podignuta cena psenice za nekoliko dinara niko se nije setio da uplati bar jednu crvenu asocijaciji..

Ni kad se jedna asocijacija izborila da se prime i računi za repromaterijal uzet na paritet,a takođe i računi od 1.oktobra,ni onda se niko nije setio da uplati bar svetozelenu našu od 500din

Ovaj tekst iz lista "Gazdinstvo" se, po mom mišljenju, skoro graniči sa bezobrazlukom. Okriviti poljoprivrednike što nisu eksperti za CAP (zajedničku agrarnu politiku EU) je bezobrazno, kao prvo mi nismo još ni zemlja kandidat za članstvo a o članstvu je jako daleko i razmišljati. Ali u krajnjem slučaju, čija je obaveza da edukuje seljake....pa to bi država trebala da radi preko stručnih i savetodavnih službi. Ni svi ljudi unutar mnistarstva poljoprivrede nisu upoznati sa funkcionisanjem CAP-a i da ne idemo dalje od toga.
Saglasja između postojećih asocijacija, udruženja i klubova poljoprivrednika nema i neće ga biti jer se svi bore za svoju prevlast...kako su baš oni ti, Bogom dani, da zastupaju interese seljaka a drugo i politika im svesrdno pomaže u tome da prodube svoja neslaganja....jer kome odgovara da se poljoprivrednici ujedine.
Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju je predviđeno donošenje Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja...koja nije donesena i važi još uvek ona usvojena 2004. ili 2005. godine. Doneta su i usvojena na Vladi RS dva programa jedan za mere direktne podrške i drugi Nacionalni program ruralnog razvoja 2011-2013...koji se takođe ne sprovode. Dakle, ni donošenje Zakona o podsticajima ne bi promenilo stvar jer danas nije problem predložiti i izglasati izmene i dopune bilo kog zakona.
Apsolutno je nedopustivo nanositi krivicu za trenutnu situaciju na poljoprivrednike.
Oko Direkcije za robne rezerve.....pa tako nešto ne postoji u normalnom svetu....postoje Agencije za intervencije na tržištu koje uskaču i kupuju kada cene padnu ispod nivoa svetskih cena i obrnuto i na taj način smanjuju oscilacije na tržištu i velika fluktuiranja cena koja ne daju mogućnost dugoročnijeg planiranja proizvodnje.

Svako dobro

Poslednja izmena:
Izdvojeno 60 miliona dinara za razvoj lovstva u Srbiji

13.02.2012.
Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i direktor Uprave za šume Saša Orlović dana 13. februara 2012. godine, potpisali su 109 Ugovora sa korisnicima sredstava u oblasti lovstva iz Budžetskog fonda za razvoj lovstva Republike Srbije u lovnoj 2011/2012. godini u iznosu od 60 miliona dinara, na osnovu konkursa koji je ministarstvo raspisalo krajem 2011. godine.Tom prilikom ministar Petrović je rekao: „Danas smo potpisali 109 Ugovora sa 84 lovačka udruženja. Cilj dodeljivanja sredstava je razvoj lovstva u Srbiji i uspostavljanja reda u toj oblasti, povećanje broja divljači, kreiranje interesantne nacionalne ponude za privlačenje stranih lovaca i otvaranje novih radnih mesta.“ Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović o ugovorima i fondu za lovišta Ministar Petrović je u Privrednoj komori Srbije najavio da će u narednih mesec dana biti raspisan i novi konkurs na kome će biti dodeljeno još 60 miliona dinara, pozivajući one koji to sada nisu učinili da se prijave za dobijanje sredstava. „U ovom trenutku u Srbiji ima više od 85.000 registrovanih lovaca i 236 lovačkih udruženja. Lovačka udruženja koja su danas potpisala ugovore okupljaju oko 30.000 lovaca, što je više od trećine od ukupnog broja“, rekao je Ministar i dodao „Novac će potpisnicima biti dat za četiri svrhe - nabavku 17 hladnjača za čuvanje legalno odstreljene divljači, zaštitu i prehranu krupne divljači, pomoć područjima pogođenih elementarnim nepogodama i zanavljanje divljači, pre svega zečeva i nacionalne projekte.“
Prema procenama u Srbiji trenutno ima 5.000 jelena, 120.000 srneće divljači, 30.000 divljih svinja i oko 600.000 zečeva, a cilj je da u dogledno vreme bude 20.000 jelena, 200.000 srneće divljači, 50.000 divljih svinja i 800.000 zečeva. Direktor Uprave za šume Saša Orlović podsetio je da je budžetski fond za razvoj lovstva Srbije formiran na osnovu novog Zakona o divljači i lovstvu koji je usvojen 2010. godine. Predsednik Lovačkog saveza centralne Srbije Tomica Radosavljević zahaljujući se na ukazanom poverenju u ime svih Udruženja kojima je dodeljen novac je rekao: „Novac će doprineti ne samo uvećanju fonda divljači već i armiji lovaca da štite divljač na terenu, ostavljaju im hranu i brinu o njima.“

Eto,to nam je prioritet kolege

Poslednja izmena:
Zecevi i ovako unakaze suncokret kad nice jos kad se nakoti 200000 bice propast.A i soju isto,samo se ona oporavi.

ljudi moji pa sta mozemo da ocekujemo od ove propale drzave,izgleda da su lane subvencije bile poslednje,a ove godine ih necemo dobiti samo tako,dzaba ce biti i blokade puteva i mostova,a i tih 2,3din vise sto obecavaju vecu cenu na polj.proizvode to je prica za malu decu,to obecavaju samo pred izbore a posle videcemo kako ce biti, jednostavno takvi smo da se moramo zadovoljiti s tim sto imamo,kriza je svuda pa i kod nas!

Koji tacno deo je ponizenje :sta:

Pa eto sta im je bitnije ... da ubiraju novce od stranaca za divljac , a za uredbe ima vremena :spavam:

@Francuz sta god bude bude .. ali neka izadju sa tim vise javno , da mozemo kalkulisati proizvodnju
Nisi u pravu , dogod se budemo saginjali i cutali vise ce nas j...ti !! A mozda i treba ..
Sad cekaju kako ce biti posle ovih snegova .. moguce poplave itd ,kalkulisu ...nacekacemo se mi ihaj

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh