Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

• Obečanih 14000 din po ha

Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

Glasovi: 35 15,9%

• Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma osiguravao sam ovih godina ... svake godine skuplje , naravno da cu soju osigurati + ako bude 40 % povracaja od min.polj .. kukuruz i ostalo ne osiguravam
@ Na koja drzavna osiguravajuca drustva mislis ?

A nerazumem kako pojedinci pišete da subvencije po hektaru dobija neko ko neobrađuje zemlju, pa odakle njemu računi za seme i veštačko đubrivo ?

NAŽALOST ovo ja zemlja Srbija,pa većina trgovaca "ima volju" da ti proda račun,ne znam,ti kao da živiš na Marsu,zato ja mislim da bi bilo najpoštenije da se uvede ako ostane dosadašnji sistem,da ja račun za veštak,seme i gorivo plaćeni bezgotovinsko sa računa PG,ili repromaterijal uzet na ugovor

Dunav i DDOR,kod nas su maksimalno korektno odradili posao,a na Delta djenerali su se mnogi zalili oko procene stete.

Kod nas je bilo 1400 din.e sad da neznam da li po Ha ili KJ,uglavnom taj paket je bio najrealniji.

Tako nesto.. zavisi na koji prinos i cenu osiguravas . Recimo soju na 3000 kg po 30 din ( jedna cena ) 2000 kg po 25 din ( druga cena ) , tabelarno sve .... Da ne trazim sad polisu od prosle godine ali tako nesto ta je cena u proseku

To sto zna taj agronom,veruj mi da malo vise zna najobicniji poljoprivrednik sa 10-ak god iskustva koji kolko tolko prati razne seminare i predavanja,svaka cast za skolu ali bez prakse nema nista od te price.

Bilo bi dobro da izbegavate ovakve kvalifikacije, osim ako i vi niste završili poljoprivredni fakultet. Ali u tom slučaju još gore po vas jer bi to značilo da ste ga završili na neki nelegalan način i ništa na njemu niste naučili. Ne kažem da nema i takvih, ali dajte malo poštovanja i prema onima koji su ga završili i odatle poneli neko znanje.

Evo, recimo, bilo bi dobro da NorthARMY oceni da li mu je taj fakultet od pomoći ili ne. I ljudi slični njemu koji su završili fakultet a koji se bave poljoprivredom.

Bojim se, da kada bi se kod nas primenio zakon iz Danske, da bi većina nadobudnih poljoprivrednika kod nas ostala bez zemlje.
Izvinjavam se za:off_topic: ali morao sam, jer bi onda ispalo da je najbolje da ne idemo u škole i na fakultete, jer smo bez toga pametniji i bolji stručnjaci.

Jojj gde sad ovo ode .. uopsteno 10-15 % ljudi sa polj.skolom ili fakultetom radi poljoprivredu agroman . Jel tebi neko brani da se bavis ratarstvom , stocarstvom .. itd ?
Naravno u svakom poslu je praksa ... NAJBITNIJA !
U skoli nisi ucio kako plug da podesis , brazdu zatvoris , promenis remen na kombajnu , promenis unutrasnju gumu na traktoru u brazdi kad pukne guma i da ne nabrajam muke ..

Mozete i da doktorirate ali bez dobre prakse nista teorija bez prakse u poljoprivredi ne vredi nista a praksa vredi jako puno i sto se tice nadobudnih poljoprivrednika tesko ce ostati bez zemlje oni kojima je to dedovina

Mozete i da doktorirate ali bez dobre prakse nista teorija bez prakse u poljoprivredi ne vredi nista a praksa vredi jako puno i sto se tice nadobudnih poljoprivrednika tesko ce ostati bez zemlje oni kojima je to dedovina
Ne mora da bude pravilo, lični svedok sam baš suprotnim situacijama... U današnje vreme, mnogi paori stradaju, i propadaju, iz samo jednog razloga, ne znaju da se prilagode trenutnim zahtevima tržišta...

Ja postujem skolu koju neko zavrsi i smatram da je to bitno jer poljoprivreda se stalno razvija i treba ici u korak sa vremenom i svetom. Ali takodje smatram da bez prakse i konkretnog znanja nema nista tako da ja slusam i savete agronoma ali i savete mog dede pa i dosta saveta sam odavde primenio od clanova koji nemaju nikakvu poljoprivrednu skolu ali su uspesni u ovom poslu.

Pogotovo sto su neciji dedovi ostali bez dedovine pre samo 60-ak godina, a djoker kaze da je to tesko.
Ja sam se ovde rodio, i pricali mi dedovi da su lako ostali bez dela dedovine.
Djoker, jesi li cuo mozda za agrarnu reformu? Daj se spusti na zemlju, ovo je Srbija...sve je ovde moguce!

Nismo docekali restituciju .. a vec bi neki kolonisti opet FREE zemlju nase dedovine :haha:
Ako da bog vrate oteto agroman ja te zaposlim kod sebe , trebace mi jedan taki .. nista licno ali eto zaposlim jednog takvog sa skolom :osmeh:

@dekym
Necemo ni dobiti dedovinu, falice nam neki papir...drzavljanstvo od pradede, ili kupoprodajni ugovor iz 1876.

agroman;Druze izvini ako sam te uvredio ali na neki nacin je tako kako sam napisao.Sasvim druga prica je NA koji ima i iskustva pored skole i ostali ljudi koji se bave poljoprivredom pored skole,a reci mi sta ce onaj koji je 3 puta bio na selo a ima zavrsen poljoprivredni fakultet da radi,od kakve bi pomoci bio.Da mi kaze da nosim zemlju na analizu,sa koje dubine da je vadim,koje herbicide da koristim.....U poljoprivredi praksa igra mnogo vecu ulogu od teorije.Izvinjavam se za OFF.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh