Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

• Obečanih 14000 din po ha

Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

Glasovi: 35 15,9%

• Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
O cemu se ovde radi nemam pojma,uredba ce izaci u avgustu kao i subvencije kad sve posejemo i poradimo kao i svake godine ljudi vi kao da ste pali sa kruske(salim se za avgust)al u tom priodu kako su krenuli:haha:Uredba je trebala da izadje od kad, sa konkretnim resenjima to to i to!!!Sta vi uopste ocekujete od ove drzave?Sve ove price iz predhodnih postova su odavno napisane,svake god isto.Ali nema sloge u narodu ja prvi vise necu izaci na poteste zato sto sam video da su to bili protesti nekolicine ljudi!Vecina koje sam pitao na protestima prosle godine na kojima sam i ja bio,zasto ste tu? rekli su da ne znaju!Kazu da se pije i da se jede i samo gledaju u par njih glavonja sta ce da narede i sta ce da se radi,te glavonje su i dobile nesto od proresta a ovi dobro pijancenje:svinja:Nas par je reklo da izadjemo na auto put Beska,da blokiramo bilo nas je dosta sa mehanizacijom,ali to nije imao ko da podrzi od tih glavnih koji su i pokrenuli proteste.Jako sam se razocarao taj put ali sam i dalje za protest ali da mi se kaze sta je konkretan cilj toga!

Ljudi budimo realni, tazimo od drzave pare a nedamo im nista!
PIO je dobar uslov za subvencije jer moraju se i penzioneri namiriti nekako, a pricate kao da niko nista od PIA nece imati!
Problem je samo sto nije isto coveku koji radi 5Ha i coveku koji radi 50Ha, tu treba ispravka!
PIO je dobra stvar i za nas i za drzavu i postujte to!
Sa druge strane su problemi : koliko Ha, Grla, kila itd... tu se mora naci neka linija koja je slicna "evropskoj" i sa takvim zahtevima ici na pregovore tj. ulice!

Pa nije bas da im ne dajemo nista, tako bi bilo kad bi dobijali subvencije na lepe oci, ali mi prvo kupujemo naftu, seme, ves. djubre, i to po paprenim cenama, od cega drzava ima itekako koristi, a onda drzava nama vraca deo tog novca kroz subvencije. Tako da, zapravo bolji je naziv povracaj novca , pa da bude jasnije i onima koji nisu iz ove poljoprivredne price.
Za pio se slazem.
Ovaj poljoprivrednik od 5 ha treba da bude oslobodjen i pio-a, a i sakupljanja racuna.

Uh, uh, moram opet da se umesam! Kako ne dajemo nista! Pa dajemo strateske proizvode o cijem se izvozu ne prica na glas kako ne bi napravili jos vece talasanje oko cena nasih proizvoda! Dajemo im kvalitetan proizvod koji vodi ka evropi! Podji samo od mleka! Zasto se premira samo odredjeni kvalitet mleka, a mlekare cene ekstra klasu? Pa jer drugo mleko ne moze napolje! A pogledajte oko sebe sta je ostalo neprodato? Samo paor je sam svoj gazda! Poljoprivreda se ne moze lako prodati pojedincu. Jos uvek smo, mozda ne jedina, ali jedna od grana nase privrede koja hrani ovaj narod! Od toga mislim da vise ne treba!

---------- Poruka napisana u 18:16 ---------- Prethodna poruka je at 18:13 ----------

A sto se tice koliko ha, grla kilograma i dr. treba subvencionisati, mislim da je ovaj paket subvencija do 100ha itd sasvim uredu. Ko ima manje ha dobija, ko ima preko 100ha dobija ali plati pio vise puta! Kod stocara je jos kriticnije, jer do 10 krava cini mi se, neka me neko ispravi, nema po proizvodnom grlu, kod manje kolicine mleka isto tako nema premije, pa se nekako prezivelo! Isto tako, pogledajte koliki udeo u ceni nafte ima drzava, mozda i 50 posto od cene koju svi uredno platimo! Nije bas da ne damo nista!

Pa ruku na srce poljoprivrednik od 5ha ili radi negde,pa nema pravo da plaća PIO,ili ima 5ha od ko zna kad pa dobija da plati,a nepada mu napamet,tako da nevidim to opravdanim,a pogotovo da im se na tacni da,bez ikakvog računa,to bi prvo ZAKUPODAVCI zloupotrebili,ova varijanta bi za njih bila IZMIŠLJENA za extraprofit

Lepo je to ovako čitati na forum da treba da smo svi složni,i da smo svi isti al u praksi nije to baš tako.Kao prvo ide licitacija državne zemlje u Srbobranu stočari u prednosti itd. od 4500 ha pola će odneti 2 veća i 3 manja stočara,a druga polovina ostaje za 300-400 zainteresovanih gazdinstava.Stočari će dobiti zemlju za prošlogodišnji prosek(nekih 33000 din./ha),a mi ratari ćemo nabijati ovu drugu polovinu na 60-70 hiljada din.Kao drugo oni dižu subvencije i na stoku i na zemlju,ni to nije u redu.Kao treće koja budala je izmislio da stočari treba da zatvore krug u proizvodnji,a ratari,voćari,povrtari i baš ne moraju...Gde piše da stočar mora sebi, da proizvede kukuruz,suncokret,soju itd...Što ne može da jedan deo što mu fali za stoku ne kupi od mene,drugog,trećeg...I to su od nepravednosti u agraru,a nas ratare niko nije pitao jel vam ljudi odgovara tako???Biće tu još borbe oko toga 100%...:ppozdrav:

Saska nema potrebe za ljutnju i revolt , pricamo o istom a ne razumemo se.I ja sam za to da svako ko se bavi ovim nasim "zanatom" moze od toga i da normalno zivi.
Da se to postigne imali smo priliku prosle godine kad su bili protesti pa godinu pre toga kad se protestvovalo zbog cene psenice ,pa 2007 kad je Macva bila blokirana zbog pljacke svinjara.I kao po pravilu svaka od tih prilika je propustena zbog nejedinstva.A nejedinstvo nastaje onda kad se u protestima gura samo jedan zahtev.Proslogodisnji su izgurali subv. do 100ha i nista vise. Pa zar mislite da je problem nase poljoprivrede semo u subvencijama?
Ja sam tu konstataciju vec nekoliko puta iznela! Zaista problem je mnogo veci, i ne tice se samo subvencija. Ali, bez podrske poljoprivredi ulazimo u jos vecu dubiozu, a budzet Ministarstva postaje budzet za socijalna davanja. Proslogodisnja namera Ministarstva da subvencionise do 30ha govori u prilog tome. Ozbiljni proivodjaci ostaju da se snalaze sami ili da uzimaju kredite kod banaka ili pozajmljuju novac itd. Nije to samo subvencija po ha. Tu je kupovina zemlje po povoljnim uslovima, podsticaji za obnvou mehanizacije, pomoc drzave u resavanju raznih nepravilnosti oko dodele drzavnog zemljista i sl. Ali, siroka tema za razgovor zaista! U svemu tome postavlja se pitanje da li ova drzava zaista ima novca za subvencije? Koliko smo para potrosili na izgradnje beogradskih mostova i raznih besmislenih investicija? Da li trazimo nemoguce? Ostaje da se vidi. Ali, ako hoce da nas vode u Evropu, bez subvencionisanja poljoprivrede tesko! A sto se Evrope tice, porodicno gazdinstvo, prosecno, kada govorimo o mlekarstvu, broji 50 muzara! Dakle, granica se povuci mora, ali to sigurno nije do 30ha! Veliki pozdrav i oprostite na teskim recima! Svako dobro!

POČINJE ISPORUKA MINERALNOG ĐUBRIVA – ČEKA SE DIZEL

Beograd, 8. februar 2012.
Isporuka oko 11.000 tona mineralnog đubriva sa lagera Državnih robnih rezervi, a putem razmene za pšenicu i kukuruz, prema saznanju „AgroServisa”, iz fabrike u Pančevu, počeće u petak ili ponedeljak naredne nedelje. Zahteve za ovaj aranžman podnelo je oko 9.500 registrovanih gazdinstava, od tog broja samo 3.000 je iz Vojvodine, jer mineralno đubrivo KAN, koji je u razmeni, ne odgovara sastavu zemljišta u Pokrajini. Kako smo i ranije objavili, očekuje se i nova ponuda NPK đubriva i nafte. U Ministarstvu poljoprivrede, koje priprema uredbe za Vladu, razmišljaju o dve varijante: da dizel gorivo ponude u razmenu ili da ga prodaju po ceni oslobođenoj državnih nameta. Bez razlike koji model bude primenjen, dizel gorivo će ratari preuzimati u najmanje dva navrata, zbog očuvanja tržišta i uslova za snabdevanje. Kao moguće količine pominju se 60-80 litara po hektaru i za sve obradive površine. Postoji i razmišljanje da ta količina bude manja i za manji obim oranica. Prva isporuka, u svakom slučaju, će biti pre proletnje setve.

Izvor : http://www.agroservis.rs/novosti/vesti

Ma kolko ja vidim ovde se više bune oni koji rade puuno hektara a ovi sitniji kako ih pojedinci zovu 10-30h ćute i čekaju .Moje mišljenje da taj ko radi preko 30-40h moze ladno sam dase isfinancira a neda kuka pa kuka jedino ako je kupio neku drzavnu parcelu po 60-70000 hiljada za Hektar pa sadmu muka e koje lav kad kupuje u arendu po nenormalnoj ceni nekje lav i kad treba sam dase isfinancira .Lako je lupati sa cenom zakupa a šta sad ako nebude ništa od subvencija:sjasi:

A o kojim subvencijama se Vi toliko ispisaste?
Čudo jedno šta nam MMF reče danas.......
Pa i ja se pitam! Zavadi pa vladaj! Neko odozgo sigurno ovo cita i slatko se smeje nasoj dokonositi i besmislenim raspravama! MMF moze da prica sta hoce, drzava isto tako moze kako hoce. Lako nam je rasprodati visak koji nam je nepotreban, ne platiti PIO, odvodnjavanje, poreze, odustati od zakupa zemlje! Mi cemo se uvek docekati na noge! Sta god da se desi samo ne treba jedni drugima da se zameramo. Ja samo to zelim da naglasim.

---------- Poruka napisana u 18:42 ---------- Prethodna poruka je at 18:41 ----------

Ma kolko ja vidim ovde se više bune oni koji rade puuno hektara a ovi sitniji kako ih pojedinci zovu 10-30h ćute i čekaju .Moje mišljenje da taj ko radi preko 30-40h moze ladno sam dase isfinancira a neda kuka pa kuka jedino ako je kupio neku drzavnu parcelu po 60-70000 hiljada za Hektar pa sadmu muka e koje lav kad kupuje u arendu po nenormalnoj ceni nekje lav i kad treba sam dase isfinancira .Lako je lupati sa cenom zakupa a šta sad ako nebude ništa od subvencija:sjasi:
ko ima neka plati!

Neznam na koga ciljaš,ali kod mene nema državne zemlje,ja sam samo za pravednu raspodelu sredstava,ako bude,nebi se bunio ako ja nebi dobio iste,i nebi pravio više gazdinstava od postojećeg,kao neki što bi radili

neciljam ja na nikog pošto nisam izlazio nikad na licitaciju drzavne zemlje a ni nemam te ambicije al imam nešto zakupa i vidim da svake godine sveje skuplji zakup a cenu zakupa dizu obično ti što im nikad dosta zemlje tj.oni sto rade sa 1-2-3 gazdinstva i misle dasu sad oni neki frajeri i na kraju :sjasi:.I sad kadse nezna ništa oko subvencija muče muku jer svi mi nosimo glavu na ramenima a ne u torbi i znamo do koje cene se šta isplati a šta ne

Niko tu još nije izlicitirao 60,70 hiljada,al kojim razlogom dobija stočarska firma(da ne imenujem)po 33000 din.?Napisao sam i to da druga polovina ostaje za 300-400 gazdinstva.Jel to po vama O.K.?Ratar od 15-20 hektara ne treba da uzme još 15-20 hektara zemlje u zakup,po 33000 din?.Mi treba da se teramo do besvesti,a neko dobije po prošlogodišnjem proseku 1000 ha.Što ne sedne samnom u klupu pa diže tablicu ko ja...pa šta bude,ako 60...60 šta je tu je,i državi bi bilo bolje više novaca u budžetu.::novac::

A kako vi poredite stocare i ratare po vama tu stocari smetaju zato sto rade tri puta vise od vas.? SASKA-vi bi ste povukli liniju 50 krava a sa cime da ih hranimo da kupujemu hranu kolko onda treba da kosta litra mleka?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh