A zasto bi se zakljucala tema? Ako je pala i po neka prozivka i nerazumevanje, zar zbog toga zatvoriti? Verovatno sam jedan od onih koji su usli u dosta rasprava, napadao sam, i mene su prozivali i napadali, i nista ne zameram nikom. I nemam problem da sa tim istim ljudima sednem i normalno popricam. Ovo je forum, i tako ide.
No, da se vratimo temi. Subvencije su nesto sto je neka krajnja mera, koja prositice iz Uredbi, Uredbe iz Zakona, Zakoni iz Ustava, a Ustav iz normalnih ljudskih i humanih pravila kojih bi trebalo svi da se pridrzavamo od pocetka pa do kraja. Svi mi bi trebalo da budemo jednaki, kako pred pravima tako i pred obavezama. Tako i sa subvencijama. Svi mi moramo da placamo PIO i socijalno, a uveo bih i obavezno zivotno osiguranje, svi mi moramo da placamo porez, i svi moramo da placamo porez na dobit. PIO i zdravstveno se mora placati kao u svakoj zemlji, i uglavnom se sistem po kom je jedan fiksni deo obavezan i propisan zakonom, a ostalo kako ko hoce, ali za to dobije odredjenu usluga. Osnovni porez je za sve isti, jedino je problem sto se kod nas izbegava na hiljadu nacina. Neki ovde predlazu mere ka gazdinstvima da sve ide preko racuna, ali to nije resenje problema, jer nisu poljoprivrednici koji se bave time. Oni su na to prinudjeni, ali nisu kreatori. Tako da drzava ovim mora da se bavi na drugi nacin. Treca i najbitnija stvar, porez na dobit. E, kad bi se taj zakon lepo i pravilno primenjivao, tek onda bi se videle sve manjkavosti, ovakvog besmislenog nacina subvencija. Kad ti iskazes profit, i treba da platis porez, onda se sve to lepo nivelise.
Bilo je predloga da svi dobijamo iste subvencije, to je u sustini na mestu, jedini je problem sto sada postajemo svi ravnopravni, a dok se otimalo nismo bili. Tako da treba krenuti od restitucije pa na dalje, i sve dovesti na neku normalnu polaznu tacku. Da bi smo svi placali porez, moramo biti ravnopravni pred zakonom, a to cemo tesko biti, kad znamo kako i odakle rade svi nasi veci igraci. Problem PIO i socijalnog je taj sto drzava vodi nekakvu laznu socijalnu politiku zbog komunjarskih repova svojih bizMismena, a poljoprivrednici su tu samo kolateralna steta.
Na kraju, gurati subvencije u nesto sto je na samom kraju proizvodnog lanca je isto besmisleno. Ja bih recimo sve subvencije (barem moje) dao nekom coveku da organizuje makar ove parcele koje drzava iznajmljuje. Da se srede kanali, regulisu vode sa puteva, odradi kvalitetna meteorologija zajedno sa protivgradnom zastitom i sistemom osiguranja, resi sistem standarda i prodaje, da se uvede pravna sigurnost, da se osmisli neka strategija, vec sam spomenuo restituciju, komasaciju, itd