Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

• Obečanih 14000 din po ha

Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

Glasovi: 35 15,9%

• Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
znaci ko podnese prijavu stavlja sebi omcu? E kako je ovo vesto napravljeno da ti skinu kozu ,ustvari sam ces da je skines i odneses jer si se obavezao i dobio sicu za nju.

je li oce li neko ko zna da kaze da uzimam ove pare il da neuzimam,a da me neko posle trsi za iste nepada mi napamet,ja nepredajem nista nikom,imam svoju stoku,upisanu umaticenu,ako i predajem to su sitne kolicine 10-15 tona,pa molim za savet

Dokle god gledate ljude oko sebe i u njima nalazite krivce za stanje svoga gazdinstva i ne treba da bude bolje.Šta meni smeta neki čovek iz Srema(ni ne znam ga) koji radi 1000ha i to je prijavio na 5 gazdinstava.Pa i treba da prijavi jer mu država nije omogućila da ta sredstva koja ga sleduju dobije na normalan način.Država je ta koja nas tera da mućkamo i bavimo se stvarima koja izlaze iz domena poljoprivrede.Kako je nekome ko obrađuje 5ha puno da kupi đubrivo za te parcele tako je i tome sa 1000ha isto za svoje površine.Dokle god ne shvatite da Vas ne zavrću ti sa 100-500-1000ha nego država i njena uprava ovako mora biti.
I šta sad(ove godine) Vi koji niste prethodnih godina imali PIO ste na nekom dobitku?
Većina Vas hrani stoku i vrlo teško će opet u toj opštoj papirološkoj gunguli doći do nekog državnog dinara.I ko će opet biti tome kriv?Onaj što radi 1000ha pa će mu sav prinos biti isplaćen,a biće kriv jer će prinose raspodeliti na više gazdinstava kako bi manje plaćao porez.
Jednostavno se mora shvatiti da državu mala gazdinstva interesuju samo dok su izbori.Ona treba da postoje ali nikakav uticaj na poljoprivredu neće imati niti već imaju.Sve što proizvede tj. zaradi jedno gazdinstvo od 5ha je ravno isplati državne socijale i opšti trend ovde na forumu je da poljoprivredu svrsta u socijalnu kategoriju.
Evo ja sad pitam Vas koliko jedno gazdinstvo sa 5ha godišnje potroši na kupovinu repromaterijala,mehanizacije.....i svega drugog što direktno puni budžet ove države?E državu baš to interesuje.........

Do sada govorili :napravite skladisni prostor ,ne prodajte za vreme zetve jer je cena manja ,cekajte cenu, sta sada?koga da bijemo?jeb.......im ...

E sve što Đani reče u dve rečenice je u stvari problem.
Svako mesečna promena poljoprivredne politike.

јел може неко да ми објасни ако грешим у следећој рачуници
10 ха пшенице пута 1500дин = 15000дин аванс,
значи ја морам да предам у млин пшеницу у количини довољној да покрије аванс, тј ако буде 15 дин-кг, онда 1000кг предам продам и остане ми 1000дин, а остатак ускладиштим кући и продам-предам кад ја хоћу коме хоћу

или ако је већ рок 06.2013 ја одем 15.05 и однесем пшеницу да предам - продам, а до тада ми стоји усладиштена кући и тада се и раздужим

Dokle god gledate ljude oko sebe i u njima nalazite krivce za stanje svoga gazdinstva i ne treba da bude bolje.Šta meni smeta neki čovek iz Srema(ni ne znam ga) koji radi 1000ha i to je prijavio na 5 gazdinstava.Pa i treba da prijavi jer mu država nije omogućila da ta sredstva koja ga sleduju dobije na normalan način.Država je ta koja nas tera da mućkamo i bavimo se stvarima koja izlaze iz domena poljoprivrede.Kako je nekome ko obrađuje 5ha puno da kupi đubrivo za te parcele tako je i tome sa 1000ha isto za svoje površine.Dokle god ne shvatite da Vas ne zavrću ti sa 100-500-1000ha nego država i njena uprava ovako mora biti.
I šta sad(ove godine) Vi koji niste prethodnih godina imali PIO ste na nekom dobitku?
Većina Vas hrani stoku i vrlo teško će opet u toj opštoj papirološkoj gunguli doći do nekog državnog dinara.I ko će opet biti tome kriv?Onaj što radi 1000ha pa će mu sav prinos biti isplaćen,a biće kriv jer će prinose raspodeliti na više gazdinstava kako bi manje plaćao porez.
Jednostavno se mora shvatiti da državu mala gazdinstva interesuju samo dok su izbori.Ona treba da postoje ali nikakav uticaj na poljoprivredu neće imati niti već imaju.Sve što proizvede tj. zaradi jedno gazdinstvo od 5ha je ravno isplati državne socijale i opšti trend ovde na forumu je da poljoprivredu svrsta u socijalnu kategoriju.
Evo ja sad pitam Vas koliko jedno gazdinstvo sa 5ha godišnje potroši na kupovinu repromaterijala,mehanizacije.....i svega drugog što direktno puni budžet ove države?E državu baš to interesuje.........
pa ja u 5h uložim 2300e e sad koliko država ima od toga neznam jer to zavisi i od prodavca jer i oni muvaju e sad nije mali broj ljudi koi imaju 5-6-7 h pa svi kada se saberu imatu ohohooooo zemlje i uloženih para samo država da pooštri poresku kontrolu pa ko ( mućka u kafez ) i to 10 godina minimum

јел може неко да ми објасни ако грешим у следећој рачуници
10 ха пшенице пута 1500дин = 15000дин аванс,
значи ја морам да предам у млин пшеницу у количини довољној да покрије аванс, тј ако буде 15 дин-кг, онда 1000кг предам продам и остане ми 1000дин, а остатак ускладиштим кући и продам-предам кад ја хоћу коме хоћу

или ако је већ рок 06.2013 ја одем 15.05 и однесем пшеницу да предам - продам, а до тада ми стоји усладиштена кући и тада се и раздужим
Ako uzmeš avans od 15000dinara za pšenicu ti treba da predaš 15000kg pšenice kako bi to opravdao.Jer država plaća 1din/kg za žitarice.

U pravu si ti druže ali i jeste glavni problem baš u toj neravnopravnoj raspodeli.
I mene ne zanima ni onaj što ima više ili manje zemlje.Mene je sve vreme zanimalo kakva je razlika u zemljištu koje se subvencionisalo između onog što je platio PIO i onoga što nije.
Tada nije bio stav kaošto se danas iznosi.
U ovom momentu stočari ne znaju ni gde su ni šta su.Toliko je uredba nejasno napisana da ti treba zumač.Ako sam dobro shvatio mi zahteve predajemo tek od 1.10.-pa to je skoro nova godina a sad je april.
Iza PIA su se krila fiktivna gazdinstva koja su uizimale subvencije a oni koji su trebali su izvisili.
Zašto se u protestnim zahtevima ne iznese predlog o preispitivanju svega toga.To vas sada ne interesuje.Jedna od posledica manjka novca u budžet je i to.
Kako ja da izađem na proteste gde Matijević pošalje 2 traktora na proteste a 8 radi na njivama a mene će da zaustave i sa tim jednim što imam i sa kojim moram da radim,
Bojim se da ovi protesti ne prouzrokuju kontra proteste što je vrlo evidentno.

@ Mindjusar ko tebi preti zbog protesta ? Pa niste izlazili vise od 10 traktora iz Budisave .
Msm zasto bi tebi neko pretio , pridruzi se nekom na protestu nemojte blokirati selo kao prosle godine ;-)

U vezi veličine poseda, prosečan posed u Srbiji iznosi nešto manje od 4 ha, 90% zemljišta se nalazi u rukama individualnih farmera, a najveći deo tog poseda je do 5 ha izuetno mali i dodatno usitnjen na veći broj parcela. Mislim da u ovom momentu ljudi koji rade više od 20 ha su manjina i ne volim nonstop potenciranje na male i velike, jer se poljoprivreda Srbije zasniva na MALIMA, a njihov glas sve se manje čuje. Sve ove subvencije su mazanje očiju, kao što ste već svi rekli najveći problem je ne postojanje jasne i dugoročne agrarne politike, već se ona menja iz godine u godinu, što nikako nije dobro. Druga stvar ako subvencije postoje treba da je dobiju svi koji se bave određenim vidom proizvodnje, bez ikakvih uslovljavanja, jer svi oni učestvuju u stvaranju nove vrednosti. Polako će se iskristalisati slika ko će se ovim poslom baviti ozbiljno a ostatak će se sve manje i manje raditi dok se ne ugasi ta proizvodnja na kraju. Mi radimo negde oko 15 ha, bez livade, i godišnje ulaganje je prilično, prolećna setva će koštati preko 5 000e, tako da to na tu veličinu poseda i na broj takvih gazdinstava nije uopšte malo već je to većina Srbije. Svi treba da rade najbolje što možemo a na državi je da pripremi teren za dobru i fer utakmicu, jer obe strane ( i država i seljak) dobijaju u takvim uslovima.

• Like
Reagovanja: zis
U temi o cenama pšenice za 2012 ima postavljen tekst u kome se između ostalog navodi da su u Hrvatskoj drastično promenjeni statistički podaci o površinama zamljišta - izgubili su pola posle snimanja iz vazduha i time su dobili evropski prosek prinosa. Tako i ti proseci koji se navode o 5ha mislim da su bezveze jer to znači i da dobar deo ima 1ha itd. Takvih gazdinstava kod nas više nema - izumrla su neka bukvalno a neka su se pretopila, ko se nije širio jednostavno je propao ili je na dobrom putu posle ukidanja subvencija jer im je to bila jedina zarada. Tužno to što dobar deo foruma kuka na ove što rade više od njih i imaju više od njih i usmereni su protiv svega redom a ne vide da sve uzimaju trgovci i otkupljivači npr. može se dobiti 23% rabat na seme kukuruza za plaćanje u martu, pa koliko on dobije, čim staneš na vagu 0,5% za dobar dan kao za kalo rastur, kao da sam nešto prosuo itd. Država može slobodno da ukine subvencije ali da ograniči marže i uvede pravu kontrolu na otkupnim mestima.

Kod nas u centralnoj Srbiji još uvek ima masa gazdinstava do 2h, a južnoj Srbiji je taj broj siguran sam veći. A što se tiče tačnih i egzaktnih podataka o površina pod kulturama i veličini poseda strašno je da naša zemlja nema takve podatke već procene a neko drugi ih ima. Za Vojvodinu ste u pravu, vrlo verovatno da ih nema, ali ja pričam o proseku Srbije i verujte mi to je realnost srpske poljoprivrede, a onda čujemo ljude od 50+ i 100+ na TV. U redu, oni iznose svoje probleme a šta je sa onih 70%?! Dele nas da bi lakše manipuulisali sa nama, a mi im to dozvoljavamo. A za trgovce i marže se apsolutno slažem, prvo bi tu trebalo napraviti red, zatim otkupljivači i skladištari, svi imaju veći profit od seljaka, što je nedopustivo. Cika Jova je postavio dobru sliku u temi Isplativost proizvodnje mleka koja ide dobru na priču o maržama i zaradama.

па литар нафте је најреалнији параметар, реалнији и од курса евра - тј увек је литар нафте од 1-1.10е, курс евро-динар није реалан

Po mom mišljenju, briga o malim gazdinstvima mora biti nacionalni interes. Iako možda, na prvi pogled, tu nema ekonomske logike, nebrigom o malim gazdinstvima neminovno će doći do njihovog izumiranja, migracije stanovništva u velike gradove gde će se pojaviti kao nova gradska sirotinja kojoj će biti potrebna socijalna pomoć. I obrni okreni, opet će morati sredstva da se pronađu za te ljude. A Srbija će pri tom ostati prazna... Ako sprečavanje tog scenarija nije nacionalni interes - ne znam šta jeste!

Ne radi se tu o nikakvoj zavidnosti ali ljudi ove subvencije su socijalna pomoć,pa zar onom sa 1000ha treba pomoć.
Svi ti veći poljoprivrednici sigurno nabavljaju repromaterijal jeftinije nego mi.Ja kad odem i tražim recimo 10 sj ja platim maloprodajnu cenu i tako i za sve ostalo.Budite bar malo realni-to ne može da škodi a može da koristi.

@kukulele sto se trudis toliko da objasnjavas,pa niko te ne slusa oni guraju svoju pricu ato je srpski receno male treba j.....!Svako ko radi 50 tak ha seda za sto sa dobavljacem i ugovara povoljne uslove za sav repromaterijal,koji su verujte mi lepa svota.A sta mislite kako prolazi onaj sa 1000ha.Skim on pregovara?Pa tek uslovi oko predaje proizvoda.Ali boze moj oni na to imaju pravo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh