Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

• Obečanih 14000 din po ha

Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

Glasovi: 35 15,9%

• Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Potpuno si ti u pravu,ja sam naveo sta je realnost a ne sta bi moglo da se uradi.Kod nas udruzenja nisu zazivela sto je verovatno greska,nepoverenje je najvece u okruzenju.Ovo ne bi trebalo ni da lici na kuknjavu,samo doci ce dan kada ce i vama mnogo veliki zavrnuti.Toliko od mene.

Prvo ja sa 50 tak ha,i to mahom zakupa ne smatram sebe velikim,nego spadam u grupu kojoj ova drzava radi sve da je upropasti!meni i a svim gazdinstvima sa 15+ ha(kazem 15 jer tu ima neke racunice uplatiti pio) pa do pravih 100 ha(a ovaj sa 100 plus moze sam sebe da finansira) ovaj vid subvencije najvise ne odgovara!Opet kazem ne treba mi medjusobno da se pljujemo i vredjamo,i zelimo da drugi propadne,nego da se 25 udruzimo,budemo svi ko jedan i da uspemo u zajednickom cilju! A jedan od ciljeva mislim da bi bio da paori izaberu ministra po svojoj meri,i da zajedno sa njim ucestvuju u donosenju zakona!Jer nase ministarstvo se razlikuje u tome,sto mi hranimo ljude! i da ne dozvolimo da nas uniste kao i svee druge privredne grane!!!

Gazdinstva se mere hiljadama hektara a mi do sto smo mali proizvodjaci koje treba sa ratarstva prebaciti u povrtare i vocare.Moras imati 300 i vise haktara da bi dobio podsticaj kao prosle godine.Vetar duva u tom pravcu.Ja vec razmisljam sta bi drugo mogao da radim ako ovaj pakleni plan prodje.Mada dobro je i ovo jer ce sledece godine biti gore.

Ja necu da tovim foke ali odoh na kop (povrsinski kop uglja)drmno.Moj skolski drug (elektrotehnicar)masecno prima 80-100 hiljade dinara.Zimus zbog vanredne situacije primio 135 hiljade dinara licno sam video uplatu.Meni dao zamlju irekao radi kad si lud ali kad tad trazices da dodjes kod nas.Sad me pita sta cu da radim sa tolikim parama 1500 po hektaru

Gazdinstva se mere hiljadama hektara a mi do sto smo mali proizvodjaci koje treba sa ratarstva prebaciti u povrtare i vocare.Moras imati 300 i vise haktara da bi dobio podsticaj kao prosle godine.Vetar duva u tom pravcu.Ja vec razmisljam sta bi drugo mogao da radim ako ovaj pakleni plan prodje.Mada dobro je i ovo jer ce sledece godine biti gore.
Ovo je predaja,treba se boriti da om taj plan ne prodje!a ne saviti rep i dati drugom zemlju! e pa ne dam!

Prosle godine iz mog sela (200 porodica) samo ja sam isao na protest .cetiri sela 1500 porodica 7 traktora Jedni se smeju drugi hoce da nas biju ako zatvorimo put .Tek u salakovcu kad smo se sakupili iz celog stiga bilo jedva 200 traktora ali niko od lokalnih medija nje hteo da objavi.Mi se uzdamo u Vojvodinu. Vas ima mnogo vise sto ne znaci da cemo mi sedeti kuci. Koliko mozemo mi cemo pruziti podrsku pa makar i sa 5 traktora

Rale83 clan ovog foruma iz Kobilja me pita kome da se prikljuci , eto kontaktiraj ga preko PP. Cini mi se da je to Opstina Pozarevac kao i ti

Bitno je samo medije privući i nikako se uplesti u politiku.Ako skup dobije političku konataciju biće strašno.Verujem da će medijski "mrak" biti jači nego ikad do sad.

Ja se politikom ne bavim. Cetrdeset druga a nism clan ni jedne stranke niti sam ikad bio (kad vidim kako ljudi prolaze to mi je mozda i mana) Jedino bih podrzao neku novu stranku nasu seljacku.Mozda ovi ljudi sto sad vode proteste osnuju neku stranku.Neznam dali su oni ok ali u mojim ocima su junaci bar za sad

E o tome se i radi da mali odustanu od rada poljoprivrede,a vi ako mislite da ce vam igde biti bolje nego kod sebe izvolte idite. ali posle nece biti povratka.

јел може неко да ми објасни ако грешим у следећој рачуници
10 ха пшенице пута 1500дин = 15000дин аванс,
значи ја морам да предам у млин пшеницу у количини довољној да покрије аванс, тј ако буде 15 дин-кг, онда 1000кг предам продам и остане ми 1000дин, а остатак ускладиштим кући и продам-предам кад ја хоћу коме хоћу

или ако је већ рок 06.2013 ја одем 15.05 и однесем пшеницу да предам - продам, а до тада ми стоји усладиштена кући и тада се и раздужим
Otprilike tako stoje stvari,bar sam ja tako razumeo.
Dignem avans pa ako budi hteli da nas naguze ja sam dužan samo 1000 kg po ha da predam suncokreta ili soje.
Kako sada stoje stvari neću podnositi zahtev.
Vidim da je danas poveća grupa meštana iz mog sela išla da promeni setvenu strukturu.A kad treba na proteste onda nemaju vremena.

Lepa rasprava zadnjih 10-ak stranica,ja danas isao da predam za ovu crkavicu od avansa.Toliki je red da sam 2 sata cekao da dodjem na red.Nema nista od protesta pitao barem 5 jakih u tom selu i okolini koji su bili po subvencije.Niko ne planira i svi misle da ce im izadji isto i po kilogramu i po hektaru ali zajedno sa subvencionisanom naftom.
Nemora ovo da se svidi svakom ali ja sam predao zahtev pa cemo videti.Imate podrsku sto se mene tice za protest i ako ima u Pozarevcu organizovano javite mi ja cu izaci obavezno.Prosli put Aca iz Bara nije nikom javio a ja bih barem poveo 2-3 domacinstva da smo znali.

pa mnogi će ići na te proteste ali će ipak uzeti i tih 1500din.pa šta bude biće svako se u nečemu pronašao a po tome se vidi dokle je dogurala poljoprivreda možda se i nadaju da će uzeti 1500 din i da će se izboriti za subvencije po hektaru pa da dobiju i jare i pare

Posto cemo deo s. repe da presevamo, a prijavljeno je u strukturi gazdinstva kao ind. bilje, sta treba da radim, prijavim promenu u setvenoj strukturi, nakon sto presejem kukuruzom ?
Pitanje je sta radim sa subvencijom (ovom teoretskom od 4000 din/ha koju treba da dobijem prema strukturi proizvodnje), da li je vracam ?

@kukulele sto se trudis toliko da objasnjavas,pa niko te ne slusa oni guraju svoju pricu ato je srpski receno male treba j.....!Svako ko radi 50 tak ha seda za sto sa dobavljacem i ugovara povoljne uslove za sav repromaterijal,koji su verujte mi lepa svota.A sta mislite kako prolazi onaj sa 1000ha.Skim on pregovara?Pa tek uslovi oko predaje proizvoda.Ali boze moj oni na to imaju pravo.

Nije ni to problem-to je i normalno da se na veće količine dobije popust.problem je u tome što ti isti podcenjuju male poljoprivrednike.Tako da svi misle da smo mi zavidni što nije tačno.Ali definitivno iste subvencije ne mogu dobiti i onaj sa 1,10,100,1000 i više ha.

Dokle god gledate ljude oko sebe i u njima nalazite krivce za stanje svoga gazdinstva i ne treba da bude bolje.Šta meni smeta neki čovek iz Srema(ni ne znam ga) koji radi 1000ha i to je prijavio na 5 gazdinstava.Pa i treba da prijavi jer mu država nije omogućila da ta sredstva koja ga sleduju dobije na normalan način.Država je ta koja nas tera da mućkamo i bavimo se stvarima koja izlaze iz domena poljoprivrede.Kako je nekome ko obrađuje 5ha puno da kupi đubrivo za te parcele tako je i tome sa 1000ha isto za svoje površine.Dokle god ne shvatite da Vas ne zavrću ti sa 100-500-1000ha nego država i njena uprava ovako mora biti.
I šta sad(ove godine) Vi koji niste prethodnih godina imali PIO ste na nekom dobitku?
Većina Vas hrani stoku i vrlo teško će opet u toj opštoj papirološkoj gunguli doći do nekog državnog dinara.I ko će opet biti tome kriv?Onaj što radi 1000ha pa će mu sav prinos biti isplaćen,a biće kriv jer će prinose raspodeliti na više gazdinstava kako bi manje plaćao porez.
Jednostavno se mora shvatiti da državu mala gazdinstva interesuju samo dok su izbori.Ona treba da postoje ali nikakav uticaj na poljoprivredu neće imati niti već imaju.Sve što proizvede tj. zaradi jedno gazdinstvo od 5ha je ravno isplati državne socijale i opšti trend ovde na forumu je da poljoprivredu svrsta u socijalnu kategoriju.
Evo ja sad pitam Vas koliko jedno gazdinstvo sa 5ha godišnje potroši na kupovinu repromaterijala,mehanizacije.....i svega drugog što direktno puni budžet ove države?E državu baš to interesuje.........
pa zar treba da ima i da radi po 1000ha pa zar je toliko gladan da nemoze da prezivi sa recimo 100ha da niko od njega nemoze da dodje do arende

Drzava NIKOG nije ogranicila koliko maximalno da radi,nego je dala subvencije do 100ha lane znaci ko ima preko toga moze sam da izgura a sto je taj lakom pa bi i na tetke i babe i strine neka,sad je doslo na naplatu.

Samo vi Bečejci ćutite,kod vas znam petoricu sa preko 1000ha(bar pola u vlasništvu),i nemaju u planu da bremzaju,a isto su normalni ljudi,da neimenujem ni jednog,znaš ih ti,a možda se i ti i ja znamo

Po mom mišljenju, briga o malim gazdinstvima mora biti nacionalni interes. Iako možda, na prvi pogled, tu nema ekonomske logike, nebrigom o malim gazdinstvima neminovno će doći do njihovog izumiranja, migracije stanovništva u velike gradove gde će se pojaviti kao nova gradska sirotinja kojoj će biti potrebna socijalna pomoć. I obrni okreni, opet će morati sredstva da se pronađu za te ljude. A Srbija će pri tom ostati prazna... Ako sprečavanje tog scenarija nije nacionalni interes - ne znam šta jeste!
potpuno se slazem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh