Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

• Obečanih 14000 din po ha

Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

Glasovi: 35 15,9%

• Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne slazem se sa tobom.
Kakve bre casti..radi se o poslu i o parama. Pogledaj kakve su sve ankete morali da popunjavaju, pa niko zbog toga nije odustao.
U opisu posla, radili bi sve sto je potrebno.

Protiv sam ovog vida subvencionisanja i podrzavam proslogodisnju uredbu ali nemojte ni u snu pomisliti da bi ovi savetodavci mogli otici po terenima i ustanoviti sta je ko posejao i ko sve obradi tu zemlju. Pa oni su skolovani ljudi sa fakultetima iza njih, bilo bi im ispod casti da to obave.
veruj mi glavu dajem ako ti savetnici imaju pojma osim o teoriji o bilo cemu drugom.mozda ima izuzetaka al ovo kod nas je ubi boze.sta god je pitas odgovor je "pa neznam"
tko da od njih nema nikakve vajde...

To je zato , jer nisu uplacivali ispod Save i Dunava vecina PIO , pa samim tim nisu ostvarivali pravo na regres repromaterijala . Zar ja da trpim zbog toga ? i budem uskracen na pravo regresiranja astronomskih cena tih istih inputa ?

Za ovo ima novca ? http://www.naslovi.net/2012-03-26/g...ovo-radno-mesto-povecan-na-4-000-evra/3307394
svako ko se ozbiljno bavi poljoprivredom ispod save i dunava placa pio, nemojte se zavaravati. ni nama ne odgovara po prinosu jer mi i ne predajemo zitarice pa i nemmo subvenciju

Ne slazem se sa tobom.
Kakve bre casti..radi se o poslu i o parama. Pogledaj kakve su sve ankete morali da popunjavaju, pa niko zbog toga nije odustao.
U opisu posla, radili bi sve sto je potrebno.
pa za 40000 plate +putni trokovi tesko da odustati kad se uzme u ozir da kod nas u okolini zene idu u fabriku da prepakivaju grasak za 700 din na dan...

i nije bitno koliko se povrsine gde obradjuje bitno je da nam seme,djubre i dizel kostaju isto. mada se povrsine u sumadiji i u vojvodini ne mogu uporediti. hocu reci da vi imate bolju zemlju na raspolaganju i vece povrsine u jednom komadu. kod nas je retkost njiva od 2 hektara. ja radim u zakup 15hektara i na samo nekoliko mesta sam uspeo da napravim "kompleks" od 1,5 ha. i opet neko p[okusava da zavadja vojvodjane i srbijance i polazi mu za rukom.

I dobismo koliko cemo biti subvencijonisani po kg industrijskog bilja 3 dinara +cena na berzi verovatno ukrajinske ili argentiske berze

To je zato , jer nisu uplacivali ispod Save i Dunava vecina PIO , pa samim tim nisu ostvarivali pravo na regres repromaterijala . Zar ja da trpim zbog toga ? i budem uskracen na pravo regresiranja astronomskih cena tih istih inputa ?

Za ovo ima novca ? http://www.naslovi.net/2012-03-26/g...ovo-radno-mesto-povecan-na-4-000-evra/3307394

Razlike između poljoprivrednika i uslova u kojima rade, onih u Vojvodini i onih južno od Dunava i Save, svakako postoje. Ali one ne bi trebalo da služe za stvaranje podela i raskola između dotičnih. Naprotiv, vlada i ministarstvo sagledavajući te razlike, treba da iznađu modus da i jedni i drugi budu zadovoljni, a ne da stvaraju podele. To im je valjda posao. Ali oni se većine, pa i poljoprivrednika najčešće sete tek pred izbore a posle izbora sve po starom brzo zaborave. U međuvremenu imaju preča posla::novac::.
Što se podsticaja za zapošljavanje tiče, to je posebna priča ko i kako dobija ta sredstva. A i to je već opšte poznato. Ali, da li znate da se i GSP Beograd subvencioniše iz budžeta:sta:. To je danas i gradonačelnik izjavio na televiziji povodom novog sistema karata BUSPLUS. Akolike su subvencije, da ne pominjem, a ko stoji iza projekta BUSPLUS i ko ubira novac od karata vrlo je sumljivo. Pitam se samo, da li je moguće da jedno preduzeće kao što je GSP Beograd nije profitabilno i pored tolike fluktacije ljudi u tom gradu, već su potrebne subvencije:sta:. Šta onda reći za druge gradove u Srbiji?

Toliko za sada o subvencijama. Izvinjavam se ako sam malo otišo u of, ali čisto radi poređenja.

Sprdnja. Ocigledno je preradjivacki lobi mnogo jaci i jedinstveniji od nas i jos jedna bitna stvar ,ljudi para ima u budzetu samo sto se oni jako tesko odlucuju da nam daju nas deo. E sad koliki je nas deo da pitamo BOGDANA DIKLICA ako ne mozemo medjusobno da se dogovorimo:osmeh:

@Peet nije to bas tako lako jer savetodavcu treba prevoz nije valda lud da drnda svoj auto po lenijama dok obilazi tudje njive,isto tako ga gazda nece voziti na njivu ako znaju da nisu posejali prijavljeno,drugo trebaju neki svedoci da posvedoce za tu parcelu koju bi npr kao dokaz savetodavac slikao da je to bas ta sa karte... dosta zeznut posao ali nije ni nemoguc.

Savetodavci koje je ove godine angažovala država su trenutno samo obični evidentičari i anketari, nažalost.
Dok ljudi koji rade po raznim institutima, a isto imaju status savetodavaca, oni su potpuno druga priča. I stručni, i uvek voljni da posavetuju.

A sta je sa kukuruzom i psenicom nikom sada netreba,pa ovo su:haha::zli::sjasi:,a najvise se kukuruz izvozi

Razlike između poljoprivrednika i uslova u kojima rade, onih u Vojvodini i onih južno od Dunava i Save, svakako postoje. Ali one ne bi trebalo da služe za stvaranje podela i raskola između dotičnih. Naprotiv, vlada i ministarstvo sagledavajući te razlike, treba da iznađu modus da i jedni i drugi budu zadovoljni, a ne da stvaraju podele. To im je valjda posao.
Amin! Bas ono sto sam i ja hteo da kazem.

Ako su smatrali da je 14000 po ha dovoljno da se obavi setva i vršidba onda je vrlo lako odrediti subvencije.Pošto su dali naftu.tako neka daju i za seme i veštak i svi koji rade zemlju će biti zadovoljni,a oni koji je nisu ni radili,njima baš neče odgovarati.
Subvencije treba po meni,možda sam malo dosadan davati u odnosu (procentualno) na ulaganja,tako da bi svi bili zadovoljni a ne samo Vojvodina.Za svaku kulturu su različita ulaganja.Ne mogu se meriti ulaganja u 1ha obradive površine u odnosu na ha vinograda,voćnjaka,paprike,malina...Znači subvencionisati uloženo a ne kao do sada (kao videli su da su pogrešili),Na taj način bi subvencije išle namenski.A za one koji imaju fiktivna gazdinstva,žao mi je.Ako su ućarili neka im je na čast ali su na taj način uzeli od onoga kome treba da radi i proizvodi.

Nije loša ideja,ako sam ja npr. na 100ha uložio(što dokazujem računima+izvodima iz banke,jer cifre ipak nisu za gotovinu,a i da se ISKLJUČE lovci u mutnom)u seme,gorivo i đubrivo 5.000.000,00 RSD,ili onaj drugi iste pare uložio u 10ha vinograda,ili treći na 3ha povrtarstva,što po meni proporcionalno dođe na isto,nek subvencionošu 30-40%,pa ko nebaca veštak,seje svoje seme pšenice,soje,od ništa je i 30,i40% NIŠTA,ko uloži 1.000.000,00RSD,dobije subvenciju 300.000,00-400.000,00RSDšto je po meni isto u redujer NIGDE nema da DOBIJEŠ a pre toga da ne DAŠ,a time pi se mogla produktivnost podići na dosta višlji nivo,i naravno tih 400-500EURA OBAVEZNO ili PIO ili ŽIVOTNO OSIGURANJE,pa ko šta više preferira

ja se samo pitam kako se pre mogao kupiti traktor za 2-3vagona kukuruza a nije bilo ni subvencija ni ničeg sličnog kako se tada bacalo đubreta i đubreta što u jesen što predsetveno što prihrane i to ne neke male količine a sada bato to možemo samo da sanjamo i da se sećamo kako je bilo tajkuni uzjašili pa zategli uzde vezali nas na kratko pogledajte razlike u ceni naših proizvoda koje otkupljuju i njihovog finalnog proizvoda u prodavnicama koja je otkupna cena mleka a pošto je litar mleka ( surutke, jer ono u prodavnici je kao surutka )u prodavnici pošto je suncokret a koliko litar ulja stoka samo što nije zabadava a uradni meso ko suvo zlato pa to njima i odgovara samo se pitam dokle to bre više da se trpi možda će neko reći pa moraš da radiš više zemlje ja to znam ali moj otac i deda su radili isto ovoliko koliko i ja sada pa su kupovali i traktore i mašine i školovali decu i zidali kuće ovo danas je MODERNO ROBOVLASNIČKO DRUŠTVO pa se apropo svega ovoga što sam naveo pitam a možda ja i nisam u pravu što oni nas uopšte i da subvencionišu neka nam pošteno plate naše proizvode a neka subvencionišu prerađivače po meni bi pariteti bili bolje rešenje i uvek češ znati oliko šta košta a ne da se i pariteti menjaju svaki čas pa ovako ispada skuplja nihova pleva nego naše žito

Ja mislim da su stalne subvencije po hektaru nepotrebne. One imaju smisla recimo u Nemačkoj, Francuskoj jer oni kroz subvencije posredno pomažu svoju industriju i održavaju cene prehrambenih proizvoda na niskom nivou.
A šta smo mi dobili? Cene zakupa otišle gore, veliki ratari kupuju sve skuplje i skuplje (naravno zapadne mašine), cene prehrambenih proizvoda su visoke jer tu neko drugi skine kajmak.
Daleko bi bolje bilo da se subvencije prerasporedjuju prema stanju u pojedinim granama poljoprivrede. Ako je u nekoj grani dobar rod i cena onda te godine nema subvencije i obrnuto. Isto tako bi trebalo voditi račun i ko koliko radnika može da zaposli po jedinici površine. Stvarno je sramota da posle sto godina mi nismo u stanju ni svinju da izvezemo već samo kukuruz i pšenicu, što znači da smo na nivou Afrike po razvijenosti. To što neko tvrdi da je naša šansa u poljoprivredi je demagogija. Neka mi neko navede razvijenu drzavu koja zivi od poljoprivrede. Od poljoprivrede, mislim na ratarstvo, moze dobro da zivi mali broj ljudi. Bez velikih problema svu zemlju u Vojvodini bi moglo da obradi 1000 porodica, a šta bi ostali radili?
Zamolio bih one koji misle samo na sebe da malo razmisle o svemu ovome.

Minđušar.PIO ne može biti uslov,to je ustavno pravo svakog pojedinca i nema nikakve veze sa ulaganjem u poljoprivredi.Čak je i ministarstvo priznalo grešku (namernu).Pa druže postali su ti poljoprivrednici ljudi koji su traktor videli na slici a o kravi da ni ne pričam ali su puni love i uplatili 40 i kusur hiljada i stekli su povlašćeni status.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh