Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

• Obečanih 14000 din po ha

Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

Glasovi: 35 15,9%

• Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postali,postali,samo dokle,čuće se
PIO MORA za nešto ozbiljnije biti uslov,nemože neko npr,radi u komunalnoj policiji(plata 80.000) i radi 15ha zemlje i neko ko ISKLJUČIVO od zemlje živi da budu ravnopravni,ko je to uveo,trebalo bi pod hitno na posmatranje na psihijatriju

To vi samo tako mislite da nemože biti uslov PIO jer vama više odgovara da nije,ali nije realno da neko kome poljoprivreda nije pretežna delatnost da ima pravo na bilo šta

Ministarstvo nije priznalo grešku,nego su vam ove godine izašli u susret,da i vama zamažu oči,nebili glasali za njih,ali ti ja tvrdim,da to neće biti praksa,za to se niko neće zalagati,država nema koristi od takvih koji rade zemlju u slobodno vreme posle poslai zašto bi ih pomagala,kad oni dobijeni novac SIGURNO neće uložiti u poljoprivredu

Ja mislim da su stalne subvencije po hektaru nepotrebne. One imaju smisla recimo u Nemačkoj, Francuskoj jer oni kroz subvencije posredno pomažu svoju industriju i održavaju cene prehrambenih proizvoda na niskom nivou.

Bogate zemlje bogato subvencionišu poljoprivredu iz dva razloga. Galantnim subvencijama na Zapadu se kreiraju cene hrane koje su niže od visine troškova proizvodnje iste, pa tako dobijaju i socijalni mir(zadovoljstvo najnižih slojeva društva), a ujedno i porobljavaju siromašne zemlje, na primer u Africi. Taj naš kolega farmer iz trećeg sveta je automatski demotivisan da proizvodi viškove za tržište jer nema nikakvu subvenciju, a cena hrane(đubreta) iz uvoza je ispod njegovih troškova proizvodnje. Tada on ima pred sobom dve mogućnosti, ili da rasproda zemlju, ako ima kome ili da proizvodi mak, koku, i slično za lokalne moćnike iz podzemlja.

Budući da mi nismo ni Zapad niti treći svet, te subvencije koje naša vlada može da ponudi nemaju za cilj ekonomsko porobljavanje trećeg sveta, već samo spas našim poljoprivrednicima da ne dožive sudbinu svojih kolega iz zemalja Trećeg Sveta. Upravo zato treba da je dobiju svi bez obzira na to kolike površine obrađuju. Normalno je da neko ko ima manje od sedam hektara nema ni računa da se prijavi na PIO. Takvi su kod nas u većini, ali se njihov glas pogotovo ovde slabo čuje iz opšte poznatih razloga. Danas kada nezaposlenost svakodnevno raste nikome nije u cilju obesmišljavanje malih gazdinstava, jer bi to dovelo do povećanja broja socijalnih slučajeva, pa i lopova, ma koliko to ružno zvučalo, od nečega se živeti mora. Nije niko kriv što nije imao bogatog čiku, neženju ili bio traktorista u zadruzi kad je moglo da se "paje" pa da tako danas postane kako to novinari vole da kažu "ugledni zemljoradnik".

kad je neko pogan, onda mu nije dovoljno što on ima, nego treba i drugi da nema da bi on bio srećan. Ne kažem da je ovo po kilogramu dobro rešenje, ali ovo sa bonovima je super. Tako treba da daju bonove za sav repromaterijal, pa neće moći da ih zloupotrebe, kako to neki vole da kažu, ni "fiktivna gazdinstava". U glavnom, hoću da kažem da vraćanje na PIO-uslov ne dolazi u obzir i ako to neki budu tražili, moraju da znaju da su u manjini. Većina poljoprivrednih gazdinstava nije sledovala subvenciju po dosadašnjem modelu. Pojedinim našim imućnijim kolegama možda trenutno ide u prilog to da samo njima sleduju subvencije, pa da pokupuju jeftinu zemlju od svojih dojučerašnjih kolega kojima se bez subvencija ne isplati da rade, ali dugoročno bi to povećalo stvorilo velike klasne razlike, a samim tim u državi kao što je naša(nejaka) i socijalne nemire i opšte bezzakonje koje nikome dobra doneti neće, a pogotovu ne ide u prilog onima kojima ima na čemu da se pozavidi.

Prijatelju@mindjusar oni koji su postali su i ostali, a kao ja su nestali to je cela nasa filozofija.Jaci ker j... a mi sitni samo lajemo.Probajte da se izborite za svoju poziciju al nemojte postati kao oni da iskoriscavate radnike i da ih platite celih 150 evra o bez doprinosa.

minđušar,kako ti kažeš.A da mene sa 80000 plate zanemarimo.Šta sa poljoprivrednim penzionerima koji još uvek mogu da rade pa ne dobiju ništa.Pa onaj ko radi 30 ha i 50 i isto plati PIO kao ionaj što ima 5ha,to je po tebi pošteno_Onaj što ima 10ha plaća PIO oko 30%,tako onda svima skinuti 30% da bi bilo pravedno.E sad da li bi se to tebi svidelo ali je to pošteno.

Postali,postali,samo dokle,čuće se
PIO MORA za nešto ozbiljnije biti uslov,nemože neko npr,radi u komunalnoj policiji(plata 80.000) i radi 15ha zemlje i neko ko ISKLJUČIVO od zemlje živi da budu ravnopravni,ko je to uveo,trebalo bi pod hitno na posmatranje na psihijatriju

To vi samo tako mislite da nemože biti uslov PIO jer vama više odgovara da nije,ali nije realno da neko kome poljoprivreda nije pretežna delatnost da ima pravo na bilo šta

Ministarstvo nije priznalo grešku,nego su vam ove godine izašli u susret,da i vama zamažu oči,nebili glasali za njih,ali ti ja tvrdim,da to neće biti praksa,za to se niko neće zalagati,država nema koristi od takvih koji rade zemlju u slobodno vreme posle poslai zašto bi ih pomagala,kad oni dobijeni novac SIGURNO neće uložiti u poljoprivredu

A šta ako je nekome poljoprivreda jedini način preživljavanja, a nema tih desetak hektara pa mu se ne isplati da uplaćuje PIO niti ima love da sebi priušti taj "luksuz", nego Boga moli da se ne razboli? Ne znaš, kolega koliko takvih ima po našim selima, a na socijalnu pomoć takvi ne mogu da računaju jer poseduju preko pola hektara zemlje. PIO nije uslov nigde u svetu, to je diskriminacija siromašnih, nemoj da ste alavi vi koji ste malo "isplivali"! I nad jakim ima jak i ima i vas ko da sjebe kad uz vašu podršku prvo sjebu nas male. lepo smo prošle godine na protestima bili jednistveni - subvencije do 100, a ispod 10 bez PIO. Ja sam na protestima bio iako nisam iz toga posle ništa izvukao. Mi vas, osrednje podržavamo, a vi nas male gledate da uništite. Da li je to kraj našeg jedinstva? Na osnovu čega očekujete da omasovite eventualne proteste, a faliće vam moj drndavi traktor tamo i mnogi "fergusoni", 558-ice, T40-ke i slično.

Manite se agrarne politike .. borite se da sedite tamo , ucite skole pa diskutujte ! Svasta procitah , a o uredbi da se subvencionise samo uljarice po 3 din ( samim tim i odkupna cena je pala i soja na zeleno danas za 3-4 din ) nista nisam pametno cuo

Biće kako biti mora,samo da je PRAVEDNO,što kod nas skoro biti neće,meni sve odgovara,i da nedaju ništa meni odgovara
Koji nemaju ni 5ha,jedina nada im je povrće i ukrasno bilje,od 5ha ni šećerne repe se živeti NEMOŽE
Ja mog radnika plaćam 150 dn/sat,pa nekad izgura i 50.000RSD,nije prijavljen,ali mu uplaćujem WIENER,400eura godišnje,sve u svemu ako je to malo neka ide na fakultet
A sezonce plaćam kako se nagodimo,150-200 din na sat
U svetu je PIO itekako uslov a i životno osiguranje,svaki radnik,pa i seljak mora imati i jedno i drugo,i nemože svaka šuša biti seljak

Hteo bi da pitam nesto kolegu MINDJUSARA.Posto je on bio jedan od najvecih pobornika subvencija po kg,i koji je reko da su uredbe po kg,vec spremne samo je pitanje dana kad ce biti donete, i da ce svi imati korist od toga (tj.najvise on )sta ima sada da kaze posto subvencije po kg,ocigledno nece biti za kukuruz i psenicu:osmeh:,da li je i on i dalje zato,ili je sad za protest,Ako mu nije tesko mogo bi da odgovori? napominjem da nemam nista protiv njega,al on je njegovim tvrdim stavovima nas ubedjivao da je to med i mleko,i sta sad?

Ma to im je rezervna varijanta , posle blokada da ponude za psenicu i kukuruz . Misle da cemo biti ovce . Iskreno mislim da se ima novaca regresirati svima do 30 Ha .. Ako se to izbombarduje bice dobro , jer svima ispod 30 ha u ratarstvu je jasno da treba pomoci da im prinosi budu konkurentni

Biće kako biti mora,samo da je PRAVEDNO,što kod nas skoro biti neće,meni sve odgovara,i da nedaju ništa meni odgovara
Koji nemaju ni 5ha,jedina nada im je povrće i ukrasno bilje,od 5ha ni šećerne repe se živeti NEMOŽE
Ja mog radnika plaćam 150 dn/sat,pa nekad izgura i 50.000RSD,nije prijavljen,ali mu uplaćujem WIENER,400eura godišnje,sve u svemu ako je to malo neka ide na fakultet
A sezonce plaćam kako se nagodimo,150-200 din na sat
U svetu je PIO itekako uslov a i životno osiguranje,svaki radnik,pa i seljak mora imati i jedno i drugo,i nemože svaka šuša biti seljak

Sa 5 ha pod kukuruzom, krmnim biljem itd(tritikale, soja, grašak...) ako time hraniš stoku se živeti MOŽE!!! Lično znam čoveka koji ima možda dva jutra zemlje, nešto zakupa i hrani krave i samo od toga živi. On i žena nezaposleni, troje dece školuju i hrane! Ne znam šta to vi umišljeni bogataši podrazumevate pod življenjem. Šta god da pod životom podrazumevaš, živi i pusti druge da žive, ne radi nam o glavi! Budi čovek, ne čini drugima što ne želiš sebi i kako seješ tako ćeš žnjeti. Ovo poslednje bi barem, ako se zaista u poljoprivredu razumeš, trebalo das znaš i na bukvalnom primeru iz prakse.

Svaka šuša!?!? Kakvi su to izrazi za kolege? Šta bi ti onda da te "šuše" postanu kad ih agrarna politika koju zagovaraš isključi iz poljoprivrede? Možda nove, iskusne sluge koje će ti se ponuditi da rade kod tebe za manje pare od ovih što te trenutno verno služe ili da možda mi "šuše" postanemo razbojnici ili lopovi koji će te krasti? Ili možda da odemo iz zemlje ili ne daj, Bože pod zemlju? Zao si čovek.

Navedi u kojim to državama PIO predstavlja uslov za subvencije. Nametanje obaveze životnog osiguranja je samo zapadnjački imperijalistički poduhvat, da bi njihove kompanije globile i njihov i druge narode. Koliko li se samo ubijstava supružnika dogodilo u Americi zbog tog đavolskog životnog osiguranja kad ljubav izbledi, a i para zafali?

Poslednja izmena:
Citam ovo i vidim kako jedni druge napadate bez potreba mali su ljubomorni na velike a veliki gledaju samo da zarade a ne razumete da sto vise imas treba vece pare da ulozis ja radim 30h i iskreno da keva i cale nisu u austriji pa mogao bi da rasprodam masine i da udarim katanac na stalu a radim oko 30h prinos kukuruza je oko 5t psenica 4,5t ne zato sto lose radim vec mi je zemlja losa koju imam a veliki posed nemogu da napravim jer kod mene sve njivice 20 do 60 ari pa radim ove velike koje niko nece jer su lose al bitno je da se radi i stvarno bez onih subvencija ja sam na nuli mozda i u gubitku al se nadam bice bolje gore od ovog ne moze al ova vlast mi pokazuje da moze i gore,danas bio u opstini kao daju 40% na kupljene masine polovne kad danas tamo ja kaparisao jednu presu sabrao se da imam 60% da uplatim oni daju 25% kazu nema vise para a ja ostavio kaparu coveku kod koga sam pazario jer ovi obecali 40% da ce plate iz opstine i sta sad ja da radim? propada kapara jer nemam onih 15% koje sad treba da platim iz svog dzepa sezona je treba dosta para za djubre seme i ostalo jos i gorivo ako zelim jeftinije moram da spremim 70 000din otpilike posto dali ogranicenje dokle mozes da je kupis tako da neznam za koga cu da glasam al znam za koga necu!!!

prijatelju paracinac mi " mali " ulažemo isto koliko i vi "veliki " samo što sa više zemlje ide i više para ali po jedinici površine i mi sigurno ulažemo koliko i vi samo mi se čini da bi " veliki " voleli da " mali " propadnu pa da njima ili daju u zakup ili im prodaju po bagatelnim cenama i tu onda ide ucenjivanje ali polako pazite da se ploča ne okrene jer je veči deo obredive zemlje u rukama " MALIH "

Nisam hteo mnogo da diskutujem ali sada stvarno moram. Prvo ste se raspravljali danima o bonovima i boji dizela a sada vodite polemiku o PIO. Vi stvarno ne kapirate da ove uredbe donose tri-cetiri najvece firme(Misko, Kole, Matijevic i Viktorija) i da su oni pravi razlog ovih namera. Nije PIO ukinut zbog zaposlenih u komunalnoj policiji nego zbog njih. Drze proizvodnju, preradu, otkup i izvoz ukratko monopoli, tacnije oligopoli bonbonica kao u svakoj divljoj zemlji. Pomenuta gospoda drze svaki od 25 do 30 HILJADA hektara na koje ce sad jos dobijati i subvencije narode moj dok se ovde vodi rasprava ko je koliko velik ili mali sa deset, pedeset ili sto hektara zemlje cesto zakupljene od drzave ili kroz arendu. Ove baje ce nas sve pocistiti za dorucak i oteti nam zemlju za tepsiju ribe. Polako ali sigurno se priprema teren da poljoprivrednici prodju kao i radnici po fabrikama koji su preko nekakvih bezvrednih akcija za sitne novce ostali bez firmi i posla. Na osnovu par godina subvencija i zakupa drzavne zemlje gomila ljudi je podigla nenormalne kredite i stavila hipoteku na svoju zemlju cesto ni ne znajuci sta potpisuju. Kada se taj tepih pod nogama izmakne sto upravo pocinje da se desava mnogi koji su se previse zaneli mogu dobro dobiti po nosu. Jeste strasno kada ti rodjena drzava planski i smisljeno namice omcu oko vrata ali toliko su puta vec tako nesto uradili da su takve situacije postale krajnje ocekivane. Uzasna greska je napravljena prosle godine kada se nije do kraja izgurao zahtev za smenu ministra poljoprivrede ali ovaj put se to mora desiti. Tip je totalno u sluzbi tajkunerije i opasno se naostrio da nam se napije krvi. Nisu jaci od naroda ali moramo biti jedinstveni i manje pohlepni, zavidni i zli jedni prema drugima.

http://www.srbija.gov.rs/vesti/dokumenti_pregled.php?id=169667

Sve u svemu po prosecnim prinosima uljarica i zitarica nude nam ( ako dobijemo ) na psenici ( 4000 din/Ha ) , kukuruzu ( 7500 din /Ha ) , soji ( 9000 din/ha ) ALI da ne zaboravimo , sve im se mora prodati u periodu 01.10.2012 do 01.10.2013 . Sto iznosi u proseku oko 6800 din /Ha . To je samo teorija , a u praksi tek po prodaji robe ostvarujete to pravo ako bude i kako bude .. to samo Bog zna . Pa kad nas zakaci PDV .. nesmem ni da mislim

Borimo se zajedno svim sredstvima da ne zazivi ovo maslo tajkuncica !

Poslednja izmena:
Министар надлежан за послове пољопривреде ближе прописује услове и начин за коришћење права на премију, као и образац захтева за коришћење права на премију из става 2. овог члана.

Kod zitarica:
Члан 3.
Физичко лице остварује премију из члана 2. став 1. ове уредбе преко правног лица, односно предузетника који се бави складиштењем, откупом, односно прерадом житарица и кромпира из члана 1. ове уредбе, као и преко Републичке дирекције за робне резерве.

Физичко лице остварује премију из члана 2. став 1. ове уредбе и кад извезе житарице и кромпир из сопствене производње.

Kod industrijskog bilja:
Члан 3.​
Корисник премије остварује премију преко правног лица и предузетника, који се баве производњом шећера, уља, односно производњом хране за животиње, као и преко Републичке дирекције за робне резерве.
Корисник премије остварује премију за соју и сунцокрет и преко правног лица и предузетника, који имају објекат за производњу хране за животиње који је одобрен, односно регистрован у складу са законом којим се уређује ветеринарство.

Правно лице и предузетник, који се баве производњом хране за животиње, као и правно лице и предузетник из става 2. овог члана, дужни су да индустријско биље које су набавили у складу са овом уредбом искористе за производњу хране за животиње.

Gde kod industrijskog bilja nestadose preduzetnici koji se bave skladistenjem i otkupom?
:kisa:

Meni nesto nije jasno u ovoj uredbi, a to je zahtev na kom pise Poljoprivredna gazdinstva su predala iznos od _____ kilograma... Jel to znaci da nama privatnici prebacuju te pare, ako je tako, nadrljali smo... Ispada da industrijsko bilja placa Uprava za agrarna placanja, a zitarice trezor. Zitarice moze da podnese zahtev registoravno gazdinstvo - fizicko lice, a industrdijsko bilje ne... Cak na kraju uredbe za IB i nema zahteva za fizicka lica. Mislim na ovo:

Члан 3.

*********************** Корисник премије остварује премију преко правног лица и предузетника, који се баве производњом шећера, уља, односно* производњом хране за животиње, као и преко Републичке дирекције за робне резерве.
Корисник премије остварује премију за соју и сунцокрет и преко правног лица и предузетника, који имају објекат за производњу хране за животиње који је одобрен, односно регистрован у складу са законом којим се уређује ветеринарство.
*********************** Правно лице и предузетник, који се баве производњом хране за животиње, као и правно лице и предузетник из става 2. овог члана, дужни су да индустријско биље које су набавили у складу са овом уредбом искористе за производњу хране за животиње.

Takodje se nigde ne spominje, uplata u maju ove godine... Jel koliko sam ja cuo trebalo je u maju ove godine da bude republicki prosek uplacen, a razlika na jesen....

‎1) соју у износу од три динара/kg;
2) сунцокрет у износу од три динара/kg;
3) шећерну репу у износу од 0,50 динара/kg;
4) уљану репицу у износу од три динара/kg.
5) житарице 1 дин/кг
6) кромпир 0,60дин/кг

Uloga otkupljivaca ce biti najznacajnija,ali i obaveza...Ti znas koliko si predao i koliko ti sleduje,naravno moras i da potpises zahtev za subvenciju koji ce se nalaziti kod njih.Tako da nema puno vrdanja ali zato ce biti drugih mucki...Sto se tice industrijskog bilja,Secerane i Uljare imaju ugovore sa otkupljivacima tako da to ti je isto kao da predajes direktno u fabriku i tu nece biti problema,malo su lose formulisali...Barem ja tako mislim,to je logicno!Da je 1,50 din za zitarice ja bih bio sasvim zadovoljan ovim vidom subvencionisanja!S tim da cene svih roba budu trzisne kao na Budimpestanskoj berzi na dan isplate subvencija-da ne zaboravim!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh