Za clanove Peet, talianu i ostale koje mozda zanima... MOdel poticanja u Hrvatskoj.
U Hrvatskoj je poticaj u poljoprivredi organiziran na slijedeci nacin. 2250kn/ha bez obzira koju ratarsku kulturu imas posijanu. Sto ce reci oko 300€/ha. Uvjet za dobivanje poticaja u zadnjih par godina NE POSTOJI. Dakle, moras samo biti upisano gospodarstvo u "Upisnik poljoprivrednih gospodarstava" i u ovo doba godine se predaju zahtjevi za poticaj gdje se oznacava na kojoj parceli je sto posijano i kolike povrsine imamo pod kojom kulturom. Na osnovu zahtjeva za poticaj se dobiva i kartica na kojoj imamo odredjeni broj litara plavog dizela za obradu zemlje, ako si stoccar dobije se i po grlu stoke odredjena kolicina goriva.
Prijasnjih godina su postojale kvote, dakle, da bi dobio poticaj, trebalo se po prijavljenom hektaru psenice predati na silos odredjena kolicina zrna. U susnim godinama se kvota smanjivala ali je uvijek bila oko nekog prosjeka. Mi u siromasnim krajevima smo morali raditi odredjenu kolicinu zemlje koju ne prijavljujemo za poticaje, da bi u slucaju neke nepogode mogli nadomjestiti da ne bi ispustili poticaj. tako sam i ja radio 6kj bez subvencioniranog goriva i sijao 3kj psenice i 3kj soje, da mi ne pofali za kvotu. To su zbog EU ukinuli i sad samo deri.
Od ove godine su poticaji nesto smanjeni, posto drzava nema novaca, pa je to sad 2055kn/ha (275€/ha), a poticaje za proslu godinu su nam sad poceli isplacivati i to po modelu 600kn/ha (80€) u novcu a ostatak u vauceru za repromaterijal. Banke su lane mjenjale vaucere za novce ali sa 7% penala, dakle vrijednost vaucera -7% i toliko para dobijes u zamjenu. Ove godine cu vaucer najvjerovatnije mjenjati za kipericu jos jednu, da ne gubim tih 7%
Pocele su i komisije obilaziti po terenu, pa ako naidju kakvu nepravilnost (postoje odredjene tablice kako se klasiraju nepravilnosti od male popravljive stete pa do velike trajne) i ovisno o prekrsaju toliko umanjuju poticaj. Ako se prekrsaj ponavlja, jos poticaja ode dolje. Npr, ako se ne poklapa kultura koju si prijavio i koja je zasijana, to je mali penal, paljenje strnista i da uz to tvoje izgori i komsijsko, to je vec velika steta i samim time se vise umanjuje poticaja. Prskanje po losim uvjetima, izlazak u njivu kad je zemlja ili pre vlazna ili kad je smrzla to su dosta veliki penali, pogotovo prihranjivanje po smrznutom tlu... Komisije idu tako daleko da gledaju u kojem je smjeru njiva orana, te premjeravaju njive da vide da nista slucajno prijavili vece povrsine, nego sto to one u stvari i jesu. I tako ima tu svega i svacega. Samo da drzava izadje iz krize, pa da nam daju citav poticaj u kes lovi (dobra stara vremena) to bi bio slag na tortu...
To je u biti TO. Ako sam nesto pogrijesio ili izostavio, netko od HR kolega ce me, nadam se, ispraviti.