Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

• Obečanih 14000 din po ha

Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

Glasovi: 35 15,9%

• Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
NA samo delimično si u pravu ,npr jedna firma iz našeg sela izašla zašto?
zakup 1500 eura mesečno +4 plate+ 4 doprinosa+ troškovi (struja,nafta,telefon...itd).Izračunali da im je isplativije da zatvore ali se dešava i druga stvar da neki gazda već ima svoj magacin (silos) a ima cene i paritete velike a nema konkurencije pa mu se može.E recimo nama poljoprivrednicima bi odgovaralo ova Dušanova mera od npr 10 marže na inpute.
Ali čovek tvrdi da domaća krava jede domaću hranu i daje domaće mleko i treba da bude jeftino samo ne zna da Domaćin koji sve to radi radi za džabe.

PRIMER PARITETA OD PRE PAR DANA:
ZP 660, 444, 505, 555,660,600,606, 666 cena eur 33.50 paritet na psenicu 220 kg predaja do 15.07.2012, soja 110 kg predaja 30.09.2012

Ispada, 1 kg soje 0.30 eura, 1 kg psenice 0.15 eura, preracunato po danasnjem kursu soja = 33 din, psenica = 16,5 din

Za vestak paritet je jos gori, proveri

Primer ove cene za semenski kukuruz u sebi vec sadrzi maloprodajnu marzu i PDV, a razlika cene pariteta i stvarne cene robe koju mi dajemo je jos jedna dodatna zarada. A zadruga postoji i troskove placa valjda od svog poslovanja i to cele godine, a ne od zarade na paritetima u toku setvenog perioda?

---------- Poruka napisana u 23:58 ---------- Prethodna poruka je at 23:56 ----------

Domaca stoka jede domaci kukuruz, a domaci kukuruz jede uvozni vestak i uvoznu naftu. To je zaboravio nas vrli ministar!

Odosmo mi od teme al sami znate i imate bar jednog komsiju koji je duzan repromaterijal,uzeo je pare na zeleno i ta je zadruga a mi koji redovno placamo na zalost placamo i za takve jer zadruga mora biti u plusu da bi radila i dalje.
I drzava nam je prepuna takvih primera od racuna za struju,preko saobracajnih kazni i slicnih malverzacija ... gde posteni placaju i za neplatise da ne kazem drugacije.

Presipamo iz supjeg u prazno. izgovor uvek postoji, izgovora ce ponestati tek kad ljudi nestane. A tada ce biti kasno, niti ce kome trebati seme niti psenica

Daniella, ono sto mi zovemo subvencija se zapravo zove poticaj. A poticaj nije "evo ti da prezivis" to je socijala. Poticaj se daje da bi se neko potakao da ima bolji rezultat, a to je prinos od od preko 5t/ha psenice. Ja sam dosad shvatio da je najveci problem poljoprivrednika zaduzivanje na zeleno, ispavi me ako gresim. prodamo rod pre nego sto smo ga i posejali, onda nas ucenjuju sa paritetima, sa kamatama, sa lagerima, vlagom i na sve moguce nacine.
Onda ajde da zahtevamo neki modus da se kreditira od strane MINISTARSTVA sama polj. proizvodnja, u smislu da ministarstvo obezbedi repromaterijal pa makar i na robni dug, a ne na ove lopovske paritete!
Jednim delom si u pravu i sa tim jednim delom se ja slažem.Al se neslažem sa tim da je to podsticaj a ne subvencija,to jeste subvencija zato što ja njima prilažem račune od repromaterijala i od dizela koje sam uložio u poljoprivrednu proizvodnju i oni meni jedan deo tog novca vrate pa mi ispadne da sam ja taj repromaterijal kupio kao po nekim subvencionisanim cenama što mi omogućava da budem koliko toliko konkurentan na tržištu.A pravi podsticaj bi bio naprimer da se proizvođačima koji prebace nekih npr.8 t/ha pšenice taj višak doplati sa nekom sumom novca e to bi bio pravi podsticaj i to bi dalo volju našem poljoprivredniku da teži što većom prinosu pa nek ovi naši "samouvereni" prave prinos i od 15t/ha nemam ništa protiv,a ne ovako ja još nisam ni napravio setvenu strukturu za ovu godinu a oni me već ubili u pojam i ja sad treba da gledam u nebo,zvezde,pasulj... hoće li biti kiše ili neće i kolika će meni biti ta subvencija.

Prosle godine smo tesko postigli da budemo svi zadovoljni,ove cemo izgleda jos teze ali ne treba odustajati kao sto i oni pokusavaju da nas zavade pa da to iskoriste gospoda vlasnici secerana i uljara izgleda im je malo sto su do sada dobili na poklon pa hoce i nas deo da prisvoje naravno jer je tako bolje za nas samo mi to jos ne znamo dok nam ministri i savetodavci ne objasne:spavam:

Ljudi idu izbori,a nista se nece promeniti ako ovi ostanu na vlasti. Imamo poljoprivredne asocijacije pa mogu one da sednu sa pojedinim strankama kao sto su uradili i pojedini sindikati pa da se vidi ko nam sta nudi i javno da se kaze koja ce stranka dobiti podrsku od nas poljoprivrednika,a ima nas dosta tako da bi se brzo sve okrenulo u nasu korist.Kada smo mogli svi slozno da izadjemo na blokade pa mozemo svi tako da damo glas i nekoj stranci koja ce nam udovoljiti,a nasi prohtevi nisu nemoguci i nekorektni.Ovde svi pricamo svoje price kome bi sta odgovaralo mesto da zauzmemo isti stav i za taj stav da se borimo i da se batalimo vise te price"da komsiji crkne krava"jer zbog takve price nam i rade sve ovo jer nismo slozni!

A koja to stranka misliš da bi bila bolja??? Neka nova sa praznim džepovima??? E moj druže,ti misliš da ono što je Slobina vlast za 10god unazadila ovu zemlju za 50god da sad neka novokomponovana stranka(da neimenujem)može preko noći da popravi??? To ni čarobnjak iz Oza nebi mogao!!! Nebranim sadašnju vlast,ima,i uvek će i biti rđavih pojedinaca u vlasti

Asocijacije koliko god vas ima i akkvim god se imenom zvali, ovo zatisje je skroz neopravdano. Konferenciju za stampu i javno saopstenje bez mnogo filozofije da zahtevamo uredbe pre setve. Mnogo paora ima koji ne znaju za fejs, forum, internet, pa se pitaju sta se desava. Javite se da smo nezadovoljni! Stvarno je sad dosta!

Moje mišljenje:-zavlačiće nas do izbora.Kada prođu izbori dolazi neko novo ministarstvo kojem treba 6 meseci da počne da radi.Kada to prođe,novo ministarstvo će svu odgovornost prebaciti na sraro ministarstvo.Ljudi uz ovog ministarstva će otići na druge položaje da se sakriju.
To je scenario a šta činiti postavlja se pitanje.

Pa biti agresivan u svojim izjavama, pokazati narodu da smo svi u istim g....ima i da i nama treba pomoc drzave, ako je vec tako svesrdno daju kako bi pojeftinili konacan proizvod! Ja jos nisam cula da se neka asocijacija oglasila da kaze da postoji nezadovoljstvo i da ocekujemo te subvencije! Ma niko nam nista ne moze! Omasovljen pokret je nesto sto njima ne ide u prilog i zato se samo suska a nema javnog oglasavanja! Ministar gde god se pojavljuje istupa kao Ministar trgovine, pomaze neposkupljivanje osnovnih namirnica a nama nista! Pa djate da i mi kazemo nesto! Ajmo udruzenja pokrenite se malo! Sad vec stvarno lici kao da se pojedinci nesto dogovaraju! Bez uvrede, ali to ste se ovde pise ne vide svi paori! Samo javno, jasno i glasno!!!!

A koja to stranka misliš da bi bila bolja??? Neka nova sa praznim džepovima??? E moj druže,ti misliš da ono što je Slobina vlast za 10god unazadila ovu zemlju za 50god da sad neka novokomponovana stranka(da neimenujem)može preko noći da popravi??? To ni čarobnjak iz Oza nebi mogao!!! Nebranim sadašnju vlast,ima,i uvek će i biti rđavih pojedinaca u vlasti
malo cu otici u :off_topic: samo mi sami sebi mozemo da pomognemo, a to je prava seljacka stranka setite se da je ministra poljprivrede u sloveniji bio seljak ove sve ostale bole uvo za seljake njima smo samo bitni kada dodju izbori i kada treba da se ratuje
a sto se tice slobe pa dokle vise ovi su 12 godina na vlasti i sta su postigli konkretno u poljoprivredi rasprodati kombinati i secerane za 3 evra sa punim magacinima itd... odradjena privatizacija (model slovenije) mogli su nam dati akcije u mlekarskoj mesarskoj zitnoju industriji ako smo i mi narod te drzave e drukcije bi bilo kada ti odlucujes o samom sebi .znas koji je model formiranja cena mesa u nemackoj? sastaju sa jednom nedeljno predstavnici Proizvodjaci preradjivaci i trgovci i vidi se koja je cena kostanja koliki su troskovi obracunavaju se marze i to je to. A kada je kod nas neko gledo cenu kostanja i dosta vise slobe covek nevlada 12 godina .
Samo jake subvencije cine jaku konkurentnu poljoprivredu svugde u svetu

A zašto mi čekamo na raznorazna udruženja i asocijacije???Treba zvati TV,novinare itd. okupimo se nas nekolicina negde,i iznesemo naše zahteve.

Kad budu izasle uredbe, onda ce se dogoditi nesto spontano, kao i prosle godine...Ako budu nepovoljne, nece trebati poziv bilo kog udruzenja, ili pojedinca. A sto se tice zahteva, mozemo da pisemo sta hocemo, i da se lazemo dokle hocemo. Cim nam obecaju neki dinar, razici cemo se! Jednostavno, kao narod nismo sazreli da gledamo malo dalje od para. A mogli bi da trazimo invalidsku penziju, zdravstveno osiguranje, ministra iz struke, bolju kontrolu otkupljivaca, semenskih kuca, i jos dosta stvari.
Dok sami ne shvatimo koliki potencijal za promene imamo, i ne treba da nam bude bolje!

Drug sloba nas je unazadio 50god za 10god a ovi nas za 10god zaduzili za celi vek zajedno sa tom njinom EU sve zivo rasprodali VREME im da odu sa scene

---------- Poruka napisana u 16:12 ---------- Prethodna poruka je at 15:39 ----------

Pariteti su takvi kakvi su ... uzmite samo koliko kosta jedna zadruga da se odrzava godisnje(zakup kancelarije,supe,neki covek koji radi 3 meseca,a moras mu placati 12 meseci,neko da sve to cuva) ko misli da bi mogao povoljnije da radi nek otvori zadrugu i ako bude tako jeftin sa cenama kao sto misli da se moze biti svaka mu cast.
nemislim da je tako jer ni jedan od tih koji je uleteo u svu tu pricu oko kupovine poljoprivrednih prizvoda i ostalih stvari nije propa samo je dobro PROFITIRAO.

Kolika je bila cena suncokreta prosle godine u uljarama a koliko su platili otkuplivaci. gladne godine

Pa sad, pariteti, jesu takvi kakvi jesu, ali, kantar je mnogo opasna rabota! I kad je cisto prljavo je, kad je suvo v;azno je....

@deni89 danas sam prolazio prema Alibunaru i vidim masine i kontejnere rade magistralni put 1-7 duz.Al ce da operu malo para i ova nova vlast nastavlja po starom.

Cini mi se da ipak branis ovu vlast jer su ovi svi kompletno rdjavi

---------- Poruka napisana u 01:29 ---------- Prethodna poruka je at 01:06 ----------

Ne znam sta je sa tim Klubom 100 i ovom velikom Asocijacijom Poljopr. niko se ne oglasava cute ko mutavi. Ja mogu da se pohvalim da sam sa dobrom namerom(jos se nismo pokvarili) sa jos par prijatelja osnovao letos udruzenje pod nazivom ASOCIJACIJA VLASNIKA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJISTA SRBIJE u nameri da uclanimo sto vise ljudi jer je udruzenje pod tim nazivom u , okolnim zemljama veoma uticajno,medjutim nismo nista radili po tom pitanju (nismo izgleda toliko ambiciozni i alavi na pare).Ako hocete da se sa nekim zahtevima oglasimo u javnosti mozemo probati posto poznajem dosta novinara i u ok sam odnosima sa medijima,smislite sta hocemo ,koji su nasi zahtevi pa posto ovi nasi nabedjeni predstavnici vesto ćute ,da probamo da lajemo iz sveg glasa pa sta bude.pozdrav
Asocijacije koliko god vas ima i akkvim god se imenom zvali, ovo zatisje je skroz neopravdano. Konferenciju za stampu i javno saopstenje bez mnogo filozofije da zahtevamo uredbe pre setve. Mnogo paora ima koji ne znaju za fejs, forum, internet, pa se pitaju sta se desava. Javite se da smo nezadovoljni! Stvarno je sad dosta!

Cini mi se da ipak branis ovu vlast jer su ovi svi kompletno rdjavi

---------- Poruka napisana u 01:29 ---------- Prethodna poruka je at 01:06 ----------

Ne znam sta je sa tim Klubom 100 i ovom velikom Asocijacijom Poljopr. niko se ne oglasava cute ko mutavi. Ja mogu da se pohvalim da sam sa dobrom namerom(jos se nismo pokvarili) sa jos par prijatelja osnovao letos udruzenje pod nazivom ASOCIJACIJA VLASNIKA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJISTA SRBIJE u nameri da uclanimo sto vise ljudi jer je udruzenje pod tim nazivom u , okolnim zemljama veoma uticajno,medjutim nismo nista radili po tom pitanju (nismo izgleda toliko ambiciozni i alavi na pare).Ako hocete da se sa nekim zahtevima oglasimo u javnosti mozemo probati posto poznajem dosta novinara i u ok sam odnosima sa medijima,smislite sta hocemo ,koji su nasi zahtevi pa posto ovi nasi nabedjeni predstavnici vesto ćute ,da probamo da lajemo iz sveg glasa pa sta bude.pozdrav
pa neko od clanova ovde prica o nekoj asocijaciji oko cijeg imena ne mogu da se dogovore. Postoje zahtevi koji su Ministarstvu prosledjeni jos u decembru prosle godine, ali noko nije na njih odgovorio. Inace traze, grubo receno, ratarske sub. do 100ha po 14000,00 po ha, proizvodnje mleka premija 5.00 dinara 25000 po proizvodnom grlu, uljarice, sec repa po kg, podsticaji za stocarstvo, osim govedarstva i mlekarstva. Grubo, rekoh, ako neko od njih cita ovo neka me ispravi ako negde gresim. a posto tvrde da se pregovara zasto tu tvrdnju ne iznesu javno na televiziji p a da ssvi cuju da se ipak radi na usvajanju uredbi u dogovoru sa udruzenjima. a opet, ako je nemoguce da izadju na tv, posto mnogi clanovi asocijacija tvrde da smo cenzurisani, da tv trazi pare da bismo se pojavili, povezite se pa im predlozi tvoja poznanstva sa novinarima. Sva udruzenja treba da se povezu!

sto poljoprivrednici nebi osnovali svoju stranku? 10 000 potpisa i eto stranke, nekazem da je lako, ali mislim da je poljoprivrednicima muka vise od svih stranaka jer ni jedna ne radi u njihovu korist . kontam da bi svi poljoprivrednici i glassali jer su njihovo poverenje izigrali vec x puta svi koji su bili na vlasti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh