ali je sigurno da bi moj gubitak višestruko premašio dobijena sredstva
Verujem ali nije posao drzave da poklapa gubitke u proizvodnji. Gubici su rizik sa kojima treba racunati.
Razlika je samo u tome što moj proizvod direktno utiče na socijalnu stabilnost, a vaš baš i ne.
Slazem se ali samo do nekog nivoa,tj kukuruz utice na socijalnu stabilnost do odredjenog nivoa a posle toga postaje najobicnija roba, kao i svaka druga.
Kada se radi o tim strateskim proizvodima drzava ima razloga da subvencijama obezbedjuje proizvodnju dovoljih kolicina ali ne i preko toga, a ova nasa drzava subvencionise i ono sto ce biti prodato drugim drzavama, dakle obezbedjuje socijalnu stabilnost drugih drzava. Cemu to?
Mora se naci mehanizam da se subvencionise proizvodnja tih proizvoda samo do nivoa domacih potreba, a preko toga neka radi svako po svojim zamislima, uz sopstveni rizik i za svoje pare.
Zamislite da je ista priča sa malinom i šljivom, da od njih zavisi direktno standard stanovništva. Da li biste se ponašali kao ja ili onako kako mi prigovarate? Ali iskreno!
Rekoh vec, kada bi mi drzava nudila pare oberucke bi ih prihvatio ali ne bih pokusavao da to zavijem u oblandu opste kristi vec bih to smatrao povoljnom situacijom u kojoj se moze uzeti ekstra novac. I uzeo bih ga.
Dakle i da je sljiva proizvod od strateskog znacaja isto bih razmisljao.
Da je to tako, da nemam jedne kriterijume za jende a druge za druge, moze se videti i na ovom forumu na temi vocarstva. I tamo sam ulazio u klinc sa malinarima koji su zagovarali tezu da su oni najvazniji, da je malina zlato,da je korist za drazvu najveca od maline i sta sve ne. Na temi cene sljive sam takodje pisao i moze se videti moj stav i tamo.
- - - - - - - - - -
Grčka i sa deficitom od 10% ima subvencije od preko 800e/ha
Ima, i zato je tu gde jeste, pred bankrotom.
Sta je jos smesnije. Zabranu izvoza ako uvedu to ce biti da se izvoznici nagumaju kukuruza po maloj ceni pa kad se otvore granice isti taj prodaju po svetskoj ceni (naravno bar 2x vecoj). Sve smo to doziveli 2008 godine. Koja nas je unazadila samo tako.
Ma sasvim moguce znam, na zalost.
Ali hajde onda da kazemo da je zabrana izvoza lose resenje jer ce je neko zloupotrebiti, a ne jer se sprecava slobodno trziste. Na slobodnom trzistu niko nikome nista ne daje a ako se vec nesto dalo (subvencije) time se slobodno trziste urusilo i ne moze se vise pozivati na njega.