Suša 2012

@marko22
Cena struje vs cena kukuruza? Nije bitno.....
Verujem da bi smo se i oko ovoga slozili, gledano ekonomski. Mnogi ovakve egzaktne teme pokusavaju da uvuku sa kampanjom "di su nasi novci", a tu sve pada u vodu.
Iz prostog razloga sto takvi stavovi revidiraju 2 milenijuma ljudske istorije.

Sva prica o ekonomskim pokazateljima da li je struja jefina ili ne (ja znam da je jeftina iz te struke sam) pada u vodu, kad se uzme prosecna plata i sto je jos bitnije broj zaposlenih u odnosu na ukupan broj stanovnista.
Struja treba da bude skuplja, medjutim mora da se drzi socijalni mir u drzavi.
Izvinjenje za off.

Znam, zato i kazem sve ono gore. Za ovo moze trziste, za ovo ne moze. Pomazi ovima, necemo onima. Salji avion, plati milion, necemo elementarnu nepogodu. Vecno ista prica. A imamo zakone, imamo drzavu, Ali sve to nekako smeta komunjarama, oni vole te subverzivne seme. Vole oni te muljacine iz potaje, sa samo njima poznatim polumracnim ciljevima, apsolutno bez ikakvog smisla i vizije buducnosti. Ma naopako totalno.

Sva prica o ekonomskim pokazateljima da li je struja jefina ili ne (ja znam da je jeftina iz te struke sam) pada u vodu, kad se uzme prosecna plata i sto je jos bitnije broj zaposlenih u odnosu na ukupan broj stanovnista.

Struja ima svoju cenu bez obzira kolike su plate i koliko je zaposlenih. Tu cenu neko mora da plati jer "ne postoji besplatan ruucak".Da li ce realnu cenu platiti onaj koji struju trosi ili neko drugi za njega je manje vazno.
Veza izmedju struje i kukuruza je ta sto se na tom primeru pokazuje da je covek egoisticno bice a veoma cesto se pretvara da je principijelno posten.
Proizvodjac kukuruza trazi trzisnu cenu za kukuruz iako je za njega vec dobio pare od drzave, ali ne trazi i trzisnu cenu struje jer bi ga to kostalo. Tu ga trziste ne zanima vec njegov dzep.
Samo to treba prihvatiti a ne pretvarati se kako smo svi ljuti zagovornici liberalne ekonomije.To smo samo u slucaju kad nama odgovara, kad nam pase da budemo sticenici drzave rado prihvatami tu ulogu, i jos se durimo kad nad drzva ne da ono sto bismo voleli da dobijemo.

jer to u normalnim i uredjenim drzavama ide kao sastavni deo poljoprivrede
Da li je drzava normalna i uredjena se gleda, ne po tome koliku cifru deli na subvencije bilo kome pa i poljoprivredi, vec po tome da li trosi onoliko koliko ima ili vise od toga.
Ako drzava sa ogromnim deficitom u budzetu, dakle drzava koja nema para, dakle drzava Srbija, deli subvencije to je jasan dokaz da ova drzava niti je normalna niti uredjena, i sto je jos gore ovakvom politikom nikada ne moze ni postati.
Rece neko da ne daje samo Vojvodini vec i Zastavi i kome jos. Tacno, to je samo dokaz da ovakve subvencije i navodna pomoc za otklanjanje posledica........nisu jedina budalastina koju Srbija sprovodi. Dakle, ove mere nisu jedina glupost i nepravda, ali to sto nisu jedine ne znaci i da nisu glupost i nepravda.

Ok, sve se slažem, ali mi samo odgovorite jedno. Da li vi vaše proizvode prodajete po tržišnoj ceni, ili ste im oborili cenu jer je kriza i zato što je to društveno odgovorno. I drugo, da li i vi plaćate ovu istu cenu struje kao i ja, ili plaćate punu tržišnu cenu struje. Ovo pitam samo zbog onog principijelnog poštenja i egoizma.

@ironman
Mesamo babe i zabe. Struja je monopolisticki proizvod, poput do nedavno fiksne telefonije. Kukuruz je proizvod koji proizvode individualni proizvodjaci i koji se plasira na nama dostupna trzista. Struju EPS izvozi po dosta boljim cenama nego sto prodaje na domacem trizstu, medjutim kad su pikovi potrosnje ( zima -27, Sv Nikola i slicno) onda uvozimo po takodje vecoj ceni nego sto se prodaje na trzistu krajnjem potrosacu. Po ovim cenama EPS nema gubitke, dok poljoproizvodjac bi imao opasne gubitke da cena ne daj Boze bude 100e/t kao u vreme 2008 kad je zabranjen izvoz. Gubitak mreze EMS/EPS-a je 19%, a u EU je izmedju 5-7%. Sto ce reci da 12% struje se KRADE. To je problem!

Da li vi vaše proizvode prodajete po tržišnoj ceni, ili ste im oborili cenu jer je kriza i zato što je to društveno odgovorno
.
Po trzisnoj, a za proizvodnju ne dobijam nikakve subvencije. Proizvodim voce,sljive i visnje pretezno
Ne bih se bunio ni kada bi ih dobijao naravno, ne bi ih odbio sigurno. ali svakako ne bih zagovarao tezu da je normalno da mi drzava da pare koje nema, a da ja za te pare nemam nikakvu obavezu prema njoj.
Koristio bih te pogodnosti ali ne bih pricao o principijenosti. Jednostavno, ja sam dovoljno iskren da priznam da sam sebican.

Po ovim cenama EPS nema gubitke, dok poljoproizvodjac bi imao opasne gubitke da cena ne daj Boze bude 100e/t kao u vreme 2008 kad je zabranjen izvoz.
Ako je seljak prepusten sam sebi, ako ne trazi nikakve pare ni od koga, onda je sasvim u redu da ga niko ne ogranicava u izboru kupaca.
Ali kada se dobije neke pare od drzave onda drzava time stice pravo makar u ovim kriznim momentima da obezbedi dovoljno ili sto vise moze kukuruza za svoje trziste. To se postize i zabranom izvoza npr.
Sta bi, ako ne to, bio motiv drzavi da daje pare ako ne obezbedjenje dovoljnih koliicna za sebe?

Da li je drzava normalna i uredjena se gleda, ne po tome koliku cifru deli na subvencije bilo kome pa i poljoprivredi, vec po tome da li trosi onoliko koliko ima ili vise od toga.
Ako drzava sa ogromnim deficitom u budzetu, dakle drzava koja nema para, dakle drzava Srbija, deli subvencije to je jasan dokaz da ova drzava niti je normalna niti uredjena, i sto je jos gore ovakvom politikom nikada ne moze ni postati.

Da li je država uređena ili nije, gleda se po tome kako se donosi i sprovodi državna politika. Inače 99% država troši više nego što proizvodi, samo je pitanje da li je manjak proizveden kod stranih prijatelja (kao kod nas) ili država proizvodi svega pa potroši malo svojih proizvoda unapred.

Sad ispade da nam je država kompletno finansirala proizvodnju. Meni to liči na daću ti dinar da bih ti posle uzeo tri (karikiram, nemam pojma kolike su stvarne cifre, ali je sigurno da bi moj gubitak višestruko premašio dobijena sredstva - imao sam to iskustvo 2008.). Obezbeđivanje dovoljnih količina za domaće tržište se reguliše robnim rezervama, a motiv državi da daje određena sredstva mora biti investicioni, tj. povećanje obima proizvodnje i nekog prihoda koji tom prilikom dolazi. Slažem se da je bez veze izvoziti sirovinu, a ne proizvode kojima je ta sirovina oplemenjena. Ali to nije problem pojedinačnog poljoprivrednog proizvođača već celog društva.

I još nešto. Svi smo mi isti, i isto se ponašamo. Ja se borim za svoj proizvod isto onako kao i vi za vaš. Razlika je samo u tome što moj proizvod direktno utiče na socijalnu stabilnost, a vaš baš i ne. Npr. cena maline ne utiče na kupovnu moć nekog stanovnika velegrada, ali cena kukuruza utiče. Problem je što ja nemam drugi proizvod i onda moram da se borim za njega, pa onda ispadam loš. Zamislite da je ista priča sa malinom i šljivom, da od njih zavisi direktno standard stanovništva. Da li biste se ponašali kao ja ili onako kako mi prigovarate? Ali iskreno!

Da li je država uređena ili nije, gleda se po tome kako se donosi i sprovodi državna politika.
Pre svega kakva je ta poliitka. I losa politika se moze donositi i sprovoditi po prihvatljivoj proceduri, ako je nacin na koji se donosi i sprovodi najbitniji.

Inače 99% država troši više nego što proizvodi,
Tacno, samo neki imaju deficit od 1, 2 % a Srbija je vec na 7. Grcka malo preko 10, tek poredjenja radi.
I u toj situaciji ona deli subvencije, i ne samo da ih deli vec njima potsitce niskoprofitabilnu proizvodnju ciji proizvod kao sirovina ide u izvoz. I time se hvali.
Ima nesto trulo u drzavi ima.

@Iroman
NIsam mislio na procedure nego na suštinu mera. Ne bih ulazio u neke makroekonomske analize, samo sam hteo da kažem da nije problem deficit nego propast proizvodnje (industrije) pa smo došli u situaciju da se cela država trese zbog suše i lošeg roda par poljoprivrednih kultura.

Grčka i sa deficitom od 10% ima subvencije od preko 800e/ha

@ironman
Stalno potencirate da je meni drzava pomogla u proizvodnji kukuruza i time stekla pravo da radi sta hoce sa njim. Ja za ovu godinu sam dobio samo 40l/ha nafte koja je umanjenja za akcizu i PDV (to je otprilike popust od 60din koji su nam dali). Nikakvu pomoc za seme, a narocito vestak koji me kosta po hektaru preko 300e nisam dobio. Ne samo ja nego niko od proizvodjaca. A i ta nafta je stigla kad sam vec uradio bacanje vestaka i prvi prohod sspremacem, tako i tu mi nisu pomogli!
Sta je jos smesnije. Zabranu izvoza ako uvedu to ce biti da se izvoznici nagumaju kukuruza po maloj ceni pa kad se otvore granice isti taj prodaju po svetskoj ceni (naravno bar 2x vecoj). Sve smo to doziveli 2008 godine. Koja nas je unazadila samo tako.

@DraganVs

Trese se drzava, jer realno nista sem poljoprivrede ne radi u ovoj drzavi. Sto je tragedija, jer svi znamo da je poljoprivreda nisko profitna grana za razliku od npr. elektronske industrije.

Drugi je problem sto zivot u Srbiji je prehranjivanje i eventualno ako ostane od plate nesto za sastrane da se kupi odece ili za kucu. U savremeno svetu hrana daleko manje ucestvuje u raspodeli plate.

Pa drzava lepih para uzme na selu.Evo ja sam pored Drine i stalno smo prenosili po malo loz-ulja kad idemo u Bosnu,posto kod nas toga do skoro nije bilo.Policija pretresa i ne da da se prenese ni litar samo u sezoni kad je vrsaj psenice i kad je berba kukuruza,sta mislis zasto?Znaci oni u stvari vracaju deo onih para koje su uzeli,a nisu trebali.

ali je sigurno da bi moj gubitak višestruko premašio dobijena sredstva
Verujem ali nije posao drzave da poklapa gubitke u proizvodnji. Gubici su rizik sa kojima treba racunati.

Razlika je samo u tome što moj proizvod direktno utiče na socijalnu stabilnost, a vaš baš i ne.
Slazem se ali samo do nekog nivoa,tj kukuruz utice na socijalnu stabilnost do odredjenog nivoa a posle toga postaje najobicnija roba, kao i svaka druga.
Kada se radi o tim strateskim proizvodima drzava ima razloga da subvencijama obezbedjuje proizvodnju dovoljih kolicina ali ne i preko toga, a ova nasa drzava subvencionise i ono sto ce biti prodato drugim drzavama, dakle obezbedjuje socijalnu stabilnost drugih drzava. Cemu to?
Mora se naci mehanizam da se subvencionise proizvodnja tih proizvoda samo do nivoa domacih potreba, a preko toga neka radi svako po svojim zamislima, uz sopstveni rizik i za svoje pare.

Zamislite da je ista priča sa malinom i šljivom, da od njih zavisi direktno standard stanovništva. Da li biste se ponašali kao ja ili onako kako mi prigovarate? Ali iskreno!
Rekoh vec, kada bi mi drzava nudila pare oberucke bi ih prihvatio ali ne bih pokusavao da to zavijem u oblandu opste kristi vec bih to smatrao povoljnom situacijom u kojoj se moze uzeti ekstra novac. I uzeo bih ga.
Dakle i da je sljiva proizvod od strateskog znacaja isto bih razmisljao.
Da je to tako, da nemam jedne kriterijume za jende a druge za druge, moze se videti i na ovom forumu na temi vocarstva. I tamo sam ulazio u klinc sa malinarima koji su zagovarali tezu da su oni najvazniji, da je malina zlato,da je korist za drazvu najveca od maline i sta sve ne. Na temi cene sljive sam takodje pisao i moze se videti moj stav i tamo.

- - - - - - - - - -

Grčka i sa deficitom od 10% ima subvencije od preko 800e/ha
Ima, i zato je tu gde jeste, pred bankrotom.

Sta je jos smesnije. Zabranu izvoza ako uvedu to ce biti da se izvoznici nagumaju kukuruza po maloj ceni pa kad se otvore granice isti taj prodaju po svetskoj ceni (naravno bar 2x vecoj). Sve smo to doziveli 2008 godine. Koja nas je unazadila samo tako.
Ma sasvim moguce znam, na zalost.
Ali hajde onda da kazemo da je zabrana izvoza lose resenje jer ce je neko zloupotrebiti, a ne jer se sprecava slobodno trziste. Na slobodnom trzistu niko nikome nista ne daje a ako se vec nesto dalo (subvencije) time se slobodno trziste urusilo i ne moze se vise pozivati na njega.

Verujem ali nije posao drzave da poklapa gubitke u proizvodnji. Gubici su rizik sa kojima treba racunati.

Ne razumem, nisam ja govorio o gubicima zbog suše, već o gubicima koji bi nastali zabranom izvoza. Odnosno, nije posao države ni da pravi gubitke u proizvodnji.

Ne razumem, nisam ja govorio o gubicima zbog suše, već o gubicima koji bi nastali zabranom izvoza.

Aha, ja sam mislio na susu, izvini,
A evntualni gubici nastali eventualnom zabranom izvoza su tek slab adut.
Unapred se znalo koliki susubvencije i da one sobom povlace mogucnost zabrane izvoza ako se za to ukaze potreba. Taj rizik je bio poznat i proizvodjaci su ga prihvatili prihvativsi subvencije.
Ja bih tvoj argument razumeo da su npr proivodjaci kukuruza protestovali protiv subvencija a za pravo izvoza, ali oni su protestima tarzili te subvencije ocekujuci i jare i pare - i izvoz i subvencije

Ja sam upoznat sa tim da ste kontrirali svima i na svakoj temi.Trebalo bi sad u ovo doba da pisem kako je vlada ,bivsa a i sadasnja, predvidela da poljoprivreda bude zamajac privrede,posto ludi seljak kad ima para kupuje traktore i mehanizaciju,zida zgrade i kuce,kupuje zamrzivace itd. i to sve uglavnom novo ,ali znaci samo ako ima para,za razliku od nekih drugih koji od usta odvajaju da odu u Hurgadu,a posle im fali za rucak.E sa tim subvencijama se placa rucak onima koji "nemaju" i kojima je skupo.Sta mislis sta bi jeli kad bi sve moralo da se uvozi po "trzisnoj" ceni iz inostranstva kao recimo da je u pitanju struja.Sta mislis u koliko kuca bi u Srbiji bilo struje,da se placa cena kao u Nemackoj.Po ceni nafte od 150 dinara i semena od 10 000 za hektar,vestaka po ceni 30 000 za hektar,sta mislis koliko bi bilo psenice po 12 dinara,ili po 24 svejedno i koliko bi kukuruza bilo posejano sledece godine?I da li bi onda mogla vlada da odluci kolika ce cena hleba biti?I da li bi onda meso bilo skupo 600 din u mesari,ili bi islo malo skuplje ,a sve iz uvoza.Poljoprivreda je jedina proizvodnja u Srbiji,i pola Srbije zivi od trgovine sa poljoprivrednicima.Svi bolje zive i vise zaradjuju od onog ko radi,zato sto je drzava to omogucila i dozvolila,red je da nekako i vrati.
Sve ovo naravno i ti znas,dzabe ti i pisem,ali volis brate da kontras.

@ironman
Da li vi stvarno mislite da subvencije od 6420din ili 55e po hektaru ce uciniti da nas ne pogodi zabrana izvoza?

@Iroman
Da je to tako, da nemam jedne kriterijume za jende a druge za druge, moze se videti i na ovom forumu na temi vocarstva. I tamo sam ulazio u klinc sa malinarima koji su zagovarali tezu da su oni najvazniji, da je malina zlato,da je korist za drazvu najveca od maline i sta sve ne. Na temi cene sljive sam takodje pisao i moze se videti moj stav i tamo.

Ovo je tačno ali su stavovi na ovoj temi kontradiktorni. Ako za malinare treba da važe zakoni tržišta onda treba i za ratare isto. Koliko znam oni si dobili 40l diz/ha a malinari su 100 l i avans 1500 odnosno 4000 po ha-što je smešno. Da je tačna teza da je država stekla neka prava davanjem , to bi značilo da oni koji nisu registrovano PG mogu da izvoze...jer nisu ništa dobili. I nije mi jasno zašto tvrdiš da su ratari povlašćeni kada se sve mere odnose na biljnu proizvodnju uopšte.

To sto @ironman pise je cista utopija liberalizma koja nigde vise ne postoji , a to je dokazala ova poslednja svet. ek . kriza.
To su price za lakovernu decu koje nam zapad plasira , a mi se pecamo na njh i drzimo ih se kao Bozijih zapovesti.
Sve te nazovi "liberalne" ekonomije koje se toboz drze trzisnih principa su u poslednje 4 godine upumpale hiljade mlrd. dolara i evra u svoju auto-industriju , banke , poljoprivredu itd. a nama drze predavanja o slobodnoj trgovini .
Ova nasa drzava ako misli sebi dobro ne treba da sece granu na kojoj sedi.
Ko razume shvatice i da drzava ne daje subvencije proizvodjaca radi , vec sebe radi.

Nazad
Vrh