a ovaj član oće da kaže da bi trebali da promjenimo praksu i da radimo nešto drugo što državi više odgovara.
Ako sam ovaj clan ja onda ti nisi raumeo.
Na pamet mi ne pada da bilo kome pricam sta ce da radi na svom imanju ali mi itekako pada na pamet da drzavi zameram ako vidim da gresi.
Dakle ne zameram ratarima sto se bave ratarstvom, nek s ebavi ko cime hoce, vec drzavi sto najveci deo budzeta plasira u tu neprofitabilnu granu koja zahteva najmanje rada.
Pomenui neko ovde
U vocarstvu jedino prilikom branja vocki treba angazovati vise radne snage
Sto moze da bude i tacno, ali podrazumeva da vlasnik sam npr orezuje, a to znaci da mora mesece i to zimske da provede u vocnjaku. Ili ce morati da plati radnu snagu koja je daleko skuplja od npr nadnice traktoriste ili nadnice fizikalca koji ce utovarati vrece.
Sto se samog fizikalisanja oko utovara vreca sa djubrivom i u vocarstvu se, zamislite, koristi mineralno djubrivo i mora se utovarati.
Pored toga sto vocarstvo trazi vise rada ono zahteva i vise znanja jer ne moze bilo ko da orezuje. Daleko kompleksnija je zastita od bolesti i stetocina nego sto je to zastita ratarskih proizvoda itd,
Dosta zahtevnija grana koja, tacno je, donosi vise zarade i zbog toga bi ona trebala da bude makar izjednacena sa ratrastvom.
Ja smatram da bi za ovu drzavu u ovakvom stanju bilo pametno da se sve grane izjednace na nuli, tj da ni jedna ne prima nikkave subvencije, a ako vec drzava deli pare onda ama bas nikakve logike nema da ogroman deo ide u niskozahtevnu i niskoprofitabilnu granu.