Suša 2012

Ove odluke nisu jos pretocene u uredbe, a to treba da se desi u sledeci cetvrtak. Do tad se mogu jos vrsiti odredjene kozmetcke promene.
Sto se tice zakupa zemljista on bi trebalo da bude ostavljen na lokalnim samouravama da na osnovu preporuke odrede sta ce i kako ce.
Realan problem jeste sto je zakup za 2012 placen u septembru prosle godine. U ovakvom slucaju se sigurno nece ici u povrat para jer ih nema.
Mala je verovatnoca da se zakup ne plati, a velika je verovatnoca da se ugovori produze za jos jednu godinu. To bi bilo neko solomonsko resenje gde bi i ovce bile na broju, a i vuci siti.
Gorivo ce se delitu po nesto drugacijem modelu nego prosli put i 99 % nece biti nekog nerealnog roka kao prosli put, nego ce biti dat znatno duzi rok za kupovinu regresiranog goriva.

Poslednja izmena:
@Paorpaor vase postove uvek pratim i pazljivo citam jer to sto vi napisete najcesce i bude tako,to pokazuje da su vam izvori pouzdani. Hvala vam sto te informacije delite sa nama.

Sto bi bio problem kod zakupa, kad mogu ili da ti oproste sledecu godinu, ili da ti produze ugovor za jos jednu.
Ako drzava hoce da kupuje kukuruz, moze na dva nacina, kao psenicu, pa da ne kupi nista, ili ce da se ukljuce po trzisnim cenama. Moze i treci nacin, da rade naopako kao do sada, da se sledece godine drasticno smanje ulaganja a samim tim i proizvodnja, da sve ovo sto se jedva i na misisce otelo od raznih lopova sve prospemo i vratimo se uspesno u 90-te. Po meni treci scenario je moguc iz dva razloga, prvi sto raznim grupama odgovara sve iz pocetka tj jos jedan krug, i drugi neznanje, lenjost, korumpiranost. Iz svih ovih razloga se i tezi da se sve radi kao po nekom dogovoru, a u stvari obavezno pored zakona. Pa tako mi umesto da striktno primenimo zakon i proglasimo elementarnu nepogodu, imamo dogovore vise ministarstava i sekretara izvrsnog veca. Pa umesto da se postuje zakon, sad ce opet neki sekretar da vodi rasprave o prinadleznostima i odlukama Ustavnog suda. Ma samo da poludis kad moras da rapsravljas o idiotima i njihovim suludim potezima.

Ne interesuje me ta "visa politika" znam da cu moje njive kao i do sad da prihranjujem,nema vracanja u 90-te idemo dalje,jedna losa godina je na pomolu a mozda i ne bude ako manjak proizvodnje nadomesti dobra cena.

6420 din/ha je obecano, ali jos uvek nemam toliko pouzdane informacije sta ce biti. Mozda posle ponedeljka nesto vise saznam.
Realno ovo i nisu neke pomoci jer to u normalnim i uredjenim drzavama ide kao sastavni deo poljoprivrede. Pri tome mislim na premije za mleko, tov, subvencije.
Dodatak je ovo oko drzavne zemlje, mada mi nije jasno kako ce sve to ici.

To jest.Što bi moj ćale rekao jednom, jest da manje rodi u ovakvim godinama, ali lakše mašini da obere i da potarupa a viša je cena pa tako dođe na iso kao da je dobro rodilo sa manjom otkupnom cenom

@worm
Ipak sam pristalica da vise rodi, nego da idem po njivi i uzimam uzorke i sacujem da li cu imati 2t, 3t ili 4t/kj kukuruza. Nikada cena ne moze da kompezuje prinos.

Ako je otkupna cena soje sad 65din a lane u zetvi bila 33-35din eto jasne racunice rod duplo manji,a cena skoro duplo veca s tim sto ce mi sve stati u jednoj turi u moje prikolce pa ne moram pozajmljivati,ne moram na rate da vrsim ...

Ako je otkupna cena soje sad 65din a lane u zetvi bila 33-35din eto jasne racunice rod duplo manji,a cena skoro duplo veca s tim sto ce mi sve stati u jednoj turi u moje prikolce pa ne moram pozajmljivati,ne moram na rate da vrsim ...
Ali zaboravljas kurs evra, cenu zakupa, a o nafti i da nepricamo, to su promenjlive stavke, cena zivota (tj svih osnovnih namirnica za zivot) sve je skuplje, tako da nisi na istome, deo gubitka cena hoce kompenzovati, ali nikad to nije 100%

Ali zaboravljas kurs evra, cenu zakupa, a o nafti i da nepricamo, to su promenjlive stavke, cena zivota (tj svih osnovnih namirnica za zivot) sve je skuplje, tako da nisi na istome, deo gubitka cena hoce kompenzovati, ali nikad to nije 100%

Ne mozes tako da gledas, i da je ekstra rodilo, manja bi cena bila a euro i zivotne namirnice bi svakako skocile tako da to iskljucujemo :osmeh:

Neću ja da prodam kome hoću, već onome ko ga najviše plati. To je ogromna razlika!

Slobodno ti zabrani izvoz, ali mi daj cenu kukuruzu istu koliku bi dobio i u izvozu. Ako je tako, nikakvih problema nema, slobodno zatvori granicu. Problem je što ti nećeš/ne možeš da platiš tu cenu, već hoćeš kukuruz po nižoj ceni, pa je onda zabrana izvoza način da dođeš do te niže cene. Time ćeš na neki način čuvati socijalni mir, ali će to biti na račun mog džepa.

p.s. Naravno, inteligentan si čovek i shvataš da se ovde ne obraćam tebi ili bilo kom drugom pojedincu lično bez obzira bio južno ili severno od Save i Dunava, već uopšteno...

:haha::haha::haha: Neće biti dobro nikako, slažem se sa GVOZDENIM :haha::haha: Ne dotiče me cena kukuruza značajno, i nikada ne bih stavljao ruku u džepove proizvođača istog. Međutim nije u redu tražiti za kukuruz maksimalnu berzansku cenu i istovremeno električnu energiju plaćati po drastično nižim cenama od tržišnih.

I rod maline je podbacio preko 50% ove godina a lastari za sledeći rod ne obećavaju ništa dobro. Niko to i ne pominje iako skoro sva malina završava u izvozu.

Naravno ovo nije ništa lično @dukej :ppozdrav:

:haha::haha::haha: Neće biti dobro nikako, slažem se sa GVOZDENIM :haha::haha: Ne dotiče me cena kukuruza značajno, i nikada ne bih stavljao ruku u džepove proizvođača istog. Međutim nije u redu tražiti za kukuruz maksimalnu berzansku cenu i istovremeno električnu energiju plaćati po drastično nižim cenama od tržišnih.

I rod maline je podbacio preko 50% ove godina a lastari za sledeći rod ne obećavaju ništa dobro. Niko to i ne pominje iako skoro sva malina završava u izvozu.

Naravno ovo nije ništa lično @dukej :ppozdrav:

ufff odosmo jako daleko. Mi prvo i prvo nikada jos nismo prodali kukuruz po berzanskim cenama u zapadnoj evropi, vec uvek 10-15% jeftinije od toga. Suncokret prosle godine je bio 30din zahvaljujuci monopolistima obojenim u zuto... Malina je proizvod koji se daleko manje proizvodi na globalnom nivou od kukuruza. Viskovi maline deluju da cena padne na ispod proizvodjacke cene, ali to je opet delimicno zbog ogranicenog trzista, a delimicno zbog monopolista i "obojenosti".

Konacno, kakve veze ima cena struje koja se dobija iz uglja i hidroelektrana sa cenom kukuruza!

Konacno, kakve veze ima cena struje koja se dobija iz uglja i hidroelektrana sa cenom kukuruza!
Ima i jos kako, ali da se ne ponavljamo.

Cene bi bile iste svakako, i da je rod duplo veci. Mi kao Srbija smo apsolutno nikakav faktor kada je u pitanju formiranje cene, koje nikad ne bi bile ovako visoke da nije suse u USA. A ove godine, i ako ce dosta ljudi da pukne, mogu jos i da budu zahvalni jer je susa u USA i u bivsi SSSR. Da je samo susa kod nas, malo sutra bi bile ove cene kod nas. Bile bi nize nego u svetu za transportne troskove, i jos procenat na "moze nam se tako". I sada nagradno pitanje, sta mislite, da li bi onda Vlada predlagala otkup za robne rezerve, ili bi tada bilo sve prepusteno trzistu? Nisam vidovit, ali mi se odgovor nekako javlja.

Sva sreca pa susa nije samo kod nas.

Izem ti srecu i nasu vladu(vlade) , sad u jeku skakanja cena oni kao meru predlazu otkup zitarica...
Mi nebismo bili to sto jesmo da se radi drugacije.Sad mi se u glavi vrti slika od pre 3 ili 4 zime koja se vrtela na RTVojvodine , jedan cica sa punom korpom kukuruza i zalaze pecku.
Kaze cica bolje da ih lozi nego da prodaje po 7.5 dinara.
Sto tad nisu RR kupovale ,a sad reagovale sa tim kukuruzom prema stocarima i bilo bi svima lepo.

@marko22
Cena struje vs cena kukuruza? Nije bitno....

Ostatak posta se slazem. Mi naravno da ne uticemo ni sa 2% na svetsko trziste, ali smo imali "srece" sto je i kod njih belaj, pa sad zajedno idemo sa njima.

Nazad
Vrh