Koristite zastareli preglednik. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
drugaru je nestalo suve deteline jos pre 4 meseca ostale su krave na silazu sojinoj i zitnoj slami i koncentreatu sad kad je kosio detelinu izbalirao je 10 zelenih rol bala i tako je stavljao u miksericu zelenu detelinu silazu slame i koncentrat kaze da se za par dana znatno povecala kolicina mleka
pa ja dajem samo obicno livadsko seno, a mogao bi dzabe uzeti 2-3 hektra sa ravedenim navodnjavanjem da orem i sejem sta hocu pa mislim da je lucerka i senaza najisplativija za mene
Sjenaza je najbolja za lucerku netreba navodnjavanje barem je kod mene 2012 bilo 4 5 kosidba, sjenaza je bolja dosta od silaze i krave je radije jednu nego silazu.
2012. bilo 4-5 kosenja,pa ti mora da si na pola metra od podzemnih voda.Kod mene je bilo 3. trava samo simbolicno koliko da ne ostane na njivi.Kad se pomislim bolje da je i ostalo jer nista nisam dobio koliko sam goriva potrosio oko svih operacija od kosenja do stale.
Kod mene je takvo samo bilo sa lucerkom nju sam kosio 4 5 puta ove ostale trava jedva je bilo 3 puta kositi, crvene je isto dosta manje bilo od lucerke
pa kod mene i ovo livadsko seno kako koja godina sve losiji i losiji kvalitet a i manji prinos, pa reko, bolje je lucerku i bar znas za sta bacas stajsko i vestak, preorao bih dogodine hektar dva da probam, pa mozda sledece godine bi uzeo neki kombajn za senazu ili samoutovarnu prikolicu, ne znam sta je bolje ?
razlika u prinosu između livadskog vijuka koji je standardna i noseća kultura prirodnih livada i npr mešavine ljuljeva je ogromna. Razlika je kao npr između đubrene i neđubrene prirodne livade. Možda ti je bolja varijanta zasejati livadu od mešavine trava sa ljuljevima nego podizati lucerku na kiseloj zemlji.
evo malo slika rađena je kombinacija grašak i lucerka red jednog red drugog neuporedivo više mi se sviđa lucerka puno lakše se gazi a prinosom i jednog i drugog sam prezadovoljan mase boli glava.grašak sa nosačem ječmom se puno teže gazi od lucerke ne znam da li to tako mora ali dok gazim grašak i ječam to stalno diše nikako da se onako slijepi kao silaža.