Spremanje senaže od leguminoza.

Zadovoljan sam,a kolicina se nije smanjila iako sam izbacio neke krave tako da ima pomaka,samo bi trebalo vise toga davati za neki ozbiljniji rezultat.

kolege,sve sam postove lepo procitao ali nekako nisam nasao odgovore kako treba postupiti sa spremanjem senaze tarupom koji ima seckanje i sa tarupom i sa nozevima kao na silokombajnu odjednom jer sam video takvu masinu.Zanima me kako da se najbolje uradi senaza direktno sa tom masinom recimo ovas i grahorica,a da ne upropastim sve...hvala unapred

@geometar Пошто си из Кш теби није далеко институт за крмно биље одеш нађеш Бору Динића или Лугића и они ће ти све у детаље објаснити.

ja nameravam ove god da posijem manju parcelu graska u mesavini sa ovsom ili jecmom. Necu da pravim silazu nego da ga susim skroz i baliram u male kockaste bale. Interesuje me kada je pravo vreme da ga posejem, da bi stigao za kosenje krajem maja ili pocetkom juna kada bude lepse vreme za susenje, posto koliko sam mogao da procitam na forumu ne susi se lako.
I da mi kazete kao se seje, kako prepoznati kad je pravo vreme za kosenje, posto nisam nikad sejao stocni grasak.
hvala unapred

Posej ga sada cim se vreme odlepsa.A za kosenje ce biti malo pred cvetanje ili kad tek pocinje da cveta.Zavisice i od vremena kakvo bude tada.I ja to sejem.Taman kada resim da kosim ono u najavi kisa tako da se pomera rok.Najbolje je silaza,tj. senaza nemas potrebe da se brines zbog kise.

znaci li to da grasak nece uzrniti, tj kosi se samo stabljika i list naravno a nema zrno?
kakav je za mleko u usporedbi sa lucerkom? Kako ga jedu krave kad je suv, tj kad nije senaza ?

Te leguminoze krave jedu jako lepo doduse malo je manje hranljiv nego lucerka,ona je sanpion u ishrani.Mislim da ga nebi trebalo kositi tek kada se formira seme,dobices dosta manje proteina.
Carapan,jako dobar video,secam se da sam ga gledao nekada.Nije mi samo jasno zasto su ovoliko cekali da ovas i grasak naprave zrno,dobice mozda vise energije ali ce izgubiti vecinu proteina.Ozimi grasak ili grahorica kada se skine za silazu odmah se ore i seje silazni kukuruz,to je prava stvar.

Mislis posle ozime kulture,moze.Samo ne znam da li bi moglo sa klasicnim silokombajnima da se silira.Prosle godine je kod mene bila jedna njiva od 30 hektara sa sirkom.To je bila milina za videti,neverovatna gustina i visina.Steta sto nisam slikao.Usao sam da vidim kako izgleda,posle par metara poce da me vata neka jeza,kao da sam uso u dzunglu.

Jesi li ga sejao cisto ili sa nekom jos kulturom da ga drzi?Bilo bi lepo da ubacis neku sliku.Najbolje da to sve stavis u senazu,bice extra i jos malo da ostavis za seme.

Nisam sejao cisto,dodao sam tritikale svake godine tako radim imam iskustva sa tim.Obavezno ostavljam 50 ari za zetvu,prosle godine mu je bila dobra cena u zrnu.

34qn4hc.jpg
Ja sam prosle godine ubacio i 2ha cistog tritikala i zobi,i prezadovoljan sam pre par dana mi je bio u poseti i prof.Bora Dinic silazu je ocenio kao odlicnu i slikao je ici ce kao primer za predavanja i uđbenike.

Lepa slika.Reci mi da je niste malo okasnili,vide se zrna cini mi se zrela.Kako ce ovo da svari zivotinja,da ne prodje samo kroz telo zivotinje?

Nazad
Vrh