Spremanje senaže od leguminoza.

koliko krave mogu da napreduju u mleku ako im se daje senaza lucerke, sad im se daje samo seno i nesto koncentrata.

Dosta, mislim da niko ne može konkretno u litrama da ti kaže, ali sigurno će napredak vidan da bude posle par dana korišćenja.

drugaru je nestalo suve deteline jos pre 4 meseca ostale su krave na silazu sojinoj i zitnoj slami i koncentreatu sad kad je kosio detelinu izbalirao je 10 zelenih rol bala i tako je stavljao u miksericu zelenu detelinu silazu slame i koncentrat kaze da se za par dana znatno povecala kolicina mleka :)

pa ja dajem samo obicno livadsko seno, a mogao bi dzabe uzeti 2-3 hektra sa ravedenim navodnjavanjem da orem i sejem sta hocu pa mislim da je lucerka i senaza najisplativija za mene

2012. bilo 4-5 kosenja,pa ti mora da si na pola metra od podzemnih voda.Kod mene je bilo 3. trava samo simbolicno koliko da ne ostane na njivi.Kad se pomislim bolje da je i ostalo jer nista nisam dobio koliko sam goriva potrosio oko svih operacija od kosenja do stale.

pa kod mene i ovo livadsko seno kako koja godina sve losiji i losiji kvalitet a i manji prinos, pa reko, bolje je lucerku i bar znas za sta bacas stajsko i vestak, preorao bih dogodine hektar dva da probam, pa mozda sledece godine bi uzeo neki kombajn za senazu ili samoutovarnu prikolicu, ne znam sta je bolje ?

razlika u prinosu između livadskog vijuka koji je standardna i noseća kultura prirodnih livada i npr mešavine ljuljeva je ogromna. Razlika je kao npr između đubrene i neđubrene prirodne livade. Možda ti je bolja varijanta zasejati livadu od mešavine trava sa ljuljevima nego podizati lucerku na kiseloj zemlji.

2mrbo5d.jpg

evo danas pokošen stočni grašak u kombinaciji sa ječmom i pored toga još 7 jutara lucerke pa sutra krećemo da pravimo sjenažu

• Like
Reagovanja: PKB
koliko silaze moze da se dobije sa 1h lucerke u jednom otkosu i moze li se dodavati jos neki otkos bez opasnosti da ce se pokvariti

količinu ćemo sutra znati ,a čuo sam da se može dodavati samo se opet mora čekati određeno vrijeme da prođe fermentacija

Malo vise slika od toga graska ako nije problem :) bas se ne vidja cesto pa bih ti bio zahvalan ako uspes da uslikas ;)

2zhjcyq.jpg
i1iv5z.jpg

evo malo slika rađena je kombinacija grašak i lucerka red jednog red drugog neuporedivo više mi se sviđa lucerka puno lakše se gazi a prinosom i jednog i drugog sam prezadovoljan mase boli glava.grašak sa nosačem ječmom se puno teže gazi od lucerke ne znam da li to tako mora ali dok gazim grašak i ječam to stalno diše nikako da se onako slijepi kao silaža.

Nazad
Vrh