Spremanje senaže od leguminoza.

Ja imam hektar grahorice mesana sa psenicom , jesenja setva , hocu da radim senazu ,kad je najbolje vreme za to ona je 90 % cvatala.. jel treba sacekati jos malo ili bi ovih dana mogla da se melje?? I koji inokulant dodati u to ??

Kad smo vec kod povecanja mleka evo kako to rade Muja i Haso. Resili Mujo i Haso da kupe kravu , kad su je napokon nasli pitaju gazdu koliko mleka daje ta krava? Gazda im rece koliko joj date vode toliko ce ona vama dati mleka, platili oni kravu i uz put do kuce naisli na potok , rece Haso ajde da probamo da je muzemo da vidimo koliko ce nam dati mleka. Postave oni kravu tako da pije vode iz potoka i pocnu je musti , Haso joj drzi glavu u potok a Mujo Muze kad odjednom krava pocne balegati Mujo vikne Haso podigni joj glavu povukla je mulj.

evo narode večeras načeta moja prva sjenaža pravljena od stočnog graška i lucerke .danas je tačno 20 dana od zatvaranja silosa prskana je shaumanovim inokulantom koji kaže da se otvara nakon 15 -20 dana i polijevana je sladoliqom . prvi utisak je fantastičan lako se izuzima a miris je takav da je meni došlo da je probam kakva je .ujutru kravice dobijaju u valov pa ćemo videti njihove utiske.

Par slika, kako treba da se zatvori silos.
Slike su lošije, slikano mobitelom.
Prvi otkos ove godine, 15.5.

20848097.jpg

20848098.jpg

20848099.jpg

Tu se radi o dubokom silosu.
Dubok je oko 2 m, ulazi se ravno, okolo je nasip.
Pošto je star oko 50 godina, tad se u njega kipalo sa strane, nije bilo traktora, koji bi prevukli punu prikolicu po silosu.
Stoga je gore bio rub od oko 20 cm, da se nije 'upalo' u silos.

Silos je zatvorn sa:
-po stenama je folija. za to se može koristiti bilo koja folija, pošto nije ispostavljena sunčanim zrakama. Idealno je, da je deblja (180-200 mikrona), jer se rado ošteti prilikom gaženja. Ta folija doprinosi tesnjenju silosa kako i štiti betonsku stenu od kiselina u silažama. Tu funkciju često kod siliranja na tlu 'obavlja' stara folija, koja se stavi na pod.
-prvo ide na silažu tanka potfolija od 40 mikrona, preko koje se sa strane stavi stenska folija, koju se stavi, da ju je oko pola metra 'viška'
-na to ide silo folija, UV stabilna, debljine 120-150 mikrona
-preko zaštitne mreže
-po ivicama, na spojima mreža se stave džakovi s šljunkom, ti se stave i preko silosa na svakih 5 m, to sprečava prolaz vazduha ispod folije kad je silos otvoren

Na slikama se vidi, da se folija zbog dobrog pokrivanja napuhala, jer je 'proizvodnja' CO2 veća, nego se tog gasa gubi kroz pokrivni materijal. To obično traje neki dan, poslije se folija spusti nazad.

Evo mog experimenta da vidim kako ce se pokazati u pitanju je grasak:
060620131104.jpg

nakon 7 dana:
110620131121.jpg

Evo i koja od prvog omotavanja :
Ovo je bilo nekoliko sati posli kosenja pa se vidi da je jako vlazno jos.
110620131125.jpg

Ovo je nasa prva bala koju smo omotali:
120620131132.jpg

A evo i male hrpice,za probu da vidimo kako ce to ici nama sa omotavanjem.
120620131134.jpg

Cena masine je oko 2500-3000e kako prodjes,i u zavisnosti ako uhvatis neku akciju u inostranstvu,kod nas nas je nesto preko 3000e.
A a folija kosta oko 80-100e zavisi ko je proizvodjac,a kolko se bala moze napraviti en znam mi smo napravili svega 13 bala do sada,a motam sa tom folijom 750mm i preklapa mi 70% i na 10 krugova je tek jednom citava bala omotana,treba da prebacim valjke tj. lanac na manje lancanike da se valjci brze okrecu da bi se preklapalo na pola i da dobijem omotanu balu prvi put na nekih 7-8 krugova.

Agriflex sam ovu sto se vidi na slikama sve je islo super,dobro se i rasteze,imam trioplast i treba da mi stigne raniplast pa cu da vidim onda koju su ralike ako ih bude.
Krugova sam umotavo 22 da 2 puta sigurno prodje balu ali ima vise od 4 sloja,jer mi preklapa 70%,namesteni su lancanici za foliju 500.
A jel skup il nije,ne znam,ali da je skupo sto imam kuci sad vise od 100 bala suve lucerke sto stavljam kao slamu jer je iskisla 10 puta..,vuceni nema ispod 5 a nemam potrebe za njim,ioanko omotavam kuci,a mogu i hvataljku kupit pa cu moc slagat bale,ili sam mogo uzet samoutovar ali hvataljka mi vise znaci..

Poslednja izmena:
Pa ne znam,pomericu te lance za 750mm foliju pa da mi preklapa duplo onda cu znati tacno da ima dva sloja ako se ne varam kad se jednom omota citava.

Nazad
Vrh