Spremanje senaže od leguminoza.

Da li je neko video uživo kako ova mašina radi?
Tarup.jpg

Drugar mi kaže da sasvim solidno seče lucerku, travu i strna žita za silažu.
Cinimi se da nas kolega @lazarmatic ima ili je imao ovako nesto.Pitajta njega mozda moze da vam pomogne.

Danas sam pokosio otkos lucerke, sutra cu otici i nakupiti jednu ili dvije vrece, u jednu staviti samo lucerku, u drugu lucerku i prekrupu i ostraviti par sedmica da vidim šta će od toga ispasti.Tako ću bar znati valjal mi ideja čemu :)

Kolega nisam video da ste napisali iskustva o lucerki u džakovima, izvinite ako grešim.
Kako Vam se pokazala ?

Evo zanimljivog snimka spremanja senaže (kopiram ga sa poljoprivrednog foruma), na isti način može da se spremi i silaža od kukuruza ima snimak i sa siažom, šta mislite o ovoj mašini ?

Што се тиче тарупа које сте помињали у претходним постовима,ради се о јф тарупима претежно су они на нашим тржишту и могу вам рећи да се не залећете да то купујете то се није показало добро у смислу уситњености масе и он не одсеца биљку него је чупа,има бољих машина од ових јефтинијих сечки које се крећу од 1200-1500е потингер3, њега је купио мој другар прошле сезоне платио га 1200е и ми смо са њим радили с.грашак и вештачку траву ,ситни лепо али и лепо запиње трактор можда и више него у кукурузу скоро је био на огласима један клас јагуар 40 јако фин сенажни комбајн мислим да има снимак на ју. са неком раковицом60 га вуче,па клас 51... Ја сам прошле године радио сенажу грахорица +овас и ст. грашак јуниор+овас,много се бољи принос добија од ст.грашка, грахорица када се провене нема је нигде буде као паучина,на једној парцели сам посејао семе украјинског ст. грашка на м се звао није био ни прићи јуниору и њега избегавајте даје веома мали принос.Ове године ћу да радим 2ха тритикала и 2ха сточног грашка +овас.

Pa dajem vec nepunih mesec dana,ali sam imao dosta rokada krava neke su i otisle,tako da sad nebi znao reci nesto vise o povecanju mlecnosti verujem da to sve interesuje,em sam i konbcentrat menjao,postoji povecanje ali mislim da je to mozda za par litara,em se dosta tanko stavlja,sto bi kod nas rekli sparamo.
Lucerka je u piotanju,mi izuzimamo krokodil vilama,ali iako je dosta dobro usitnjeno mislim da bi rucno zadalo muke..

Nisam piuonirove,sano sam uzeo,prijatelj mi je imao kuci dva dzaka pa sam pozajmio,jer nisam mogo da nadjem nista na brizinu drugo,pa daj sta das,pionir koristim vec par godina za kukuruz,mada ne smeta nista i sanov.

Спремање сенаже од легуминоза

НЕКА ЗАПАЖАЊА О СЕНАЖИ,СПРЕМАЊУ СЕНАЖЕ И ОЦЕНИ КВАЛИТЕТА СЕНАЖЕ

Технологија спремања сенаже обједињује делом поступке спремања сена и спремања силаже па отуда и њен назив.По тежини спремања,количини губитака и по свом квалитету сенажа превазилази и сено и силажу ,заједно.
Сенажа се спрема тако што се покошена зелена крма провењава на 40-50% влаге и тек тада сеприступа процесу .Да се покошена зелена крма ослободи дела влаге потребно је да прође 5-7 сати.
Финим сецкањем ове крме и стварањем анаеробних услова истискивањем ваздуха онемогућава се рад трулежним бактеријама,док млечне бактерије могу успешно да раде и при влажности од 30-40%.Анаеробна средина спречава развој гљивица и бутерних бактерија.Млечно киселинска ферментација у сенажи услед смањене количине влаге протиче спорије у односу на силажу.
Сенажа има низ предности у односу на друге начине конзервисања крме јер се успешно чувају хранљиве материје.Процес деградације је слабо израже а поједини делови биљке остају слични изворном облику.Губици органске материје су до 5%, такорећи безначајнижа .Количина каротина се у сенажи може очувати на високом нивоу,око 70-80% а почесто и више.
Значајан фактор за очување сенаже ке квалитет сецкања и себијања исецкане крме.
Стварањем анаеробних услова и образовањем довољних количина СО2могуће је успешно чување и очување крме.
Сенажа се справља у објектима са јаком конструкцијом(армирани бетон,метални зидови,пластика и и друго)Обично имају облик“куле“мада могу бити и другачијег облика.Необично је важно да се могу створити и очувати анаеробни услови.Поред „кула“,сенажа се може справљати и у обичним силосима,уз обезбеђење анаеробних услова.Пожељно је облагање зидова силоса фолијама ради обезбеђења анаеробних услова.
Поред наведеног,за справљање сенаже могу да се користе пластичне цистерне,а на мањим поседима могу да се користе и пластичне вреће.
Напомена!
ИЗБЕГАВАТИ ПОЛИВИНИЛХЛОРИД- ПВЦ

Сенажа има већу хранљиву вредност у односу на сено и силажу и показује боље резултате при исхрани стоке.Исхраном сенаже код крава музара се постиже већа продуктивност и до 7% у односу на исхрану сеном или силажом.Не само да је већа продуктивност млека већ млекоима повећан % масноће.
Сам поступак спремања сенаже се изводи тако што се усев крме коси у периоду од 8-11 сати и оставља да провене.При крају дана,након просушивања,крма се сецка,сакупља,и спрема сенажа.Сецкање радити на 3-4 см дужине.
Мора се водити рачуна да се покошена крма не пресуши.Зато је неопходно имати мерач влаге у биљу,да се не би омашило и труд пропао.
Сенажа семоже спремати и десикацијомкоришћењем мешавине мравље и пропионске киселине али су мишљења корисника и стручне јавности подељена,па док се не провери и испита овакав начин спремања крме се рсди на личну одговорност.
ПАЖЊА!
Превише сува крма се тешко сабија,тешко се стварају анаеробни услови,и самим тим се добија и сенажа слабог квалитета.

Квалитетна сенажа треба по боји да има боју као изворна крма,светлозелену или светлосиву(За детелину светло мрка),да има бар 14% протеина,највише 25% сирове целулозе у сувој материји,каротина више од 100мг у килиграму суве материје.

Nazad
Vrh