Spremanje senaže od leguminoza.

Neki dan naceli malu hrpicu,mogu reci da sam odusevljen kako to izgleda i koji miris ima,kad pomirises sve bi jos tog mirisa,ko je u prolazu neka svrati evo jedna slika nikako da stignem bolje nesto da uslikam.
ditelnasilirana.jpg

Svega par dana,taman kad trbo da bude efekat i da se pokaze onda ce nestati,jer u toj hrpi nema ni dve redovne prikolice od 8t.E sad videcemo oce se nacimati i ona druga hrpa sad ili ne,ovo je dosta vlazno radjeno s obzirom da se nije moglo prosusiti,zadnji otkos je u pitanju,dok onu prvu sto sam radio ima i vlaznije i suvlje mase,sva je uduvana inokulantom + prekrupa se rasipala,ali videcemo kad otvorimo kakvo je tamo stanje.

To sam i ja pretpostavio, ali on kaže da je potrebno samo posle svake istovarene prikolice ubaciti tanak sloj suve slame prethodno propuštene kroz silo-kombajn. Ona navodno reševa višak vlage a krave je pojedu zajedno sa ostalom masom.

Pitao sam ga, nisu koristili nikakve inokulante a senaža je odličnog kvaliteta. Kaže da i sama masa izgubi dosta vlage još na radnim telima u mašini zbog velike brzine i specifičnog oblika istih.

E ovako Zorane, koristio sam takvu masinu imas slike moga 577 sa tim tarupom ,iskustva sledeca,silaza bude puno vlazna,prilicno krupno isecena,zimi mi je ledila,i uvek sam koristio inokulante jer po recima strucnjaka kad je silaza previse vlazna poveca se procenat buternih kiselina koje nisu dobre za prezivare.

Nazad
Vrh