Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ево једне што је попила дикамбу види се одакле је дошло.Парцела је доста велика и свуда је мање више оваква.
Photo1128.jpg
Photo1129.jpg
Photo1125.jpg
Photo1127.jpg
I ja imam parcelu jednu takvu,pa planiram da odem prihranu preko lista pa sta bog dade

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Ne znam. Istu situaciju sam imao na istom mestu i od istog komšije 2017., ali je ta godina bila katastrofalno sušna i ja sam tad imao prosek soje oko 330 kg/kj na svim njivama, i onima gde je bolovala soja i na onima gde nije, tako da iz ličnog iskustva ne mogu reći koliko ovo smanjuje rod u normalnoj godini. A gotovo do kraja vegetacije izbacuje skvrčeno lišće i bude onako "plišana". Sve zavisi u kom uzrastu je soja dobila dikambine pare ili magle, odnosno koliko je velika sojina lisna masa u tom trenutku da usvoji tu paru od dikambe. Ovde tek treba da se paraju komšijski kukuruzi i ako vetar bude nosio prašinu na moju stranu (a raspored njiva je takav da sam ja iza komšije u košavskom pravcu - znači gotovo uvek duva na mene) može još više da se pogorša situacija...

Poslednja izmena:
Pre nekoliko godina, ne sećam se tačno kada, polovina moje njive sa sojom od 7 kj je bila isto ovako oštećena kao na Dukejevoj slici. U početku nisam ni znao o čemu se radi, čak sam posumnjao da su to rezidue od herbicida koji sam koristio prethodne godine, ali kako samo na polovini njive. Kasnije sam shvatio o čemu se radi, jer se o tome dosta pisalo ovde na forumu. Te godine sam na ostalim parcelama imao prinos oko 1.800 kg po jutru, a na ovoj parceli oko 1.300 kg po jutru. Od tada ja više ne koristim Dikambu, a i svoje prijatelje ubeđujem da to ne koriste, ukoliko su im susedne parcele pod sojom.

Sve zavisi od godine izgleda , a i od sorte dosta , od gustine sjetve , najvise od kise u julu i avgustu . Neka licna procjena da je gubitak prinosa od 0 do 30%.

Pročitao sam ovde na forumu da će se pojaviti dikamba sa protektorantom i da će se moći primeniti u kukuruzu i posle 5 lista (do 8. ako sam zapamtio). E tek tad će biti sranja jer su soje tad veće i imaju više lisne mase pa i više usvajaju u sebe...

Probao neko da je povrati sa bioplantom ili isabionom?

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Zaista, bih se veoma loše osećao, da uradim svoj kukuruz sa Dikambom i da posle vidim na šta liči komšijina soja mojom krivicom. Pa bar za kukuruz ima toliko drugih dobrih preparata, pa može da se izbira nešto manje opasno, ako već u blizini ima zasejane soje. Ti karakteristični skvrčeni listovi su se zadržali do kraja vegetacije.

Zaista, bih se veoma loše osećao, da uradim svoj kukuruz sa Dikambom i da posle vidim na šta liči komšijina soja mojom krivicom. Pa bar za kukuruz ima toliko drugih dobrih preparata, pa može da se izbira nešto manje opasno, ako već u blizini ima zasejane soje. Ti karakteristični skvrčeni listovi su se zadržali do kraja vegetacije.
od 15 ljudi u našem ataru jedva 3 promjenila dikambu zbog ovoga ostalih 12 nije briga niti plaćaju štetu.... dok je jeftina radit će sa njome i pripisivat 100 razloga zašto je susjedna soja kraj njihiovih kukuruza takva kakva je.

Pročitao sam ovde na forumu da će se pojaviti dikamba sa protektorantom i da će se moći primeniti u kukuruzu i posle 5 lista (do 8. ako sam zapamtio). E tek tad će biti sranja jer su soje tad veće i imaju više lisne mase pa i više usvajaju u sebe...
protektantom :haha:

Ne znam. Istu situaciju sam imao na istom mestu i od istog komšije 2017., ali je ta godina bila katastrofalno sušna i ja sam tad imao prosek soje oko 330 kg/kj na svim njivama, i onima gde je bolovala soja i na onima gde nije, tako da iz ličnog iskustva ne mogu reći koliko ovo smanjuje rod u normalnoj godini. A gotovo do kraja vegetacije izbacuje skvrčeno lišće i bude onako "plišana". Sve zavisi u kom uzrastu je soja dobila dikambine pare ili magle, odnosno koliko je velika sojina lisna masa u tom trenutku da usvoji tu paru od dikambe. Ovde tek treba da se paraju komšijski kukuruzi i ako vetar bude nosio prašinu na moju stranu (a raspored njiva je takav da sam ja iza komšije u košavskom pravcu - znači gotovo uvek duva na mene) može još više da se pogorša situacija...
Čak i prašina posle dve,tri nedelje od primene pravi problem soji?

To mi je juče ispričao drugar, kaže nije bilo oštećenja na soji jer u prskanju nije bilo vetra i njegov komšija sa zemljom ima dobre dizne za vetar i pazi prilikom prskanja. Međutim posle paranja tih kukuruza je došlo do oštećenja soje. Isto je imao i sa kukuruzima preko puta lenije, posle paranja se tačno ocrtala ta njiva u vidu skvrčene soje dok se pre nije videlo ništa...

Obilazio sam soje i na jednoj njivi imam situaciju da je dikamba preko asfaltnog puta presla i jedno 50m ostetila moju soju. U pocetku je steta maksimalna da bi na cca 50m bila zanemariva. Njiva je 500m sto ce reci 10% njive.

Svake godine barem jedna parcela mi je takva,pa te parcele prehranim sa mortonik gold jednom ili dva puta i nisam osetio nesto manji rod,jos je mala soja sad a posle se oporavi

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Da li je neko razmisljao o postrnoj sjetvi soje? Ako bi bilo dovoljno vlage nakon zetve da se moze spremiti zemljiste. Zemlja je 4 i 5 klase uz to prilicno kisela. Da li pokusati? Nisam nigdje vidio da je neko pokusao.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh