Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Od koje crne kise? Mi neznamo kako izgleda kisa. Nema dolje, slika vara. Ti ostaci od kukuruza su iz 2018 godine.
Ako je optička varka ok, ali po slici mi se učinilo da je tu mini depresija. A za kišu generalno, pa ne mora u takvim slučajevima da je samo od trenutne kiše, bilo je valda ranijih i prošle godine nekih kiša, pa zimus...

Ako nema nikakvih tragova po zemlji onda je verovatno NLO.
Da je malo sire od 3 traga mozda kad zavrsavas jednu parcelu pa iskljucis sekciju, kad ispiras ne isperes to ili neki grumen hemije bio na situ pa se topio taman 1 dizna moze da dokaci 3 reda.

danas štete u ataru od dikambe ajme..... po 100 redova soje dobilo ljudi ne shvaćaju kada nema vjetra predvečer da dikamba hlapi i da hlapi po 24 sata pa i duže i ukoliko tada vjetar dođe da bude štete neovisno ako ste prskali predvečer po najvećem smiraju.... znači 1 njiva od komšije a ja imam 3 njive okolo njega i sve 3 njive su mi dobile od dikambe. sad kad plate možda zbilja posustane upotreba dikambe u ovom dijelu atara kad se pročuje u selu koliko je tko platio kome i zašto.

Uh da cideo sam juče sam bio, isti problem ima i ja gde sam u viner izmešu tebe i njega pored voćnjaka, gledaj kad budeš išao.
Pa sta drugo ocekivati od Piste i mutavog kad su krenuli pre par godina da rade i iskustvo im je ravno nuli. Ali to je njihova stvar i ne bi trebalo nas druge da zanima a i ne zanima me dok direktno uticaj takvog neznanja ili bezobrazluka ne utice na moj rad.

Ima li neko ideju zbog cega je ovo? Parcela je 9 kj i na sredini parcele je ovo udaljeno 200 m od krajeva. Samo ovih 3 reda duzine 10-15m je ovakvo. Nisam nasao ni ljudske ni zivotinjske tragova.

75dJY2L.jpg

wHAw7Uu.jpg

Xzgt8i5.jpg
Druze,moje skromno misljenje i iz mog iskustva ovo ti je cisto ostecenje TOTALOM
Imao sam takav slucaj pre 2 godine gde mi je 1 red do strica(kojem sam ja prskao kukuruz i prve dve vrste nisam ni prskao da ne ode na soju)
8 red paralelno dalje i 13 red po 10m duzine bila ista ovakva soja.Odmah sam iscupao i odneo zastitaru,on kaze ostecenje herbicidom,a to je bilo posle spartanja 15 dana ,skoro pred sklapanje redova,kad sam mu rekao da je poslednji tretman bio pre skoro mesec dana on kaze da je od totala
Kod mene seljaci i dalje ne veruju da soja moze da bude cista a da nije gmo.

Planiram od nedelje da angažujem čoveka da išparta soju ali prvo da vidim šta je ovaj led napravio.

Došao u njivu da prskam a podaleko mi. Zajedno uskolisne i još jednom bentazon 1.5l po ha i malo rampe oko 1.5dc.
Temperatura 26 a vendi počela da cvjeta.

Da ostavim traktor do večeras ili da radim?

Šta si stavio za uskolisne?

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

U jbt, strasno. Mada ja mislim da ce doci ona sebi, nama jedne godine opasile ovce pola jutra, posle ona krenula tu kao luda, bas bila nacickana mahunama. Opet nije to isto

Nije to strašno, ako je osigurana ovo je ekstra. Soja posle ovakvog stresa poludi, raste, grana se, bori se da nadoknadi ovu nezgodu. Samo je što pre ošpartaj i špartaj je posle svake kiše ako je uopšte bude. Prinos na soji koja mi je dobila led mi je bio svega 10-15%manji nego ona sto nije dobila led a zato je tu osiguranje useva. Kod nas ni kiše, ni leda, pustinja i pakao. Kukuruz se sve više uvrće....

Ево једне што је попила дикамбу види се одакле је дошло.Парцела је доста велика и свуда је мање више оваква.
Photo1128.jpg
Photo1129.jpg
Photo1125.jpg
Photo1127.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh