Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pretprošle godine komšija je prskao kukuruz po vetru Laudisom i 9 brazda moje soje je dobilo po ušima samo tako, pobelela skroz, oporavila se posle ali nije bilo ništa specijalno od roda.Vratio sam mu tako što sam leđnim špricem poprskao 4 brazde kukuruza, nije mi ništa rekao a malo je falilo da zakačim tanjiraču i istanjiram mu celu njivu koliko sam bio ljut.
Trebao si da ovrses 4 vrste a ne da isprskas, ti ostajes u steti opet ...

Nije to poenta.Poenta je što mi stalno, godinama pravi štetu i ne može drugačije da se nauči i opameti nego samo tako da oseti na svojoj koži kako je to kad ti neko poprska.

Dzaba Maticu mere, imam jednog koji ne jebe zivu silu.Redovno me poliva dal jedan, dal dva nekad i po 10-15 redova od dikambe. Jedino resenje je sejati isto, nema druge.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Ne znam da li je to nacin. Ne tuzis ga ti vec ce te on posle tuziti.
Ne postoji način da preko suda dobijete odštetu za uništene redove od strane komšija. Imao sam takve i kada sam pokušao da reagujem civilizovano pravnim putem spoznao sam da niko nije nadležan, inspekcija, sud, niko. Postoji mogućnost privatne tužbe gde se ide na veštačenja i duge skupe parnice koje se nikako ne isplate zbog pet ili deset uništenih redova. Problem sam rešio baš kao što je opisao Matić, zviznuo sam i ja njima nekoliko redova i sada je mnogo bolje, daleko se više pazi. Žao mi je što kod nas ne može drugačiije osim nasilno i agresivno.

Dzaba Maticu mere, imam jednog koji ne jebe zivu silu.Redovno me poliva dal jedan, dal dva nekad i po 10-15 redova od dikambe. Jedino resenje je sejati isto, nema druge.

Lepo jedna slicica kad se osusi sto je isprskao , i na jesen kombajn kod njega , zato da si uslovljen njegovim plodoredom ako u tom delu atara sejes soji npr zasto bi 1 njivu sejao nesto drugo zbog njega ...

Lepo jedna slicica kad se osusi sto je isprskao , i na jesen kombajn kod njega , zato da si uslovljen njegovim plodoredom ako u tom delu atara sejes soji npr zasto bi 1 njivu sejao nesto drugo zbog njega ...
Svi radimo uglavnom dvopolje soja, kukuruz pa mi i nije neki problem. Samo da se svi izdogovaramo. Sad trenutno samo on strci sa kukuruzima. Na sve strane okolo je soja.

Nije to poenta.Poenta je što mi stalno, godinama pravi štetu i ne može drugačije da se nauči i opameti nego samo tako da oseti na svojoj koži kako je to kad ti neko poprska.
I ja krećem taj recept, ne moraju da plate ništa, nek se jeb* al ima svakom namenski da fali duplo. Pa nek stave prst na čelo. Ja na cc 70 parcela imam oštećenja komšijama cc 50 m od jednog reda ukupno kad bi zbrojio a imam štete preko 1 kj u 11 mesta.

Prvi put sam ove god.sejao suncokret i u toku setve dolazi komšija pored da ore,pre toga razbacivao stajnjak(da dočaram o kavom se "domaćinu" radi)Pre desetak dana prolazim kad ono suncokret prvi red 100%osušen ,drugi 80,treći60%,a dalje u zavisnosti kako je vetar zanosio na ogumke još par dedova.Posle nekoliko dana prolazim opet,on stoji na krju njive biciklom.Razmišljam šta da mu kažem kad me zaustavi i počnu izvinjenja a da je civilizovano,kad on zajaši bicikl i krenu prema meni a u prolazu me pozdravi rukom i ode.Ja stao i gledam za njim.
Sutadan prskam sunc.protiv sirka a njiva se završava tako da cela grana(7 redova)ide po kuk.Zaslužio je komlet tretman,ali nisam imao srca pa sam isključio jednu sekciju i oprskao samo 4 reda.
Sigurno da postoje ljudi sa kojima je dogovor moguć(takvi će retko i napraviti štetu)ali branje tuđeg useva je sigurno nemoguće i loše rešenje.
Nemam iskustva sa sunc.ali mi se čini da nije soja i da mu nema oporavka.

Ima li neko ideju zbog cega je ovo? Parcela je 9 kj i na sredini parcele je ovo udaljeno 200 m od krajeva. Samo ovih 3 reda duzine 10-15m je ovakvo. Nisam nasao ni ljudske ni zivotinjske tragova.

75dJY2L.jpg

wHAw7Uu.jpg

Xzgt8i5.jpg

To je izgleda mala dolja (udubljenje, dolinica) pa se tu slila hemija posle kiša. I ovogodišnja hemija i prošlogodišnja hemija, pogotovo ako je ta prošlogodišnja od kukuruza. Još ako nije orano...

Dukej , mozda nije to sto si rekao u ovom slucaju , ali dao si mi ideju sta bi moglo biti u jednom mom slucaju . Zemlja nepropusna , a neorem duze godine , pa se na nizim dijelovima desava tako nesto.

Ja imam na jednoj njivi mini depresiju na međi sa komšijom, i jedne godine padne neka bolja kiša pa se stvori jezerce u toj depresiji. Upila je zemlja to jezerce za jedan dan ali su se posledice pojavile kasnije. Ja sam imao soju a komšija kukuruz i izgleda da se hemija iz kukuruza razlila po tom jezercetu i moja soja postane kao ova na cicijevoj slici (samo je bila u većem uzrastu). Tako je kavila duugoo, ali se posle povratila, samo bilo je kasno. Kad smo vrli tu njivu, na tom mestu je bila potpuno zelena soja i tu je kombajn morao da je preskoči. Kad sam posle orao tu njivu na tom ostrvcetu soje su bile normalne biljke sa normalnim rodom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh