Tomić Toma
Član
Posle gmo-a se mogu normalno sejati ostale kulture. Problem su zapravo herbicidi koji u vecoj ili manjoj meri kontaminiraju zemljisteCena naše non-GMO soje je izjednačena ili čak niža od GMO. Mi treba da se borimo sa konkurencijom koja ima najmanje tri puta veće subvencije od nas i najmanje tri puta niže troškove proizvodnje a na kraju cena bude ista?! Plus je naše tržište bez ikakve zaštite i imamo potpuno liberalan uvoz. Gde to ima ko je tu lud? Prošle godine sam zato i odustao od soje neću da je radim po ceni GMO i tačka. Za te novce neka je uvoze iz Amerike i slobodno prodaju u EU ako imaju kome. Mislim da je razlog uništavanja GMO useva kod nas obezbedjivanje sirovinske baze non-GMO soje koja naravno treba da ide u izvoz pošto bogate evropske nacije neće da se hrane GMO sojom. Neću da sadim GMO pošto nisam siguran u kakvom stanju ostaje zemljišta posle GMO useva a planiram da zemlju nasledi moj sin možda će mu trebati jednog dana.
Period potpunog neutralisanja ostataka Glifosata je kao sam negde procitao 25 godina.
Kriscenjem takvih preparata(herbicida) duzi niz godina ubijamo bakterije i mikroorganizme u zemljistu pri cemu dobijamo zatrovane i jalove njive na kojima kasnije mogu uspevati samo gmo usevi.
Kod nas mnogi seju tzv. fifiku, a mi je zovemo po imenu jednog sela u kraju u kojem je ljudi vecinom seju. Sto je najgore, uspevaju i da je prodaju kao no gmo!
A ovi markeri su samo test na glifosat. Pravi nacin utvrdjivanja da li je gmo je u laboratoriji pod mikroskopom, a ne na njivi