Mladene Oxon je kineski Dynam i duplo je jeftiniji od originala. Kod herbicida koristim ono što je jeftinije naročito ako je duplo jeftinije bez obzira dali je kinesko.
Do sada (15 godina) sam u soji koristo sledeće kombinacije herbicida:
1. Basgram 1 L/Kj + Pivot (Pirat) 0,2 L/Kj
Basagram u ovoj kombinaciji deluje isključivo preko lista. Ne deluje na korove koji naknadno niču. U slučaju suše kada je nicanje korova neujednačeno tretiranje treba obaviti kod treće trolistke da nikne što više korova. Pivot u koncentraciji 0,2 L/Kj nije uvek dovoljno efikasan naročito u slučaju kišne jeseni kada pred žetvu ponovo krene korov. Isprobao sam kombinaciju Basgram 1,5 L/Kj + Pivot 0,3 L/Kj na njivi ni dva meseca posle žetve nije nikla ni jedna travka, Soja u toku vegetacije uopšte nije zatvorila redove rasla je veoma čudno listovima okenutim na gore. Prinos je bio slab
2. Dynam (Oxon)32g/Kj + Pivot 0,2 L/Kj
Uovoj kombinaciji oba herbicida deluju i preko lista i preko korena tako da je tretiranje moguće obaviti već kod prve trolistke dok su korovi veoma mali pa u većini slučajeva ova minimalna koncentracija bude efikasna. Količinu od 32g Dynama koristim zato što sa jednim pakovanjem Dynama od 160g oprskam 5KJ.
Kombinacija Dynam 45g/Kj + Pivot 0,2 L/Kj je veoma efikasna ali skupa naročito ako se koisti originalni Dynam.
3. Pulsar 0,6L/Kj + Harmony (Promoni) 4g/Kj
Pulsar daluje preko lista i preko korena može se tretirati već kod prve trolistke u ovoj kocentraciji je veoma efikasan, jedino što slabo deluje na korov Pepeljugu (zelje) zato se obavazno mora dodati Harmony (Promoni) 4-5g/Kj. Ovo je definitivno po meni najbolja kombinacija za soju međutim dosta skuplja od prethodne dve. Ako se na njivi nalazi herbarijum korova ne treba rizikovati kombinacija Pulsar 0,7L/Kj + Harmony 5g/Kj sigurno rešava sve probleme.
Jedva čekam da kinezi počnu da proizvode Pulsar, bićemo na konju.
Ako na njivi nemam divljeg sirka vršim špartanje (paranje) jednom ili dvaput ako stignem.
Ukoliko u soji ima divljeg sirka iz rizoma ne trebe vršiti špartanje nego čekati da što više sirka nikne i ošpricati herbicidom Agil 100EC efikasnost je 100%
Bio sam da vidim dali ima leptira ili gusenica na soji i vidim da soja već ima prve mahune.