Soja 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
zaboravio sam da kazem da uz tu jacu kobinaciju pivot+deltazon i sirku pala glava,skroz pocrveneo jedino posle ovih kisa izasao novi mali al cemo i njega da suzbijemo

danger je napisao(la):
zaboravio sam da kazem da uz tu jacu kobinaciju pivot+deltazon i sirku pala glava,skroz pocrveneo jedino posle ovih kisa izasao novi mali al cemo i njega da suzbijemo
Sa pivotom sirak samo moze da ''klecne'' a nikako mu prema mom iskustvu ne moze ''pasti glava''. Kad ''klecne'' onda ustane, a tada je soja vec prerasla za ponovno prskanje i sigurno da se to ponovno prskanje sirka odrazava na prinos.

Mladene Oxon je kineski Dynam i duplo je jeftiniji od originala. Kod herbicida koristim ono što je jeftinije naročito ako je duplo jeftinije bez obzira dali je kinesko.
Do sada (15 godina) sam u soji koristo sledeće kombinacije herbicida:
1. Basgram 1 L/Kj + Pivot (Pirat) 0,2 L/Kj
Basagram u ovoj kombinaciji deluje isključivo preko lista. Ne deluje na korove koji naknadno niču. U slučaju suše kada je nicanje korova neujednačeno tretiranje treba obaviti kod treće trolistke da nikne što više korova. Pivot u koncentraciji 0,2 L/Kj nije uvek dovoljno efikasan naročito u slučaju kišne jeseni kada pred žetvu ponovo krene korov. Isprobao sam kombinaciju Basgram 1,5 L/Kj + Pivot 0,3 L/Kj na njivi ni dva meseca posle žetve nije nikla ni jedna travka, Soja u toku vegetacije uopšte nije zatvorila redove rasla je veoma čudno listovima okenutim na gore. Prinos je bio slab
2. Dynam (Oxon)32g/Kj + Pivot 0,2 L/Kj
Uovoj kombinaciji oba herbicida deluju i preko lista i preko korena tako da je tretiranje moguće obaviti već kod prve trolistke dok su korovi veoma mali pa u većini slučajeva ova minimalna koncentracija bude efikasna. Količinu od 32g Dynama koristim zato što sa jednim pakovanjem Dynama od 160g oprskam 5KJ.
Kombinacija Dynam 45g/Kj + Pivot 0,2 L/Kj je veoma efikasna ali skupa naročito ako se koisti originalni Dynam.
3. Pulsar 0,6L/Kj + Harmony (Promoni) 4g/Kj
Pulsar daluje preko lista i preko korena može se tretirati već kod prve trolistke u ovoj kocentraciji je veoma efikasan, jedino što slabo deluje na korov Pepeljugu (zelje) zato se obavazno mora dodati Harmony (Promoni) 4-5g/Kj. Ovo je definitivno po meni najbolja kombinacija za soju međutim dosta skuplja od prethodne dve. Ako se na njivi nalazi herbarijum korova ne treba rizikovati kombinacija Pulsar 0,7L/Kj + Harmony 5g/Kj sigurno rešava sve probleme.
Jedva čekam da kinezi počnu da proizvode Pulsar, bićemo na konju.
Ako na njivi nemam divljeg sirka vršim špartanje (paranje) jednom ili dvaput ako stignem.
Ukoliko u soji ima divljeg sirka iz rizoma ne trebe vršiti špartanje nego čekati da što više sirka nikne i ošpricati herbicidom Agil 100EC efikasnost je 100%

Bio sam da vidim dali ima leptira ili gusenica na soji i vidim da soja već ima prve mahune.
13zcuit.jpg

Bio sam danas da obidjem soju,da se kojim slucajem nisu pojavile gusenice-bogu hvala nema ih.A evo i slike soje koja nije prskana nikako,mislim od korova :D
soja-2.jpg

Ja sam bio danas da obiđem njive pa sam napravio par slika:

BALKAN
2q2k2uq.jpg

9 - 11 spratova
2qd23ck.jpg

GALEB
1z3ccip.jpg

10 - 12 spratova
2ajc96r.jpg

_________________________________________________Post je spojen: [time]1246135177[/time]_________________________________________________
Ima i ovakvih soja :

2q24vtv.jpg

Pa ljudi moji, jel ovo normalno?!?

Vasa soja vec OGROMNA narasla, a moja nije ni do koljena... Sad pricajte o kvaliteti zmelje koliko god hocete...

Šandore kad si ti sejao tu soju i sa čim si je prskao (zbog usporenja soje u porastu)?
Ja sam sejao Gorštak i još uvek nema mahuna ili su tek u začetku a vidi kakve su kod tebe. Sejao sam negde oko 12-13 aprila a prskao sam kombinacijom Pulsar (1 l/ha) i Harmony (8 gr/ha). Soja izgleda sasvim dobro (oko 65 cm visine i skoro je zatvorila redove na 70 cm) ali takvih mahuna kao kod tebe nema.

Soju sejem posle kukuruza, zemlja je uzorana u jesen i u decembru sam zatvorio brazdu ( germinatorom ) . Setvu sam počeo 1. aprila uz 100 kg AN-a po Kj, 50 kg semena a međuredni razmak je 45 cm. Od herbicida 0.6 l Pulsar po Kj kada je soja 2 - 3 troliska. Špertanje posle 7 dana .(Po mom iskustvu soju ne sme špartati posle 3 -4 sprata cveta). Agil 0,5 l po Kj posle 2 sprata cveta sa kombinacijom BMo ( bor-molibden ).Ako ne bude leda i dobiće još par kiša očekujem vrhunski veliki rod.

Vredi li malo prospartati soju gde je manja, kad se prosusi (ako se prosusi ) ? Jos jedno pitanje . Ako je cvetala ,vredili sad Murtonicom malo poprskati ? Pozdrav

A što bi špartao sad soju ? Da li ima puno trave ? Za folijarnu prihranu mogu da kažem :D

Onako , ima ... A i krenuce sad posle kisa prilicno. Mislim da kazu, da kad procveta ne treba ulaziti u soju. Pozdrav

Ja potvrđujem to da posle 3 sprata ne treba ulaziti u soju izuzev ako ima puno korova. Ako ošpartaš čistu soju sad, smanjićeš prinos za 30 % ali ako ne ošpartaš prljavu soju onda će da se smanji prinos za 50 %. Pa treba da se proceni špartanje za svaku parcelu posebno :cao:

Imam jednu soju od 10 KJ gde sam blagoreceno najebao. Uzeo sam ga pretprosle godine u zakup i te godine je bila psenica oprskao sam sa totalnih i zadovoljavajuce sam se oslobodio divljeg sirka. Prosle godine sam tamo posejao kukuruz i resio sirokolisne korove. Ove godine posejao soju i uredno sam ga oprskao sa pulsar + fusilade kombinacijom. Herbicidi su odradili posao kako treba i nema ni K od korova ali.........

imqgas.jpg

samoniklog suncokreta toliko da vishe ne moze ni da stane. Pulsar mu nije uradio NISTA izgleda da je u pitanju RIMI a ja nisam znao. Sve moramo rucno sa srpom da secemo

ovako izgleda gde smo prosli sa srpom:

riclue.jpg

e to isto ja radim,pre dva dana uradio pola na parceli 5h,prosle godine bio suncoket 111 i kad je doslo vreme da ga skinem probao i bilo vlage,ajd sacekacu kad ono se zakisilo i nikako,posle popadao dosta i prezreo pucale glave i jos sam kupio glave za kombajom dokse vrsilo,posle pustio da nikne pa zatanjirao,kasnije nikao drugi i njega zaorao i opet ga ima,najbolje ga je iscupati ili do zemlje oseci jer ako se samo glave skinu istera drugu bocno,to je ludilo jer ga se jako tesko resiti,spartao sam soju i dosta toga isekao,i sad kad sam dosao a ono koi sam spartao i spartac ga odsekao 90% i on pao lego na zemlju ali nevene nego napreduje i zivi od onih 10% sto ostalo vuce vlagu i prezivljava :udri: :udri: :zli:,a da hibridni samo pogledas spartacem on vec uvene a divlji je cudo,jos da kazem nesto o spricanju soje,neko je rekao kad sam pisao da sam spricao pivot deltazon 0.3l i 1.5l i da je klonuo i sirak i da ce sirak ustati i nastaviti ali nije,jednostavno je istrunuo,ima di pokoja sitna travcica i novi sirak koji je krenuo od ovih silnih kisa,tako da sam ja sa ovom kombinacijom zadovoljan jer super suzbija cicak ambroziju deluje i na sirak,nisam bio u mogucnosti da slikam,a isto tako sreze i suncokret,ostane zakrzljao koji je jaci a slabije i unisti,al se ipak mora protrcati i pocupati sto je ostalo

Evo kako izgleda moja soja, slikano danas... Soja je lepa, jaka, ima vec mahuna na njoj... Muharike ima u soji jer je niklo dosta muharike nakon prskanja a spartac nije mogao da isece sve, oni korovi koji su blizu stabljike soje su ostali, pa sad vec nista nemoze da se preduzme...
2mg8osw.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh