Soja 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Decki, danas je stari obilazio soju, a ja nisam s njime isao, ali sam mu napomenuo da posebno trazi leptire i gusenice i kaze da ih ima ko u prici, al samo po korovima, ne i po soji... Sutra idemo skupa i on i ja pa da vidim jel me zeza il je ozbiljan...

Muka me hvata polako...

Da prvo treba dobro da se nahrane sa polenom na korovima i posle kreću u akciju , polaganje jaja na soji :udri: :udri:

evo i moje soje,jos nema gusenica,ali leptira dosta:
soja-sojaa.jpg

I kod nas su soje zaražene. Mi smo danas krenuli sa prskanjem. Gustoća gusenica varira i na istoj parceli pa je preporučljivo preći uzduž i popreko. Koji su se insekticidi pokazali najboljima? Mi smo išli sa Talsarom i Fenitrotionom. Videćemo razliku :sta:

Lepa, lepa... I moja je otprilike tolika! Sutra idem po mobilni kod majstora pa cu napokon imati cime da slikam....

Ja sam danas uspeo da ospartak oko 10 Ha,a ono veceras kisa. Moracu cekati da osusi pa da nastavim sa spartanjem. Za sad u dobroj kondiciji i poprilicno bez korova,mozda po koji sirak koji je kasnije iznikao. Pulsar u punoj dozi sredio ambroziju,cicak i palamidu. Jedino sta nije skroz ubio jepopanac i jagodnjak.

Poponac je prilično otporan na herbicide. Kombinacija Pivot+Basagran ga samo zadrži neko vreme u porastu.

Ja sam prilicno uveren da za njega u soji nema pravog otrova. Nesto sam radi i Kobrom i to dozom od 7 dl po Ha i jos manje je stradao. Do duse popanac ni nije neka opasna trava,ali u spartanju po prilicno nervira. Na svu srecu nemam ga puno.

Ja sam prskao pasulj sa tom kombinacijom, ali doza od KJ po hektaru. Sve se osušilo a popanac se i dalje širi. Danas sam špartao i u tom delu gde ga je bilo svakih 10 metara čišćenje špartača. ::lose::

branko je napisao(la):
Ja sam prskao pasulj sa tom kombinacijom, ali doza od KJ po hektaru. Sve se osušilo a popanac se i dalje širi. Danas sam špartao i u tom delu gde ga je bilo svakih 10 metara čišćenje špartača. ::lose::

poponac i divlja kupina prave strasne probleme tokom spartanja a tesko suzbijaju i jedan i drugi u soji ( da ne kazem skoro nikako )

Ili da se u tu parcelu dogodine seje kukuruz i onda najjeftiniji Maton odradi posao.... Kod nas na plodored uvelikom utice prisutnost korovskih vrsta!

U Priručniku za gajenje soje od Sojaproteina piše: Flex se izdvaja od ostalih preparata po delovanju na ambroziju i poponac.
Ja sam prošle godine soju tretirao kombinacijom Pulsar 0,6L/ Kj + 4g/Kj Harmony, ušinak je bio odličan ni jedne travke.
Ove godine sam
5kj tretirao kombinacijom Oxon (Dynam) 32g/Kj + Pirat 0,2 L ( 1440 din/Kj)
1,5 Kj tretirao sam kombinacijom Pulsar 0,6L/Kj + 5g/Kj Promoni (Harmony)(2500din/Kj).
Kombinacija sa Pulsarom se za sada pokazala nešto malo bolja od kombinacije sa Oxonom ali ne toliko bolja koliko je skuplja.
Međutim tu nije kraj priče videću kako će koja kombinacija uticati na prinos soje.

Pulsar odlično odradi posao u soji, ali je kombinacija Pivot 0,3 lit/kj + Basagran 1 lit/kj povoljnija i jednako efikasna.
Probao sam tu kombinaciju i u pasulju, ali ne na kj nego na ha i takođe sve sagori osim poponca, koji ni da pobledi.

Isto sam išao Pulsar punu dozu poneki Poponac je dobio ali dosta ga i ostalo.Ima i neki sirak što je nikao posle kiše a to će špartač da sredi.

Prema istraživanjima instituta iz Osijeka svaki herbicid ima manji ili velik uticaj na prinos soje. Soju gajim petnaestak godina dešavalo mi se da njiva bude čista kao beton soja bude ne izgled veoma dobra a prinos slab.
Zadnjih godina primenjujem minimalne kolčine herbicida ako i ostane koja travka ošpartam jednom ili dvaput ako stignem i prinos više nikad ne omane. Prošle godine Galeb 2,45t/Kj Balkan 2,55/Kj.
To što proizvođači herbicida u uputstvima navode kako preparat može imati prolazni fitofoksičan efekat u praksi znači 300-400kg/Kj soje manje.
Juče sam drugi put ošpartao soju.
2ceszm9.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh