Soja 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moj kolega uvek ima prinose medju najboljima u selu a prilikom prskanja unisti soju (ranije kobrom a ovih godina nekim kineskim preparatom),soja mu izgleda sprzena uvek sam se smejao kad sam njegove njive posle video ali do jeseni svaka cast.Tako da sam skeptican oko toga da herbicidi skode po prinos.
Logicno je da je tako ali eto u praksi se pokazalo i drugacije.

Ja sam moju soju, presejana zbog loseg nicanja, pre 4 dana tretirao Pulsarom i sada treba da prskam Gallantom (sirak i zubaca) ali sam na netu procitao da izmedju Gallanta i nekog drugog herbicida treba da prodje 14 dana. Sta Vi mislite o tome?

Evo malo svezih slika sa danasnjeg spartanja:

292qp0x.jpg

73ihs7.jpg

2d7zm6c.jpg

Prvi put smo u zivotu spartali soju na 50 cm pa sam bio zabrinut kako ce da ide, ali sve je bilo u najboljem redu i ide lakse nego sto sam zamisljao. Dosad smo ga uvek sejali na 70 a ranije dok je bila na 50 nismo spartali. Uradjeno je danas 24 KJ a nismo radili ceo dan. Po nekoj mojoj prognozi ako se radi ceo dan moze se uraditi 35-40 KJ.

ja sam isao u soji pivot 0.3l i deltazon 1.5l,pivot ide od 0.2-0.3 a deltazon 1.2-1.5l,jaca hemija se koristi gde su njive prljavije al se nagodinu nesme sejati zito tako kazu agronomi,ja sam isao jacu i sve je sprzilo,soji nije nista al jedino poponac ne izgori al zato posvetli jako(svetlo zeleno) i vise nenapreduje,ostane u toj velicini i nesiri se dalje

I ja sam isto isao kombinaciju Pivot+Bentazon! Samo sam trebao ici vecu dozu titanic-a protiv uskolisnih, Isao sam sa 0.8l/ha jer je bilo samo muharike ali nije sve unistilo, nije puno ostalo ali zato tu i tamo izviruje iz soje!

danger je napisao(la):
ja sam isao u soji pivot 0.3l i deltazon 1.5l,pivot ide od 0.2-0.3 a deltazon 1.2-1.5l,jaca hemija se koristi gde su njive prljavije al se nagodinu nesme sejati zito tako kazu agronomi,ja sam isao jacu i sve je sprzilo,soji nije nista al jedino poponac ne izgori al zato posvetli jako(svetlo zeleno) i vise nenapreduje,ostane u toj velicini i nesiri se dalje

a zasto ne bi smelo zito? hoce pivot da jebe zito sledece godine ali kada je doza 0.7+ l/kj. Doza od 0.2 - 0.3 l nista nece zitu uraditi. A o deltazonu nema sta da se prica sa njim moze i zito da se prska.

Inace kod nas na zakorovljene njive idu ljudi sa dozom 0.5 l pivot + 1.5 l deltazon

neznam :sta:,tako trube ovi nasi strucnjaci,navodno izgore zito sa 0.3 i 1.5l kombinacijom po jutru,da nebude zabune ne hektaru vec jutru

mityoo je napisao(la):
I ja sam isto isao kombinaciju Pivot+Bentazon! Samo sam trebao ici vecu dozu titanic-a protiv uskolisnih, Isao sam sa 0.8l/ha jer je bilo samo muharike ali nije sve unistilo, nije puno ostalo ali zato tu i tamo izviruje iz soje!
Pivotom si malo ''ucutkao'' sirak, pa prskao titahikom, a onaj dublji se posle pojavio. "pucano dva puta sa po 1/3-om metka,i zec ostade ziv'' :ppozdrav:

dicki je napisao(la):
mityoo je napisao(la):
Pivotom si malo ''ucutkao'' sirak, pa prskao titahikom, a onaj dublji se posle pojavio. "pucano dva puta sa po 1/3-om metka,i zec ostade ziv'' :ppozdrav:

Taj problem sam ja imao prošle godine.

Mislim da dobro treba proceniti dali prskati ili ne sa Pulsarom,Dinamom i Pivotom zbog kasnijeg pojavljivanja sirka i na kraju zbog matematike.Preparat koji bije sirokolisne i sirak iz semena je skuplji, a ne obavi poso bas uvek. Svaka njiva je prica za sebe.

Ma jok! Muharike nije bilo kad sam prskao bentazon+pivot a i nije mi bio cilj muhar nego cicak i pepeljuga! A muhar je kasnije nikao(posle kise) i hteo sam da ustedim posto nemam sirka pa sam suvise snizio dozu! Ali nece biti frke posto je muhar jednogodisnja biljka a najesen tamo planiram zito da sejem!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh