Soja 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ja se toga pribojavam Sandore ali ako tako bude to ce da bude veoma lose....

branko je napisao(la):
Ja ne verujem da će i ta cena biti...
takodje, spomenuo sam 195e po toni sto se nekad garantovalo tog vise nema u ugovorima bojim se da to nije sa nekim razlogom

ja sam danas od ujaka cuo lose vesti oko otkupne cene soje i on kaze da ce biti samo 16din/kg pa sta vi mislite?

Ja sam cuo od komsije Djoke da su oni odgore kazli da nedadu vise od 5 dinara i po pdveja.
Ako mislte da se sprdam svama onda nista.

16 din, sam i ocekivao.Prilicno sam se iznenadio kad su objavili cenu na zeleno od 26 din. Jos da smanje cenu svinja na jesen, ja ne znam vise gde tu ima matematike.
Post je spojen: [time]1249510419[/time]

nebi trebalo, nema glodare, nema leptire ,vlaga ispod 14% lageruj

Citat:

Datum: Sreda, Avgust 05, 2009 - 02:56 PM

U periodu od samo nedelju dana (27.07. do 04.08.2009. godine), na području četiri južnobanatske opštine (Pančevo, Alibunar, Kovačica(Debeljača), Opovo) stanje useva soje se značajno pogoršalo.

Pri prvom obilasku parcela pod sojom, evidentirana je zadovoljavajuća kondicija pregledanih useva. Nakon nedelju dana, usled izraženih temperaturnih kolebanja u toku dana, primećeno je ˝kuvanje˝ u usevu soje. Svakodnevna hladna jutra i zadovoljavajuća vlažnost vazduha u donjim etažama useva soje i tropske vreline u popodnevnim časovima dovele su do ˝pojačanog disanja˝ biljaka soje i odumiranja (žućenja) listova.
Ovakvo stanje zasad je karakteristično za parcele na lakšim zemljištima i sorte kraće vegetacije (grupe zrenja 00 i 0), koje se po proceni na nekim parcelama mogu skidati u narednih 10 do 15 dana.

Ovakav razvoj vegetacije, nažalost će po svemu sudeći, prouzrokovati niži prinos i slabiji kvalitet zrna soje, koji ni najavljene kiše ne mogu popraviti.

Savetodavac
dr. sci. Vladimir Filipović
PSS APV OJ PDS Institut ˝Tamiš˝ Pančevo

2po9s.jpg

eqqzqe.jpg

Post je spojen: [time]Thu Aug 6 21:52:11 2009[/time]

Bas steta. Nesto slicno se dogodilo sa mojim krastavcima za seme. Dok je trajao onaj kisni period isli su ko ludi ,zastita odradjena kako valja tako da je i sada zdrav ali nema zglavnih plodova posto se bukvalno kad su udarile vrucine kuvao .

Nisam bio već par dana na njivi ali ću da obiđem da vidim kako stoje moje parcele :sta: :sta:

Za sedam dana prognoziraju opet padavine...posto kad mene nije palo skoro nista sta mislite da li ce joj ta kisa nesto pomoci ili je suvise kasno...

Gledam slike i stvarno sam ostao bez teksta.Sutra sledi obavezan obilazak mojih parcela pod sojom da vidim kakve su jer nisam skoro obilazio.

Razmisljam da ako se pocela susiti mahuna onda nema pomoci a ako nije onda jos postoji nada...moram da je obiđem nisam bio jedno nedelju dana.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh