Slobodna diskusija o traktorima

Nema sta da ne mislim,ulozio sam 3000e ali pola od toga je bilo preventivno.Sto je mislim velika razlika.Motor i menjac za sada rade perfektno,dokle ce videcemo.

Htedoh jos da dodam da je skoro bio u nekoj emisiji majstor koji bas prica o menjacima da oni na ovim zapadnjacima prvi stradaju i da ne mogu da prate radne sate motora.Tako sam i ranije razmislljao a ovaj je sada samo potvrdio.Spreman sam za menjac ali se nadam da nece skorije.Posle remonta menjaca mislim da ovaj traktor moze izgurati 15000rh bez problema.

Pitao sam majstora.Zavisi sta se sjebe. Iskreno ne razumem se bas u njegov menjac sta vise nemam pojma kako radi,kako sam razumeo oko 5000e su svi potrosni delovi gumice zaptivci itd.Ako su otisli zupcanici ili nesto slicno ide navise.

Peet ja imam ursus 902 i posle voznje sa nekim drugim traktorima (Same, Fendt, Deutz fahr, John deere) mogu reci da se nikad nebi vratio na ursusa kad bi mogao kupiti neki od navedenih marki. Znam da su svi dijelovi skuplji i skuplji servis, ali je dosta stvari dosta bolje rijeseno i kvalitetnije. Prije par godina a mozda i sad ima ljudi kojim platis da ti nadju traktor u njemackoj svicarskoj itd, ali ne traze po onim njihovim pijacama sa 100 traktora na placu nego dodjes kod prvog vlasnika i gledas traktor.

Polovan traktor mislim da je pametna kupovina ako znas gde je traktor bio ,sta je radio i kako je radio i kako je odrzavan i naravno koliko i sta ce da radi kod tebe samog pogotovo ovi zapadne proizvodnje jel oni estecki jako lepo izgledaju posle duge i teske eksplatacije . Ako se uzima od nepoznatog vlasnika to je onda kockanje i verovanje na reč prodavcu. Najvaznija stvar pri kupivini traktora je pristupacnost delova i servisera i naravno sama cena popravkr i servisa jer obicno se pokvare kad najvise rade i kad je potrebno brzo otkloniti kvar.

Slazem se da sve ide napred, jbg jednostavno tako treba i tako mora al meni kao nekom recimo majstoru to jednostavno ne uliva poverenje, izgleda kao igracka.
Jedan primer cu navesti, u firmu kod mene u kraju su stigla dva ista JD, isti dan bukvalno, ako se ne varam serija 6 za oznaku cu slagati, iste masine, isti priključci, sve isto, jedan radi samo sapuce sa tanjiracom a drugi se pati dusa mu u nosu na istoj parceli, jedna jedina razlika je sto je jedan obican motor tj ubrizgavanje a drugi CR, sem neke ekologije sa tim CR su unazadili traktor da je to smesno, cak je i motor radjen jer su mislili da sa njim nesto nije u redu.
Tako da novije i naprednije nije uvek nuzno i bolje.
Ma ja sam mislio na masivnost motora i sklopova u njemu, ne mora imati tonu da bi bio dobar i izdržljiv.

A što se tiče ovog ostalog, i ja imam takav unazađen motor u traktoru. Drugar ima Landini 2003. godina, a ja Claas 2010. Isti Perkins motori, 90ks, ali njegov reži, ujeda, vuče kao lud, a po mom motoru su prčkali radi ekologije, i on je mrtvac.

Dobra krava ostaje u selu a loša što dalje, sve je to relativna stvar šta će ti upasti a i tamo negde voze ljudi koji se nešto razumu ili pak ništa i svo znanje se svodi na vožnju a za održavanje i podešavanje je zadužen servis ili lokalni majstor, ima tamo većih krmadi, boklukara... nego kod nas,.Konkretno uglavnom znate da sam uzeo neki kombajčić zeleni od preko konkretno Švajcarska i oni se smatraju da najbolje održavaju mašine (uglavnom zbog standarda) i da odatle stižu najbolji primerci, da nežale na održavanje koja im rade servisi uglavnom a i moj bi trebalo da je održavan u Matri (ako je to servis uopšte, bar ima nalepnicu, nebitno) i gledam ja dob šine a one potrošene na 3-4mm (uglavnom kad se potroše na 6mm one su za zamenu) i oni to tako voze i rade sa njim kao da je to normalno, turbo na motoru im doradio i vidi se da su ga skidali i vratili nazad (verovatno im bio skup remont pa ko vele nek opravlja ko ga kupi) te je mene valda bog pogledao da primetim na vreme i stanem pošto su krica počela da češu kućište i da masti oko turbine tako da je i motor mogao u materinu da ode.Pa na primer na lančaniku u avcugu neovršene mase (gornji kod doba) umesto elastične čivije koja služi za osiguravanje lančanika da nešeta po osovini uvučena obična rascepka koju je lančanik vremenom precvikao pošto je lančanik dobio lufta na osovinici tojest zajeo malo osovinicu i samo se držao na pola rascepke, teško im bilo da ukucaju drugu čiviju, razumem da je na njivi pukla čivija pa su privremeno ukucali rascepku ali to se sledećeg dana reši veoma lako bez rasklapanja pošto ima mesta i ja sam to rešio a čuo se lanac u avcugu da češe i oni ga našpanovali ko tamburu kao da nelupa.Ima tu još nekih nebulozija koje sam video na njemu ali to ćemo bože zdravlja naleto polako da rešavamo, opšti izgled i enterijer je dobar, komande sve lepo rade počev od menjača, hidra, pogona remenica, komandi u kabini za povećavanje i smanjivanje obrtaja, instalacija...Toliko o strancima iz ovo malo iskustva sa njima.

Što se tiče kupovine od domaćina iz naše zemlje prvo što gledam je dvorište kad uđem kod prodavca (kuća je na ženi a domaćinstvo na čoveku), tu već možeš da vidiš kakav je domaćin (nebitno da li je siroma ili bogat) i samim tim i uglavnom takva je i mašina i tako je i postupano i održavana stvar, kad ti sa avlinskih vrata treba da biraš gde ćeš proći i sve razbacano po dvorištu mogu zamisliti kakav je prema istoj.Normalno nekad cena opravdava takvu kupovinu mada ja ću uvek dati više za nešto što vidim i znam da je održavano bez obzira koliko je radila nego za nešto što je samo korišćeno i gde je palo tu i ostalo ali no.Da se razumemo ima tu izuzetaka ali ima i onih koji te gleda u oči i laže te (spolja jadac unutra gladac) tako da treba i malo iskustva a i biti psiholog pa i raspitati se malo kod nekog kao što se ovde i tadi na forumu.

Ma ja sam mislio na masivnost motora i sklopova u njemu, ne mora imati tonu da bi bio dobar i izdržljiv.

A što se tiče ovog ostalog, i ja imam takav unazađen motor u traktoru. Drugar ima Landini 2003. godina, a ja Claas 2010. Isti Perkins motori, 90ks, ali njegov reži, ujeda, vuče kao lud, a po mom motoru su prčkali radi ekologije, i on je mrtvac.
Ono sto je komicno je sto sada Tafe/IMT prodaju Tier3A motore uz doplatu, kao bolji su :ROFLMAO: Nisam ih licno probao ali ako im je radjeno isto sto i Perkinsu (bregasta, Delphi pumpa) onda to samo znaci da vise trose i slabije idu.
Naravno narod nema pojma sta je Tier3A pa se reklamira kao "Euro 3" sto nema nikakve veze jer su to dva skroz razlicita standarda.

Znam ja na sta ste vi mislili, ja sam samo dao primer tog nekog napretka, bolje tehnologije, jednostavno meni nekako vise uliva poverenje kad je do motor a ne igracka.

Znam ja na sta ste vi mislili, ja sam samo dao primer tog nekog napretka, bolje tehnologije, jednostavno meni nekako vise uliva poverenje kad je do motor a ne igracka.
Imali smo u firmi 2 MC cormicka
Jedan TTX 230 2009g
Drugi X7 sa add blue2016g
Motori isti
Taj sa add blue je uvek bio kao uštrojen nikad nije VRIŠTAO
a stari TTX je vrištao kao sumanut

Sent from my moto e5 using Tapatalk

O tome slusam od kad sam bio mali kako svi automobili pa sad i traktori dolaze od preko od prvog vlasnika i plus je vozila baba.

Ако је неко већ постављао овај видео, много се извињавамо – може и брисање без права жалбе. :)

Imali smo u firmi 2 MC cormicka
Jedan TTX 230 2009g
Drugi X7 sa add blue2016g
Motori isti
Taj sa add blue je uvek bio kao uštrojen nikad nije VRIŠTAO
a stari TTX je vrištao kao sumanut

A reci nam koji je duze trajao tjs radio?

Nazad
Vrh