Slobodna diskusija o traktorima

Pa sipaj biodizel (ili zejtin) i eto ti ekologije.....
Samo se spremi psihički da ceo dan ne misliš o pečenoj ribi i krompirićima.... 😂

Zektor taj stari je prodat sa 8000h i full ispravnim motorom kao prvi dan
Taj ustrojeni je još u firmi nema još 5000h
Ali već ručka ulje

Sent from my moto e5 using Tapatalk

U jednoj firmi ima gomila Class traktora, 125-250ks. Dosta rade i mesečno najmanje jedan traktor ima neke maligane vezane za ad-blue, i ostale drangulije u izduvnom sistemu. Pa se u sred posla desi da axion od 250ks smanji obrtaj motora, ne prima nikakvo opterećenje, jedva sebe odvuče sa njive do radionice. Kako čujem manje više svi proizbodjači kubure sa ad-blue sistemima. A ti isti sistemi se ugradjuju i u danasnje nove automobile,euro dizel+ad-blue...

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...

Sale ratar tako je to kad se ne kupi kombajn koji je preko radio cveće nego kojekakve lomine i kršine.
Nisam očekivao da će biti top stanje ali sam očekivao da se kombaj održava tipa crkne deo staviš nov i vozi a ne da mi stavlja špentle, karabudži ili dob šine da se potroše dok šrafovi ne pootpadaju i oni nama drže predavanje kako se radi zemlja na zapadu, **greška obične, sa onakvim dob šinama i korpama oni vršu nešto, uf da mi je da vidim vlasnika, onakav kombajčić.::jako_besan::

U jednoj firmi ima gomila Class traktora, 125-250ks. Dosta rade i mesečno najmanje jedan traktor ima neke maligane vezane za ad-blue, i ostale drangulije u izduvnom sistemu. Pa se u sred posla desi da axion od 250ks smanji obrtaj motora, ne prima nikakvo opterećenje, jedva sebe odvuče sa njive do radionice. Kako čujem manje više svi proizbodjači kubure sa ad-blue sistemima. A ti isti sistemi se ugradjuju i u danasnje nove automobile,euro dizel+ad-blue...

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...
Kad sam dogovarao kombajn u almexu objasnili su mi da za naše tržište idu motori bez ad-blua a za evropsko mora sa ad-bluom. U tucanu će biti mečka bez ad-blua (neću da se mislim) sa 254 ks. Isti taj motor sa ad-bluom za evropsko tržište ima 30 ks više...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

То је тај мач са две оштрице јбг...само ја волем кад могу сам да поправим....Жалостно али истинито а хвала Богу и на овом форуму иам добрих људи па кажу шта и како треба кад је мука а не ћуте ко пизде....Кад сам куповао комбајн звао сам разне увознике резз делова за За запдњаке и све ми је било јасно као дан,два па ово, па оно, има,нема,биће,неће,хоћу ,нећу а мени матори спава у атару под комбајном збој неке глупе ситнице....Ново да, половно Западно не.

O tome slusam od kad sam bio mali kako svi automobili pa sad i traktori dolaze od preko od prvog vlasnika i plus je vozila baba. 😂
Nisi me dobro razumeo, covek kad ti nadje traktor ti dodjes kod vlasnika i gledas traktor a ovaj sto ga je naso u njemackoj ili gde vec ti prevodi sto svabo ili ko vec prica pa ga i ti mozes nesto pitati. A to da je baba vozila traktor od 200ks do baste i nazad je standardna prica kad pricas sa nasim preprodavacima.

Sale ratar moj kombajn je iz svicarske i sto se tice odrzavanosti odrzavan je, a sto se tice ciscenja cist je gdje se mogao izduvati kompresorom prostor koji se nije mogao izduvati je katastrova. Na primer svi limovi oko lanaca su prljavi od ulja, svi coskovi u koje je dospjela prasina pa nato pala kisa su istrulili. Znam da se u pravilu kombajn samo izduvava ali po meni bi trebalo jednom godisnje pred sezonu obrati peracem pod pritiskom.

Ja uzeo kombajn iz Italije i kada sam krenuo da ga pretresam za sezonu oduševljenje za oduševljenjem.Sve na svome mestu, bez budža, karabudža i ostalog.Nije se sijao kao mnogi u moru kombajna niti je lep kao na slici ali mehanički tipi topi.

Мач јбг...нема једноставно правила у ствари ако ћемо поштено треба имати ону ствар па купити нешто тако.Не знам али стално имам осећај да се не пише баш искрено о кваровима на тим западним машинама уопште....Бар на форуму све перфектно функционише.

Kolega Filipe što se tiče limarije moj je zdrav (nije truo nigde), mnogi misle da ako se pere kombaj da će istrunuti brže i propasti, e pa nije tako, treba voditi računa kad se pere i kako. Ako ćeš da pereš kombaj sa dve kante vode i za 10min onda nemoj ni počinjati, isprati svu nečistoću i prašinu, masnoću ponaročito gde se spajaju limovi (iznutra nema potrebe ako je čist i usijan, uriban poput rešeta, sabirne), hladnjak, motor... Oprati ga kad je lepo vreme, sunčano više dana i ostaviti ga da se osuši tojest da voda ispari iz svih sastava, avcuga...Najbolje sproleći pre remonta mada može i ujesen ako ima lepog vremena da se osuši. Ako nije pokisao tokom rada ujesen dovoljno je ga i izduvati dobro i u suvu šupu a ako je kisao tokom rada i kasno završio sezonu onda bi godilo da se opere bez obzira na vreme pošto će ga te naslage tokom zime polako nagrizati kao kiselina,Najbitnije je da kad se pere to bude sistemacki, znači i najmanja nečistoća da se skine, bukvalno kao da ćeš da ga farbaš.

Ne može sve da se izduva.Ove godine kukuruz skidan skoro do juče, ona fina crna prašina zavukla se u sve pore i zalepila kao tutkalo za limariju.Jedva je skinulo puškiranje i izvuklo lice.

Змаја сам прао после жетве жита и после кукуруза ако треба дуваљком и компресором издавати воду мада било је сунца и ветра .Нај горе је ако покисне на њиви мош дувати у њега до сутра...

Ja posle kukuruza,poskidam one poklopce ispod spirala ovrsene i ne ovrsene mase,poskidam sva vratanca i vrata,povadim gornja i donja sita. Onda uzmem duvac i izduvam koliko god mogu prasinu,onda ide pranje 2-3 sata,pa upalim kombajn i ukljucim vrsalicu, i posle toga opet pranje. Posle ga parkiram i ostavim napolju min 2 dana sa otvorenim haubama,nakon toga ide kompletno podmazivanje,prskanje polugica i sajli sa WD-om i kad se uveze u hangar,puni se rezervoar i mazu gume sa glicerinom.

Kombajn se po zavrsetku sezone prvo detaljno izduva na njivi, pri tom se otvori svski lim koji moze da se otvori. Dok se izduvava, a pogotovo unutrasnjost, dva tri puta se pali vrsalica jer je prasina dodatno strese iz unutrasnjosti na sabirnu, sita i slamotrese. Kad kombajn stigne kuci onda ide detaljno izduvavanje kompresorom dok iz njega neispadne barem 5 malterskih kolica kojekakve prasine i ostaka. Da napomenem da ja izvucem sabirnu napolje jer ovaj kombajn ima tu mogucnost. Onda kad mislim da je gotovo, obicno to bude krajem drugog dana posla, ponovo upalim vrsalicu nekoliko puta i menjam obrtaje doba i vetra i naravno sita otvaram zatvaram, a sve to dok vrsalica radi. Posle toga prikupi se jos jedna kanta od jupola.
Posle toga sledi tusiranje i detaljno pranje. Koristim bezkontaktnu penu koja skida prljavstinu i masnocu. Posle nekolika sati pranja, po mogucstvu vrucom vodom, sledi susenje. Prvo se izduva duvaljkom, potom kompresorom. Onda sledi najvazniji deo, podmazivanje svega sto postoji da bi se voda istisnula. Kad podmazem onda se ponovo pali vrsalica i menjaju se obrtaji svega od min do max bar 3x. Kad se to uradi onda ide brejk kliner da skine tu mast koja se rasula posle mazanja. Bude malo rasute masti oko doba i vetra. Pregledaju se i ostali lezajevi, spaneri, remenice, remeni, lanci i sta treba dodatno podmaze, a lance podmazem samo wd sprejom(pokazao mi se najboljim resenjem). Bitno je da se obrati paznja da se dodatno prosuse, ociste i naprskaju kontakti struje gde god je to moguce. Instalacija je najosetljivija na pranje i ulazak vode. Kombajn onda moze u zimski san, al ja preporucujem da sve poklopce otvorite da sto vise promaje prolazi kroz njega da bi se sto manje vlage zadrzavalo.

Nazad
Vrh