Slobodna diskusija o traktorima

Kombajn se po zavrsetku sezone prvo detaljno izduva na njivi, pri tom se otvori svski lim koji moze da se otvori. Dok se izduvava, a pogotovo unutrasnjost, dva tri puta se pali vrsalica jer je prasina dodatno strese iz unutrasnjosti na sabirnu, sita i slamotrese. Kad kombajn stigne kuci onda ide detaljno izduvavanje kompresorom dok iz njega neispadne barem 5 malterskih kolica kojekakve prasine i ostaka. Da napomenem da ja izvucem sabirnu napolje jer ovaj kombajn ima tu mogucnost. Onda kad mislim da je gotovo, obicno to bude krajem drugog dana posla, ponovo upalim vrsalicu nekoliko puta i menjam obrtaje doba i vetra i naravno sita otvaram zatvaram, a sve to dok vrsalica radi. Posle toga prikupi se jos jedna kanta od jupola.
Posle toga sledi tusiranje i detaljno pranje. Koristim bezkontaktnu penu koja skida prljavstinu i masnocu. Posle nekolika sati pranja, po mogucstvu vrucom vodom, sledi susenje. Prvo se izduva duvaljkom, potom kompresorom. Onda sledi najvazniji deo, podmazivanje svega sto postoji da bi se voda istisnula. Kad podmazem onda se ponovo pali vrsalica i menjaju se obrtaji svega od min do max bar 3x. Kad se to uradi onda ide brejk kliner da skine tu mast koja se rasula posle mazanja. Bude malo rasute masti oko doba i vetra. Pregledaju se i ostali lezajevi, spaneri, remenice, remeni, lanci i sta treba dodatno podmaze, a lance podmazem samo wd sprejom(pokazao mi se najboljim resenjem). Bitno je da se obrati paznja da se dodatno prosuse, ociste i naprskaju kontakti struje gde god je to moguce. Instalacija je najosetljivija na pranje i ulazak vode. Kombajn onda moze u zimski san, al ja preporucujem da sve poklopce otvorite da sto vise promaje prolazi kroz njega da bi se sto manje vlage zadrzavalo.
Kolega cak je i dobro otkaciti heder od kombajna da sto vise zraka struji kroz kombajn, a sto se tice kontakta struje to je najbolje jednom godisnjem ocistiti brake cleanerom ili benzinom i cetkicom pa wd-om naprskat jer kolko god okolo ima dihtunga opet se malo vode zavuce i izgubi kontakt. Meni je voda na kontaktima struje stvarala probleme i na traktoru, zakacim prikolicu i da testiram signalizaciju ne rade stopke ili zmigavci ni na prikolici ni na traktoru bog zna koliko ne rade, pa mijenjanje indikatora stopki, relej i prekidac zmigavaca sto stvari dok nisam poceo raditi tako sto ti kazes. U zimu obavezno sve dobro podmazati gdje imaju mazalice, kosu na psenicnom hederu preci preradjenim uljem, sve lance poskidam i stavim u preradjeno ulje do zetve, traktor predjem odmascivacem i karcherom dobro obrati a onu po*ranu sedmopolnu uticnicu natopiti wd-eom.

Mnogo je manji problem kada neki električni vrag ne radi nego kada zbog lošeg kontakta počne da se grije u sred vršaja sa tonama ekstra zapaljive prašine na sve strane, u sred polja pšenice.

Heder se naravno podrazumeva da je otkacen, a njegovo sredjivanje je posebna stavka.
Nikako ne treba mazati preradjenim uljem jer je ono skoro kao smirgla puno sitnih cestica cadji i raznih deterdzenata. Bolje je koristiti neko ulje koje nije motorno, hidraulicno, ili reduktorsko.

Koja je cena kod vas Arma 704/854, potom Basak 2075 i Htt 80 kao Mims sto ima. Arma 704 ima identicnu hidrauliku kao 854. 854 u praksi moze da radi sa svime sto si naveo bez po muke.

Cekam da dobijem cijene . Gledao sam zetor Major . Sa pdv 62500km . Komande tvrde pogotovo revezer. , nazad dobar 4 izvoda poteznice i todobro , sa zrakom svi , najvise me razocarao ajnslag i cijena. Plus za zetora ovde sto se lako proda i drzi cijenu a za turcina se vjencas.Da i samo 4 plus 4 brzine .

Ja o novim zetorima imam ne bas neko misljenje. Kada sam kupovao traktor Zetora nisam ni razmatrao. Iako imam Armu malu prednoat bi dao Htt kao brendu. Cena je bila preko 10% veca u momentu moje kupovine a Htt je 3cil dok je Arma 4. Da je htt bio 4cil i da je bio maks tipa 1000 skuplji njega bi uzeo.

Samo stvarno to sa tzv zapadnim nema veze al sta ces . Malo sam vozao majora nekako osjecaj igracke kako bi reko . Moj maksum star 30 godina mi nekako pouzdaniji na prvu pod rukom a ajnslag bat duplo veci i kad smotam pun sa prednjom vucom na asvaltu ne osjecam nista a na ovom nov pa se nesto kocoperi kad skrenem sa pr vucom ?

Cekam da dobijem cijene . Gledao sam zetor Major . Sa pdv 62500km . Komande tvrde pogotovo revezer. , nazad dobar 4 izvoda poteznice i todobro , sa zrakom svi , najvise me razocarao ajnslag i cijena. Plus za zetora ovde sto se lako proda i drzi cijenu a za turcina se vjencas.Da i samo 4 plus 4 brzine .
Jel' to Momo sa deutz motorom?

Bojceticu kod nas u bih je zetor rasprostranjen kao kod vas u srbiji belarus. Kod nas belarus nije bas na nekom glasu.
Momo je si gledao na olx deutz fahr agrolux traktore nove, jedan kolega je bio zagrijan za agroluxa ali je kada je video kabinu razocarao se i odustao je mada je meni solidna kabina.

Koja firma uvozi Arma trac u BiH?
Kod nas su realno dobri uslovi za kupovinu novog traktora jer kad se odbije 30% subvencija drzave i 17% pdv-a to dodje malo vise od cijene dobrog polovnjaka koji je star 20-30 godina.
Jedina mana novih traktora kod nas je sto se nude u oskudnoj opremi, mada tu svako ima svoje kriterijume.

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Nisam , pogledacu i to . Zelja mi je da je tih, dobra klima i grijanje ,udoban, kuke na polugama a ne kugle , visok, mali radius okretanja , 4 izvoda , sto duza garancija , brz na sto manjim obrtajima , radijalne gume , sto vise brzina , hidro reverzer bi zelio al znam da ce tesko biti za tolko para , onda bar lak reverzer i meko kvacilo , dobro sjediste , obaranje volana , stepenice normalne jer sam vec lomio ruku zbog klizavih stepenica , .. Snaga , obrtni momenti, dijeljenje brzina ,turbo, itd stvari za teske poslove nemora nije bitno , i da da je do 30k evradi , da izadje bez pdv i sa posticajem oko 18k .

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh