Slobodna diskusija o traktorima

Ne treba raspravljati o tome koji su traktori bolji, stariji ili novi, svako normalan zna da je nov, nov, a stari vuce svoje negativnosti.
Sve se svodi oko dubine dzepa.
Moj primer. Zadnje 2-3 godine gledao sam da menjam Ursusa 904 za nekog jaceg traktora do 130 ks. Rus iz starta eliminisan. Zasto, pa zato sto kod nas vecina sa tim traktorima navodno su zadovoljni a cesto im majstor u kuci s tim da se kapija odmah zatvori i nocu se majstor isprati pa se skriva ko da je to neki genocid.
Gladali smo svakakve traktore od 20000 pa do 25000, toliki je neki plan maksimalni bio za gotov novac bez da se podigne kredit.
Kad smo podvukli crtu plasili se uzeti neki strani za te pare iako su odlicno na oko izgledali ali naravno da su vec sa 10000 i plus radnih casova i ne daj Boze da treba ulaganja za kratki vremenski period.
Odluka je pala na Zts 16245 po ceni od 11500 e.
Traktor na oko odlican i ocuvan, kako spolja tako unutra, mislim u kabini, spremni za sve sto nas ceka oko ulaganja kad smo vec platili dosta manje od planiranog.
Kupljen prosloga leta, orali zimsko bez problema. Zadovoljni donekle, jak ko grom, ali potrosio oko 1.5 l ulja na nekih 20 kj sto mi se nije svidjalo ali...
Proletos u spremanju za setvu sa drljacom 6 m gubio pritisak od jednom na skoro 0.5 b. Skidali majstor karter pa videli cudo u njemu. Naslage od ulja po zidovima ko bitumina sito od pumpe zabetonirano od te smole
Dok smo vec tu, menjali i uljnu pumpu, kupili novu. Pritisak dobar 3.5 b i posle par dana krenuo da baca ulje na izduvnoj grani.
Posao samo sto nije na veliko krenuo ali ipak doneli smo odluku da radimo motor.
Karike su bile zalepljene i takve naslage unutar bloka nikad nisam video.
Dakle uradjena kompletna generalna i kupili cak i radilicu jer je stara vec bila na trecoj specijali.
Sve se dobro zavrsilo i stigli na vreme i radili s njim. Jos smo 2 prednje gume kupili i radjene i dizne sa pumpom.
Jesenas kad smo stigli na pola oranja od jednom je poceo izaci iz 3 sporo brzine sto nije cinio pre.
Otvorili odmah menjac kako ne bi rizikoovali i tu menjali dosta toga, od par lezajeva do sinhrona i mislim 2 osovine sa zubcanicima.
Znate kako je to, kad zelis dovesti sve u red a to vuce jedna za drugim.
Dakle ulaganja je bilo i stigli tu negde oko 15500 e, nekome malo nekome puno i uvek ce tako biti. Sad smo zadovoljni jer smo ga sredili kako treba i deluje u radu jako dobro.
Sta sad reci na ovakvoj prici i sve u roku od godinu dana. Nekome je sve ovo mnogo negativno a ja uvek postavljam pitanje sta bi bilo da sam ulozio u nekom drugom traktoru 20000-25000 e a da me strefi za kratko vreme ovo sto sam doziveo sa ovim.
Dakle i onaj koji bi kupio polovan traktor za 25000 e nece imati nikakvih problema ukoliko je iz starta spreman da svasta popravlja za 10000 e ako mu je budzet jaci a nije mogao isti takav traktor kupiti ga novog za duplo vise novca. Ja ne bi bio spreman za to.
Svako svoju kalkulaciju zna!

Kod polovnog zapadnjaka gledajte da imate bar 15-20% njegove vrednosti u šteku za svaki slučaj. Lepo mi je švaba rekao:do 3000 h nema kvarova ili se resavaju u garantnom roku. Od 3-5000h počinju kvarovi koji se relativno lako otklanjaju ali zaustavljaju traktor u radu i to najviše košta. Posle 5000 h je sve moguće i nikome od njih nije potrebno da do toga dodje, da plaćaju skupoceni radni sat servisa-opravke i skupe delove dok im traktor stoji. Moj polovnjak sto sam uzeo je imao 890 h. Polovnjaka sa 5-6000 sati necu ni da gledam.

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...

Шта испада да је највећи проблем на половном западном трактору: мотор, мењач или 'идраулика?

Au Peet brate mili...To je stvarno previse...

Ja sam JD-a uzeo prosle godine u decembru i sa njim napravio nesto preko 400rs za ovih godinu dana.Od ulaganja sam imao semering i neke caure na levom prednjem tocku 42000 din.Ulje je tek pocelo da curka-isao bi on jos dosta ali sam hteo da sve bude po ps-u i odma ga zamenio. Crevo od hladnjaka do motora (verovatno sam ga ja probusio negde) 6000 din i zajebancije oko prednjeg kardana (koji nije bio u funkciji kada je traktor kupljen ) 50000 din. Servis je takodje uradjen preventivno(sva ulja i filteri,antifriz itd) to je izaslo sa majstorom negde oko 100000 din.Nova zadnja guma 120000 din,postavljao sam slike,prosle zime u oranju zasto je i kako ispala sa felne to samo bog zna.

Koliko sam posla uradio i zemlje prevrnuo sa njim ove godine ja sam PREZADOVOLJAN. Prvo sto sam u uslugama zaradio dosta vise od ovih troskova koje sam imao,drugo 3x sam povecao povrsinu zemlje koju radim i dusu sam svoju odmorio.Udobnost stvarno nema cenu,dok radim zalivam se vodom da ne zaspim.

Зар ти није био сумљив тај Зтс за те паре ,то је очигледно да си купио истерану машину ,добро ће ти доћи да немаш више даља у њега улагања

Шта испада да је највећи проблем на половном западном трактору: мотор, мењач или 'идраулика?
Moje licno misljenje da je menjac, uglavnom se tu pominju najvece cifre i najcesci kvarovi
Pogotovo sto tu tesko da mozes da znas stanje, najcesce se desavaju kvarovi da rade i odjednom stane. Moze i motoru da se desi, ali uglavnom daju upozorenje (trosenje ulja, nizak pritisak ulja, duvanje na odusak itd itd.)

@Mušovac
Mozda ranije nisam pratio pa nisam u toku koji JD je u pitanju. Niti si napisao godiste ni koliko rh je imao a pogotovo koja je cena bila.
Tako da ne znam sta da ti odgovorim. Stoji to da sam dosta ulagao ali sta da se radi, kao sto sam rekao bio sam spreman na sve iako nisam ocekivao da ce sve to trebati tako brzo. Uostalom nadam se da ce u buduce biti sve u redu i da nece vise trebati skupa ulaganja a da pri tom dobio sam za nekih 15000 e pristojan solidno komforan i jak traktor ko zemlja.
@Spajki
Kao sto sam rekao dubina dzepa cini cuda. Pametan potez kupiti polovnjaka sa manje od 1000 rh umesto za istog nekog novog platiti par desetina hiljada e vise ali pitanje je da li je finansijski izvodljivo. Isto kad mozes sebi dati dozvolu da ga menjas posle 5 godina ili 4000 rh je odlicna stvar.
Nisi ni ti rekao koliko si ga platio.
@ratatatui
Ne mozes sta videti dok ga u radu ne teras. Palio iz cuga, radio je fino, prilikom neke kratke voznje po ulici, sasvim ok bio i menjac bez poteskoce ubacivanja u brzine s tim da teze je usao iz 3 u 2 dok se nije skoro skroz zaustavio traktor (to je bio zbog sinhrona kojeg smo menjali i sad odlicno funkcionise) i pumpa otvarala odlicno i prilikom davanja gasa rezao dobro. Jos kako sam i napisao radili zimsko oranje sa njim jesenas bez ikakvih problema.
@North ARMY
Nisam ni rekao da ih majstori nocu rade nego da se danju odmah kapija zatvara za njima kad ulaze u dvoriste a po mraku se majstor isprati. Mada ima i toga, znam neke koji su forsirali majstore da im nocu rade kako niko ne bi znao da im je traktor u kvaru.
Nije ni to bas tako jednostavno kupiti ga novog (rusa) i za kratko vreme ode lamela a na jednom 136 ks sreca sto samo 2 dana pred isteka garancije crko diferencijal.

Kako vam se cini belorus 90 ks, kakva su iskustva sa njim kvarovi, odrzavanje, potrosnja? Da li je za dve glave prejak, a za tri premalo ks?

Da mjenjac je ipak najveci problem koji se moze desiti , samo iz dva razloga , prvi je jer nije kao kod auta odvojen sklop pa ga mozes skinuti dole , nego svaki put se mora rasturiti traktor da se vidi sta je unutra , a drugi problem su skupi dijelovi jer uglavnom nema zamjenskih , nego mora original lezaj ili zupcanik ili snop ,a o vario da ne pricamo.

Oko 1500e na Zts je menjac izasao sa majstorima i samo taj sinhron izmedju 2 i 3 oko 80000 din ako se dobro secam.
Koliko li kosta na onim polovnjacima koji kostaju izmedju 25000 i 40000 e?
I koliko od svih tih su isto zreli za to?

@Peet radi se o jd 7700 placen 21000e 93 godiste.Evo bas iskopah sliku kad sam radio servis i remont tog semeringa.
101007050_932407617229997_3870651087232958464_n.jpg

79761313_463366517709175_5008997345442922496_n.jpg

U Njemačkoj je traktor skuplji nego kod nas u Hrvatskoj.
Tako da ako dođe krš ispod cijene nije on kriv nego gazda.
Nisam prvi put kupio nešto iz Njemačke 🤣🤣
Ali opet ako nešto vrijedi i cijena je.
Od ovih šta uvoze bježat glavom bez obzira.
Sam naći ajde još.
Ali pravi stroj sahrani sa puno sati istočne.
Tipa zetor svi kupovali ovdje nove i sad prodaju i čovjek kupi polovan fendt jer zetor ne valja.
Tko ti je prodao da je nov JD skuplji u Njemackoj, znam dovezene nove od tamo jer se vlasniku isplatilo , samo posle imas problema sa lokalnim zvanicnim uvoznikom JD-a.

Koliko rh ima?. I sad ti ne mislis da si skoro 3000 e ulozio za.godinu dana. Zar je to malo na sve to sto si naveo a fuj, fuj, fuj nisi imao problem sa menjacem ili motorom?

Nazad
Vrh