Znam... ako se dobro secam oko 200e a remont starog mislim da je bio 65ePa o tome i pricam,robija skinuti prvi put svi srafovi zategnuti pneumackim pistoljem.okrenut na napred prilaz otpozadi,duboko zavucen a mesta nimalo.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Znam... ako se dobro secam oko 200e a remont starog mislim da je bio 65ePa o tome i pricam,robija skinuti prvi put svi srafovi zategnuti pneumackim pistoljem.okrenut na napred prilaz otpozadi,duboko zavucen a mesta nimalo.
Meni je trebao veci protok za masinu za zelenu rezidbu koja ima 3 hidro motorani klip.. Dok nisam promenio pumpu radio 2 spora 1800obrtaja, sad idem 3spora i 1400obrtaja puno lakse raditi na malom gasu ako ima vise mase opet idem 2spora al nemoram velik gas kad vrti kao ludoVentil u sistemu je taj koji određuje pritisak. Pumpa ko pumpa.... Samo dobijaš veći ili manji protok tj varira litraža pumpe. Pritisak, jok.
Siniša prijatelju da se ne prepiremo al očigledno ne podiže tako da nemoj da potpisujes jer da podiže ne bi čovek ovde postavljao pitanje i mučio muku sa podizanjem priključaka zar ne? A i da mu je 160 bara hladnom na pola gasa dovoljno ne bi tamo neko stavio rasterecenje na 190 i više al aj da se stvarno ne raspravljamo izvinjavam se sto sam nesto napisao.
Nebojša, samo treba čitati šta se piše.Digne sirotan i ne zali se radio je tako maltene celu godinu,nije me izdao i ostavio na cedilu.
Sam si sebi dao odgovor. Ulje mora ostati u sistemu za poluge a ne da pada kada daš komandu na spoljne izvode (redno vezano, pumpa-spoljni razvodnik-poluge. Po meni glupo al ajd). Negde ti gubi ulje (zato se muči da podigne) razvodnik, možda neki o ring, zaptivač.... Nije hidraulika komplikovana ali ako nemaš alata i znanja, nemoj se mučiti. Ili zovi onog ko sigurno zna ili nosi hidrauličaru.Meni se cini da je distributor,jer kada je zakacena ruka za BB na koje je zakacen rasipac vrece od 600 kila ruka dize kao od sale ali cim ukljucim bilo koji od 3 izlaza i preusmerim ulje u ruku prikljucak pada kao da ulje izcuri,zato mislim da ili je glavni ventil ili povratni,videcu ponovo.
Isto tako piše "nema dovoljno snage" sto bi značilo sta,sta je snaga u ovom slučaju?Nebojša, samo treba čitati šta se piše.
Na tom pritisku diže bilo koje oruđe koje ima u dvorištu milion posto. Potpisujem!
A to što se muči da podigne i što trese nije do pumpe milion posto pod uslovom da ima taj pritisak tj da je sat koji meri ispravan.
Siniša vrtis priču u krug bez nekih argumenta i e odgovoris ni na jedno pitanje i pokušavaš da pobijes ono što sam napisao a i sam znaš da sam u pravu.Prijatelju, imaš pogrešne informacije samim tim i sliku, nisi uključio logiku uopšte i sve ti se zbrkalo..... Al dobro je, vrlo si uverljiv, nije to loše.
Elem... Vratio sam se na početak @iceburn misterije i skontao sam gde grešiš.
Pritisak koji je on izmerio je pritisak pumpe izmeren na vanjskom razvodniku (onaj za kipovanje, vučnu tanjiraču...) a ne na klipovima-cilindrima poluga koje podižu oruđe. Da je merio na polugama tj cilindrima koji podižu oruđe onda bi imao tačan podatak pritiska u tom delu hidraulike koji je sigurno ihaaj manji. Jel ti sad jasnije? Merenje je izvršeno na delu sistema koji je ispravan a ne na neispravnom delu. Btw ni tamo na izvodu gde je kolega merio pritisak, isti nije realan jer ga može ograničiti sigurnosni ventil vanjskog razvodnika. Za realan pritisak pumpe potreban je drugačiji alat i mesto merenja, tačnije treba direktno na pumpi meriti. Ali nema potrebe za tim jer nije ona u pitanju.
Eventualno još jedno pojašnjenje i onda mislim da svima mora biti jasno.
Sistem hidraulike (putanja ulja) na yto-u a i na nekim drugim traktorima je isti ili vrlo sličan i ako gledamo od pumpe ide ovako:
zupčasta pumpa---vanjski razvodnik-----razvodnik za poluge-----menjač i dif (ili nekakav drugi nazovimo rezervoar za ulje)-----filter i opet zupčasta pumpa. Znači "potrošači" su redno vezani i ne mogu da rade u isto vreme. Ako podižeš poluge, naravno žutom ručicom (ili lift o matikom) ne možeš koristiti vanjsku hidrauliku. A to se obično dešava npr u setvi žitnom sejalicom. Dižeš sejalicu ali ne možeš i markir. Ako podižeš markir prestaće podizanje sejalice.
Lapsus?Mislim da je 160 bari malo i na vruće a kamoli hladno
Pritisak meren pretpostavljam na izvodu za kip. Nedovoljno. Trebao si meriti i direktno na podiznom cilindru, u toku podizanja, da bi imao tačan podatak jer su ovako gubici i eventualno neki problem zanemareni pa misliš da ti taj pritisak i na cilindru.ja sam morao na rusevima (novi) dići na 195-200 bari na hladno da bi dizali priključke lepo (vruće-hladno), pritisak je bio negde oko 170 na hladno i kad ugreje ulje nisu mogli da dignu konzumov setvospremač 3,2m (950kg)
Ništa ja ne pobijam, čak ti dajem odgovor serviran na tacni ali ga ti ne vidiš a što je najgore potpuno me pogrešno shvatiš. Al dobro, rešićemo. Pokušaću na sve da ti odgovorim samo opuštenije čitaj. Ako mi nešto promakne, ponovi pitanje, odgovoriću.Siniša vrtis priču u krug bez nekih argumenta i e odgovoris ni na jedno pitanje i pokušavaš da pobijes ono što sam napisao a i sam znaš da sam u pravu.
Uzmimo da je 200. Pa prosto je. Na tom pritisku (a mahom je na svim traktorima tu negde oko 200 sem imt-u kome je oko 175-180) poluge će podići bilo koje oruđe koje taj traktor može da nosi bez rizika od nekakvog loma. Sa nižim pritiskom postoji rizik da teško i ili udaljeno oruđe od traktora neće biti podignuto. Nijednoj fabrici ne ide u prilog da joj neko blati traktor zbog te male razlike u pritisku kad je sistem svakako konstruisan da izdrži znatno veći pritisak. Evo npr klipna pumpa imtove hidraulike puca na +350 bari. Creva takođe trpe do 300-350 bari... Znači to je maksimum maksimuma ali potpuno nepotreban.samo mi kaži sto je rasterecenje na 190 ili 200 ili 210
Ne treba,ali će da radi jer yto ima 3 podizna cilindra, drugačije uglove poluga i samim tim hidraulika mu je rasterećena. Potpisujem! A znaš zašto? Zato što imam isti traktor sa isto tako lošom pumpom pa opet podižem sa njim 2t. I vruć i hladan. Imam i imt-a sa isto tako lošom pumpom pa zakačim traktorski viljuškar na poluge (nzm težinu ali ima cirka 400kg) i još podižem BB vreće cirka 600-800kg. Sve u zavisnosti koliko daleko zakačim vreću i koliko nakarikam tegova napred. Dižem pronarku sa 9t kukuruza u njoj a stranice zatvorene. Mukom ali diže. Potpisujem jer sam muku mučio sa više traktora pa sam napravio razne priključke za manometar da bih mogao videti gde u sistemu ima pritiska a gde nestaje.ako je taj hidraulik treba da radi na 160 bara
To ne zna ni vlasnik traktora kolki je pritisak kada se zagreje.znaci vruć I na leru 120 manje vise,
Loša ti logika jer po tebi sa 160 bari ne može podići ni same poluge dok sa 200 diže par tona. Dovoljno je 10-ak bari za poluge, 50-ak za dvobrazdni plug 757, oko 100 za Maju 6redi hidrogreda......al jako dobro koristim bas tu logiku koji si malopre pomenuo.
Jel je ovaj deo posta po onom kao iz onog crtaća: Kako sam se samo dobro setio?A sto se merenja tice aj i to da napišem ako meri direktno na pumpi saznace samo stanje pumpe (sto bi takodje trebalo uraditi) a ne celog sistema a merenjem redom po sistemu(ako je to moguce) ce saznati gde dolazi do gubitka pritiska,ako su radno vezani onda treba izmeriti izlaz iz prvog razvodnika pa videti stanje pa ako je tu pritisak ok meriti na izlazu iz drugog razodnika ili kako god se taj deo koji kontroliše rad poluga tacno zvao.
Prijatelju, imaš pogrešne informacije samim tim i sliku, nisi uključio logiku uopšte i sve ti se zbrkalo..... Al dobro je, vrlo si uverljiv, nije to loše.
Elem... Vratio sam se na početak @iceburn misterije i skontao sam gde grešiš.
Pritisak koji je on izmerio je pritisak pumpe izmeren na vanjskom razvodniku (onaj za kipovanje, vučnu tanjiraču...) a ne na klipovima-cilindrima poluga koje podižu oruđe. Da je merio na polugama tj cilindrima koji podižu oruđe onda bi imao tačan podatak pritiska u tom delu hidraulike koji je sigurno ihaaj manji. Jel ti sad jasnije? Merenje je izvršeno na delu sistema koji je ispravan a ne na neispravnom delu. Btw ni tamo na izvodu gde je kolega merio pritisak, isti nije realan jer ga može ograničiti sigurnosni ventil vanjskog razvodnika. Za realan pritisak pumpe potreban je drugačiji alat i mesto merenja, tačnije treba direktno na pumpi meriti. Ali nema potrebe za tim jer nije ona u pitanju.
Eventualno još jedno pojašnjenje i onda mislim da svima mora biti jasno.
Sistem hidraulike (putanja ulja) na yto-u a i na nekim drugim traktorima je isti ili vrlo sličan i ako gledamo od pumpe ide ovako:
zupčasta pumpa---vanjski razvodnik-----razvodnik za poluge-----menjač i dif (ili nekakav drugi nazovimo rezervoar za ulje)-----filter i opet zupčasta pumpa. Znači "potrošači" su redno vezani i ne mogu da rade u isto vreme. Ako podižeš poluge, naravno žutom ručicom (ili lift o matikom) ne možeš koristiti vanjsku hidrauliku. A to se obično dešava npr u setvi žitnom sejalicom. Dižeš sejalicu ali ne možeš i markir. Ako podižeš markir prestaće podizanje sejalice.