Slobodna diskusija o traktorima

Radio Sam skoro jedan menjač od fendta

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Basak mi je od tih turskih trenutno No1 po robusnosti i izglegu,jacina ramena,poluge,cilindri,poteznice...ovi u selu na ekonomiji kazu da su bolji od NH serije TD5.110 ili koliko ks imaju +-5ks. Velika mana prebrza prva u transportu kad vice prikolicu po njivi,tesko krece.

Mislim da je npr mtz nov bolji od bilo kog polovnog u toj ceni
Uvek nekako SKRPIŠ komunistu i nastaviš posao
Nemamo mi obični paprike novaca za sofisticirane mašine
Još ako se malo razumeš u mašinu okrpiš ga sam delova ima
E sad yto se od 60+KS odlično pokazao
Turke nisam fasovao
Radije bi Rusa uzeo
A do 75ks samo domaću mudrost
Mahindra me odbija!!!!!!!
Mali Yto je djubre!!!!!!

Luka od zajebanih imena skidam kapu onom ko ga je doterao novog i to podržavam maksimalno al dati 30000,40000 i vise hiljada za macku u dzaku sa 20000rc minimum to mi se ne svidja nikako, previse sam puta video te sto su stigli od svabe sa 5000,6000rc u full stanju pa posle dva radna dana na klocne i 10000 za popravku a gazda ide po dvoristu i trazi jaku granu ili gredu.

Od rusa nema isplativijeg traktora. Kupis npr sad 1021.3 za 27k evra (mislim da je to cena na akciji) sa pdv. Taj traktor jako puno moze da uradi za male pocetne novce. Turcin te snage je 35+ k i vidno je skuplji. Arma je dosta skuplja za odrzavanje od Rusa. Clan @Optimista je kupio 892 i kada smo pricali o cenama servisa Arma je 3x skuplje za mali servis kada radi ovlasceni servis. Kada radis sam onda je svejedno koji je brend jer je neznatna razlika.
Kolega jel na tvojoj armi elektercna ac pumpa, skoro sam slusao coveka kako se zali, uzeli mu 650e za pumpu i zamenu, arma ako se ne varam 80ks.

Luka od zajebanih imena skidam kapu onom ko ga je doterao novog i to podržavam maksimalno al dati 30000,40000 i vise hiljada za macku u dzaku sa 20000rc minimum to mi se ne svidja nikako, previse sam puta video te sto su stigli od svabe sa 5000,6000rc u full stanju pa posle dva radna dana na klocne i 10000 za popravku a gazda ide po dvoristu i trazi jaku granu ili gredu.
Skidam kapu onom ko ga je uzeo novog i napravio 10k sati za 3god i prodao!!! I opet uzeo nov!!!
A ko ga je uzeo za 300sati godišnje??????
To je kao i džip u avliji da ideš u crkvu nedeljom
Radili smo privatno još 2003_4_5_6_7 maseje
4 prijatelja su radili u servisu maseje a ja sam bio njihov pripravnik
Šta smo se nagledali iz uvoza
Da dodje bez zadnjeg tanjirastog isl

@nebojsa Jeste elektricna je, malo mi to deluje preskupo. Kad pali traktor saceka samo lampice da se pogase, ako ga ostavi na prvm zubu kljuca (pumpa gura gorivo, a traktor je ugasen) to hoce da se desi. Tako mi rekao serviser da li je tako ili nije ne znam.

Moj traktor pravi oko 250 sati godisnje, totalno nerentabilno ali sam hteo nov traktor i znam da matematicki moja odluka nije ispravna ali sam se bojao kupiti rusa za 8k i da non stop bude na klocnama. A tek polovnog zapadnog sam se bojao kao djavo krsta.

Mušovac, ista situacija kao i kod mene. Isti problem isto i razmišljamo.
Jebena situacija ja da ti kazem. :)

Stvarno nisam pametan.Veliki traktor sam uzeo polovan bez razmisljanja jel za novi svakako nisam imao novca (niti cu ga ikad imati verovatno),a za ove male se nekako moze izkarabudziti da se uzme novi. E sad turci ovi izgledaju lepo ,neki ih hvale neki kude (kao i svuda) ali mi sve to nekako izgleda plasticno i lose odradjeno,los materijal itd. Kao igracke al ipak "novo je novo". Jd- fend su odlivci jos ako je"staro gvozdje" to brale nema da fali. Moj jd je proizveden u americi i kad ga gledas vidi se kvalitet,kada stane pored zetora 160ks ,samea 190ks itd i kad ih gledas ova dva ko igracke od plastelina..

Bitno je napomenuti da cu taj srednji traktor "saranjivati" sa 500+ sati godisnje ali lakih poslova(prskanje,utovarivac,sejalica transport,djubrivo,kosenje,grabljenje,baliranje itd)

Skidam kapu onom ko ga je uzeo novog i napravio 10k sati za 3god i prodao!!! I opet uzeo nov!!!
A ko ga je uzeo za 300sati godišnje??????
To je kao i džip u avliji da ideš u crkvu nedeljom
Radili smo privatno još 2003_4_5_6_7 maseje
4 prijatelja su radili u servisu maseje a ja sam bio njihov pripravnik
Šta smo se nagledali iz uvoza
Da dodje bez zadnjeg tanjirastog isl

Skoro u okolini Sapca naletim na "remont" jednog maseja od cini mi se 120ks i to relativno mladog 2000 i neko godiste koji je dosao od preko sa cuvenom stanicom, celo klipa je puklo, dal je ventil napravio dar mar ili nesto drugo ne znam, nisam se bas toliko raspitivao, uglavnom dobio je polovan klip u ne nekom zavidnom stanju, polovne karike sa tog polomljenog klipa, glava ako bog da poravnata samo i sve dobro izmazano silikonom i pobacano nazad, glava stezana od prilike jer dzabe sto moment kljuc imaju kad mere ne znaju, kaze vlasnik(preprodavac) bice to odlican traktor.
Sto bi ti rekao j... Ti zeno...

@nebojsa Jeste elektricna je, malo mi to deluje preskupo. Kad pali traktor saceka samo lampice da se pogase, ako ga ostavi na prvm zubu kljuca (pumpa gura gorivo, a traktor je ugasen) to hoce da se desi. Tako mi rekao serviser da li je tako ili nije ne znam.

Moj traktor pravi oko 250 sati godisnje, totalno nerentabilno ali sam hteo nov traktor i znam da matematicki moja odluka nije ispravna ali sam se bojao kupiti rusa za 8k i da non stop bude na klocnama. A tek polovnog zapadnog sam se bojao kao djavo krsta.
Dal je mnogo ili ne ali toliko su mu uzeli, covek je domacin i koliko ja znam normalan, mislim da nema potrebe za laganje, i ja sam se prekrstio kad sam cuo.
Novo je novo, dal turcin ili rus al je nov, za to skidam kapu.
Samo jedna ispravka za rusa od 8k,platis za sedam u ne nekom stanju, za 3 za rasturis u sraf i sredis i nema klocni sigurno.

Dal je mnogo ili ne ali toliko su mu uzeli, covek je domacin i koliko ja znam normalan, mislim da nema potrebe za laganje, i ja sam se prekrstio kad sam cuo.
Novo je novo, dal turcin ili rus al je nov, za to skidam kapu.
Samo jedna ispravka za rusa od 8k,platis za sedam u ne nekom stanju, za 3 za rasturis u sraf i sredis i nema klocni sigurno.
Tom logikom je isao moj drugar iz sela. Kupio polovnog jeftino pa ce sredjivati. Sredjivali ga ali mu non stop neki andrak falio, na kraju proda tog i kupi sad na subvenciju 82.1 novog.

Tom logikom je isao moj drugar iz sela. Kupio polovnog jeftino pa ce sredjivati. Sredjivali ga ali mu non stop neki andrak falio, na kraju proda tog i kupi sad na subvenciju 82.1 novog.
To ne pije vodu, uradjen motor je uradjen motor, uradjen menjac je uradjen, moze da se desi sra.... kao meni pre neki dan al to je jedan od 200,i opet se uradi i ne sme vise biti problema, da se razumemo jedno je nesto uraditi i izremontovati kako treba a drugo je skarabudziti nesto da se kotrlja neko vreme.

kad se motor rasturi smejurija unutra, nekako mi uz radne masine ide bre 100 pa navise cilindar, klipnjaca da je tesko u jednoj ruci drzati a o radilici da ne procam,nekako uliva poverenje kad vidis motor.
Meni je rekao jedan inžinjer da ako je nešto masivno i teško, ne znači da je i izdržljivo.
Tehnika napreduje, jbg, pronalaze se novi materijali i načini obrade... A i današnji radni strojevi odrađuju godišnje koliko su nekad odrađivali u desetljeću...

Realno gledano, ko gleda kičmu da sačuva što je više moguće, gleda da kupi što komforniji traktor, koliko god sati on pravio, ali pod uslovom da ima neku matematiku da ga isplati. Nekome je traktor ne rentabilan sa 200 radnih sati, ali nekome on čuva zdravlje, i taj traktor će tog vlasnika služiti pa barem 20godina, neko gleda i tako. Po meni sto se traktor manje haba na godisnjem nivou, duže će služiti i trajati. Ako pravi preko 1000rc godišnje, dok prodje kredit, on je već za zamenu, I opet u kredit. Hebes posao.

E Npr ja ovako ovako posmatram stvari
Na globalnom nivou te bukvalno teraju da ideš u korak sa tehnologijom, i da se zadužuješ!!!!!
Ako hoćeš da dobiješ rat moraš biti uvek mobilan i spreman za dejstvo!!!!!
Znači mašina mora biti maximalno ispravna i dostupnost delova mora biti (pred kapijom) još ako imaš saveznike (majstore) koji odmah poprave bez da ih čekaš to je veliki plus, ako znaš sam da ga popraviš to je pola bitke!!!!!!

E sad što se zdravlja tiče da se boluje od traktora onda bi ljudi koji rade kancelarijski posao živeli 150godina
Bitno je da je sedište udobno i komande mekane, antifone svi imamo, kabinu zadihtuješ i bude super

Meni je rekao jedan inžinjer da ako je nešto masivno i teško, ne znači da je i izdržljivo.
Tehnika napreduje, jbg, pronalaze se novi materijali i načini obrade... A i današnji radni strojevi odrađuju godišnje koliko su nekad odrađivali u desetljeću...
Slazem se da sve ide napred, jbg jednostavno tako treba i tako mora al meni kao nekom recimo majstoru to jednostavno ne uliva poverenje, izgleda kao igracka.
Jedan primer cu navesti, u firmu kod mene u kraju su stigla dva ista JD, isti dan bukvalno, ako se ne varam serija 6 za oznaku cu slagati, iste masine, isti priključci, sve isto, jedan radi samo sapuce sa tanjiracom a drugi se pati dusa mu u nosu na istoj parceli, jedna jedina razlika je sto je jedan obican motor tj ubrizgavanje a drugi CR, sem neke ekologije sa tim CR su unazadili traktor da je to smesno, cak je i motor radjen jer su mislili da sa njim nesto nije u redu.
Tako da novije i naprednije nije uvek nuzno i bolje.

Ja sam za onu "novo je novo", naravno ako se ikako može. Kupio jedan kod nas u selu Case-a maxum 190 ili 195 zaboravio sam tačnu oznaku, polovnog iz uvoza i platio ga 30.000 evra. I kaže on meni da takav nov košta 90.000 evra, i šta sad treba da crkne na tom njegovom a da ga popravka košta 60.000 evra pa da mu se isplati da kupi novog? A ja njemu kažem, ok to je dobro razmišljanje, ali šta god da ti crkne neće crći dok stoji u šupi i kad ti ne treba nego će crći u sred posla! I tako i bi, svako malo nešto majstorišu oko njega. Znam ja da se i na novim traktorima svašta može desiti, ali verovatnoća je mnogo manja nego kad kupiš polovan...

Nazad
Vrh